Erzurum Haber Girişi : 26 Eylül 2022 12:55

Borsa'da 4 yılda neler oldu?

Borsa'da 4 yılda neler oldu?
Erzurum Ticaret Borsası Başkanı Hakan Oral, yaklaşan seçimler öncesinde görevde bulundukları dört yılın özetini çıkardı.

Değişen, gelişen ve üreten bir borsa hedefinden sapmadıklarını vurgulayan Başkan Oral, “Dört yıl boyunca çiftçimizden esnafımıza kadar yüreklere dokunmaya çalıştık ve başardık. Kim ne derse desin geldiğimiz noktada çok büyük bir başarı hikâyesi var” dedi.

 

Kasım ayında yapılacak Erzurum Ticaret Borsası (ETB) Başkanlığı seçimleri için çalışmalarını sürdüren Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Oral, gazetecilerle bir araya geldi. Türkiye’nin en eski borsalarından biri olan ETB’nin son yönetiminde neler yaptıklarını özetleyen Başkan Oral, ‘insan odaklı’ çalışma prensibinden taviz vermediklerini vurguladı.

 

 

“HİÇ BİR ÜYEMİZE TEBLİGAT DAHİ GÖNDERMEDİK”

 

ETB’nin üye sayısını yaklaşık yüzde 50 artışla 1471’e çıkardıklarını belirten Başkan Oral, aidat tartışmalarıyla ilgili olarak şunları söyledi.

“Göreve geldiğimiz yılın daha ilk günlerinde bu konuya ayrı bir önem gösterdik. Çünkü ciddi mağduriyetler vardı. Bizden önceki dönemde toplam 650 üyeye icra ve haciz işlemiş yapılmış, yine 400 üyemize mahkeme kararıyla defter incelemesi gerçekleştirilmişti. Bizim dönemimizde sadece 150 üyeye Merkezi Takip Sistemi (MTS) kaydı oluşturuldu ve bu kayıtların hiç birine haciz işlemi yapılmadı. Öyle ki, tebligat dahi gönderilmedi. Bununla birlikte 300 üyemize ‘adil yönetimi sağlamak’ için mahkeme kararı olmaksızın defter incelemesi yapıldı. Bakın, Türkiye Cumhuriyeti kanunlarına göre Yönetim Kurulu, üye aidat tahsilatında müteselsil kefildir yani üye, aidatını ödemediği durumda bu para Yönetim Kurulu’ndan tahsil edilir. Ayrıca defter incelemesi mahkeme kararıyla yapıldığı takdirde harçlar, vergiler ve avukatlık ücretleri ödenir. Biz üyelerimizi sıkıntıya düşürmemek için bu işlemi de yapmadık.”

 

 

“ÖNCE KENDİ FİRMAMDAN BAŞLATTIM”

 

“Altını çizmek istediğim bir hususta şudur. Defter incelemelerinde ilk önce kendi firmamdan sonra Meclis Başkanımızdan başladım ardından tüm meclis üyelerinin defterlerini incelettim. İfade etmeliyim ki, bu kanundur. Haliyle bu konu hiçbir şekilde seçim malzemesi yapılamayacağı gibi değiştirilmesi de söz konusu değildir.”

 

 

“AİDATLARA ZAM YAPMADIK… LİMİTİ AŞTIK 50 MİLYON LİRA NEFES KREDİSİ SAĞLADIK”

 

ETB Başkanı Hakan Oral, geçmiş dönemlerde sıklıkla tartışılan ‘yüksek derecedeki üye aidatları’ konusunda da önemli bir adım attıklarını dile getirdi.

Kanunlar çerçevesinde üyelerin adil bir şekilde aidat ödemelerini sağladıklarını ifade eden Başkan Oral, “Biz göreve geldiğimizde örneğin bir tavuk dönerci yüksek derecede aidat ödüyordu. Bu duruma hemen müdahale ettik ve düzelttik. O klasmandaki esnafımıza daha uygun ödeme şartları sağladık ve ekonomik gelişmeleri göz önünde bulundurarak aidatlara 4 yıl boyunca zam yapmadık. Bu süreçte üye gelirlerinde yüzde 47,5 artış görürken, üyelerimizi daraltmadan, barışçıl ilişkiler içinde aidat tahsilat oranının da yüzde 90’e çıkardık. En önemlisi de pandemi  şartlarında görev aldığımız dönemde üyelerimize 50 milyon lira limit aşarak nefes kredisi sağladık. Bu miktarın ne denli önemli olduğunu takdirlerinize bırakıyorum” dedi.

 

 

ETB’DE SON DURUM!

 

Şeffaf yönetim anlayışını ilke edindiklerini ifade eden Başkan Hakan Oral, göreve geldiklerinde kasayı 4 milyon 300 bin lira ile devraldıklarını belirterek, şu an mevduat varlıklarının 3 milyon 700 bin TL olduğunu açıkladı. Başkan Oral, “250 bin lira Lisanslı Depoculuk A.Ş.’ye, 300 bin lira Ürün İhtisas Borsası A.Ş.’ye ödeme yaparak ortak olduk. Ayrıca ETB Tarım ve Hayvancılığı Geliştirme A.Ş.’ye 50 bin lira, Soğuk Zincir Süt Projesine de 624 bin lira kaynak aktarımı yaptık. Bu harcamalarla borsamıza 35 milyon liranın üzerinde envanter oluşturduk” diye konuştu.

 

 

KISA KISA BORSADA NELER OLDU!

 

2018-2022 döneminde Hakan Oral yönetimindeki Erzurum Ticaret Borsası’nda yapılan bazı çalışmalar şöyle;

*İdari işlerdeki düzenlemeler ve yönetimsel bakışımızla 1 milyon 186 bin TL tasarruf sağladık.

*Geçen dört yılda pandemi şartlarına rağmen üyelerimizi ulusal ve uluslararası 600 toplantı ve 20 fuara katılarak temsil ettik.

*1995 yılından bu yana personelimize verilmeyen yasal ve sosyal haklarının hepsini ödedik, iyileştirmeler yaptık.

*Borsamızın sahip olduğu gayrimenkulleri belediyelerimizle yaptığımız görüşmeler sonunda imar durumlarında değişim yaptırarak ekonomik değerlerinde artış sağladık.

*Borsamızın mal varlıklarına 35 milyon liralık emtia kaydettik.

*Borsamızda üyelerimize daha iyi hizmet vermek için ABİGEM ofisini kurarak ücretsiz IPART projeleri yaptık. 

*Borsamızın geçmiş dönemden bu yana gelen kamu kurum ve STK’larla olan davalarını önemli ölçüde çözüme kavuşturduk ve artık birlikte projeler üretmeye başladık.

*‘Diploman Mesleğin Olacak Projesi’ kapsamında ilimizde bulunan üç meslek lisesinin yönetim kurulu başkanı olarak bu çalışmayı önemsedik. Bu anlamda şehrin ihtiyacı olan örneğin tarım bölümü açarak, ara eleman yetişmesi için alt yapı oluşturduk ve projeye bağlı üç okulda yüzde 100 doluluğa ulaştık.

*Şeffaf ve ilkeli yönetim çerçevesinde borsamızın tüm mali tablolarını ulaşılabilir kıldık.

*Borsamıza ait 24 ürünün coğrafi işaret tescilini aldık, 35 ürün içinde başvuru yapıldı ve bir ürünümüz için de AB nezdinde girişimlerde bulunduk.

*Göreve geldiğimiz günden bu yana tüm projelerimize toplam 1 milyon 225 bin TL kaynak aktardık.

*TOBB ve Adalet Bakanlığımız ortaklığında gerçekleştirilen TOBB UYUM Tahkim, Arabuluculukve Uyuşmazlık Merkezini açarak, üyelerimizin ahilik kültürüne uygun, ticari uyuşmazlıklarını ortadan kaldıracak hukuki işlemleri yapabilmelerini sağladık.

*Tüm Erzurumlu tacirlerimizin ürünlerini ulusal pazarda satabileceği ‘Erzurum Çarşı Pazar’ online pazar yerini ‘sıfır’ komisyonla kurduk. Yaklaşık iki aydır faaliyette bulunan www.erzurumcarsipazar.com dijital pazar yerinde şu an 50 mağazamız yer alıyor. Bu çalışmanın tanıtımını sağlamak adına hazırladığımız bir diğer projemiz de KUDAKA tarafından onaylandı. Kısa süre içinde mağaza sayısının arttığını hep birlikte göreceğiz. 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.