''Bu savaşı sen başlattın!''

Türk kayağının geldiği daha doğrusu getirildiği noktayı gözler önüne seriyorum.

 

Önce istatistikleri ortaya koyalım sonra nasıl bu hale geldik onu konuşuruz.

 

Bakın şimdi.

 

Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) puan bazlı dünya sıralamasını tek tek çıkardım. Sanırım bu noktadan sonra yönetim dahil olmak üzere kimse ağzını açamaz!

 

Her birini inceleyelim.

 

2017-2018 Alp Disiplini.

 

Sporcumuz Serdar Deniz Dünya sıralamasında 1220’nci sırada.

 

Bir diğer yeteneğimiz Özlem Çarıkçıoğlu 2039’uncu.

 

2020-2021 sezonuna geliyoruz.

 

Serdar Deniz 2982’nci sırada ve yerini devşirme sporcumuz Tiriel Luka Abramovic’e bırakmış ki, o da 536’ncı sıraya yerleşmiş. İkinci sıra ise 1521 ile Derin Berkin’in…

 

Özlem ise 1807’nci sırada yer alan Sıla Kara’nın ardından 1818’inci olmuş.

 

Hemen söyleyeyim. Tiriel Luka Abramovic, Erol Yarar döneminin projesiydi.

 

Yarar’a ne kadar karşı olsam da bu noktadaki çalışması akıllıcaydı çünkü, amaç Luka’yı Dünya Kupası ve eşdeğer organizasyonlarda yarıştırıp, uluslararası sponsor desteği alabilmekti. Mevcut yönetim bunu da beceremedi.

 

Ayrıca ikinci sıradaki Derin Berkin de federasyonun eseri falan değil!

 

Bu genç yeteneğimiz federasyon programına uymaksızın, ailesinin desteğiyle bu duruma geldi.

 

Kısacası sporcularımızın bireysel gayretleri bir yana ortada federasyonun zerre dahli yok!

 

Zaten bu branşta ilk 300-500’te bir sporcun yoksa hepsi hikaye. 

 

Devam ediyoruz…

 

2017-2018 Kayaklı Koşu.

 

Aslan parçası Hamza Dursun 217’nci sırada.

 

Hırs küpümüz Ömer Ayçiçek 262. sırada ve Amed Oğlağo 338’deydi!

 

2020’ye geldiğimizde ise liste bir de Ayşenur Duman’ı 360’ıncı sırada görüyoruz. Hamza ise ne olmuşsa (!) 424’e gerilemiş ve Amed 586’ya düşmüş.

 

2017-2018 Snowboard.

 

Muhammet İkbal Yılmaz 101’inci, Muhammet Cem Boydak 125’inci.

 

2020’de ise Muhammet Cem 152’ye gerilerken, 235’inci sıraya düşen

 

Muhammet İkbal’in üzerinde yer alıyor.

 

İlginç değil mi?

 

Gençler artık kendileriyle mi yarışırken, yoksa federasyonun ilgisizliğinden mi dünya sıralamasındaki yerlerini koruyamadılar onu bilemiyoruz.

 

2017-2018 Paralel

 

Elif Kübra Geneşke 121’inci sırada. Aydan Karakulak 147’nci. Üstelik Aydan 2017 EYOF Oyunlarında Türkiye’ye kış sporlarında ilk madalya kazandıran sporcumuzdu. Elif Kübra ise kadınlarda ilk Dünya Kupası’na katılan yeteneğimizdi. İlginçtir bu sporcumuz da yarışmayı bıraktı!

 

Haliyle 2020’de her ikisi de ortada yok. 92’nci sırada Hamza Polat, 108’inci sırada ise İrem Gezer’i görüyoruz.

 

Kayağın Formula-1’i… Kayakla Atlama ise içler acısı halde.

 

2017-2018 sezonunda varımız yoğumuz, Olimpiyat sporcumuz Fatih Arda İpçioğlu 118, Ayberk Demir 156’ncı sıradaydı. 2017 EYOF’ta 4’üncü olup kıl payı madalya kaçıran Muhammed Ali Bedir ile Muhammet İrfan Çintımar ise FIS CUP, Kıta Kupalarında (COC) puanlar alıp, Dünya kupaları (WC) yarışlarına katılmaya hak kazanırken, gelin 2020’ye esameleri okunmuyor.

 

Biathlon mu?

 

2017-2018 sezonunda Rusya’da yapılan Tekerlekli Kayak Biathlon Dünya Şampiyonası’nda takımımız Dünya 4’üncüsü olmuştu.

 

Peki, bu takımda yer alan sporcumuz Zeynep Elif Durlanık, 2017-2018’de bireyselde 19’uncu sırada bulunurken, 2020’de 45’inci sırada.

 

Bir diğer sporcumuz Zana Öztunç. O da Dünya 8’incisi iken, 15’inci sıraya geriledi. Ne gariptir ki, o dönemde her iki sporcumuz Dünya kupalarına yarışmaya hak kazanıp, bir çok kez ilk 50 içerisinde yer almalarına rağmen Ali Oto döneminde bırakın sıralamayı Dünya Kupasına gitmeyi hak edemediler.

 

Ne yazık ki durumumuz bu.

 

Niye?

 

Çünkü, Türk kayağı özellikle Erol Yarar döneminde büyük yara aldı, şimdi de cılkı çıkıyor.

 

Erol için sporcusu, antrenörü tam, ‘gitti, kurtulduk’ demişti ki, hem Özer Ayık hem de Erol Yarar döneminden bu yana kayağın içinde olan Ali Oto, yukarıdaki tablonun bir diğer mimarı oldu.

 

Ancak gına gelen camia sessizliğini bozdu.

 

Önce özetle hatırlatayım.

 

13 Eylül 2018. Yer Meyra Palace Otel Ankara.

 

Kibrin vücut bulmuş hali Erol Yarar, bir gece öncesinden en güçlü aday Prof. Dr. Fatih Kıyıcı’ya yaptığı operasyonun verdiği rahatlıkla kürsü de atıp, tutuyor.

 

Açılan sandıkta 73 oy alıyor ve oracıkta gömülüyor.

 

Delege şükür namazı bile kılıyor.

 

Ortak bir hareketle sahneye sürülen üçüncü aday Ali Oto, o da Fatih Kıyıcı’nın pusula rengi ‘kırmızı’ kravatıyla oyların 195’ini alarak ‘başkan’ oluyor.

 

Ne demişti Oto, “Bugün pusula rengim olan mavi kravat takacaktım ama Fatih kardeşime yapılan bu haksızlık karşısında onun rengi olan kırmızı kravatı taktım. Er ya da geç o başkan olacak…

 

Ama koltuk Oto’ya tatlı geliyor.

 

Fatih Kıyıcı’nın oylarıyla başkan olan Ali Oto, verdiği sözü unutuyor.

 

Ama delege, basın unutmuyor.

 

Oto’nun sözünü tutmamasıyla başlayan sürece, ‘ben merkezli’ yönetim anlayışı, garip uygulamaları ve sportif başarısızlık eklenince, kazan kaynamaya başladı.

 

Fitili de bu kadar zaman sabreden -ki çok gereksiz beklemeydi- Prof. Dr. Fatih Kıyıcı ateşledi.

 

Gelinen noktada yönetimsel zaafiyetler ve yanlış/kasıtlı yapılan bilgilendirmelerin sonucunun ne kayağa, ne şahsıma, ne de bana inanan veya fikirlerimizin ortak olduğu camiaya zarar vermesine müsaade etmem” diyen Kıyıcı, Başkan vekilliğinden istifa etti. 

 

Sonra Facebook’tan ’Türk Kayağının Sesi’ duyuldu.

 

Milli Takım eski antrenörü Erkan Yeşilova, Oto için “Güven tazelemelidir” dedi ve zehir zemberek ekledi:

 

“Fatih Kıyıcı ve ekibinin oylarıyla başkan olan, seçim salonunda ve bir gece önceki konuşmasında tüm seçmenlere, ‘6 ay sonra seçime gidip, yerimi Fatih hocaya bırakacağım’ diyen ama aradan 2 sene geçmesine rağmen seçim zamanı vermiş olduğu bütün sözleri yutan bir başkansın. Unutma, seni bu camia istemedi, sana bu camia mahkum kaldı. O zamanda bu gemi yürümez demiştik ve bugün herkesin gördüğü üzere o gemi yürümedi. Şimdi 33 delegenle gelip başkan olduğun ve her delegeye söz verdiğin gibi korkmuyorsan seçime gitmelisin. Korkuyorsan da unutma bunun sana bir faydası yok. Şimdilik o koltuğun tadını çıkar ama şimdilik!”

 

Ve yine Erkan hoca çok kızmış ki, “Bu savaşı sen başlattın” diyor.

 

Tabi, savaş çıkmasını istemeyiz ama Ali Oto’nun da, alıp başını gitmesini bu delege beklemeyecek gibi görünüyor.

 

O döneme ve süreçlere şahitlik ettiğim kadarıyla şunu bilirim ki, Erol Yarar ismini tedavülden kaldıran bu delege, Ali Oto’yu dakikalık eder. 

 

Benden demesi Başkan!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Kürşad Üstündağ 18 Temmuz 2020 12:03

    Kardeşim yaptığım yorumu niye yayınlamıyorsun???

  • Fırat Coşkun 18 Temmuz 2020 09:24

    Kayaklı Koşu da eksiklerini tamamlayım. 1. Ayşenur Duman 2020 de mi? spora başladı da önceki sıralamasını yazmadınız. 2017-18 sezonunda 490. iken şimdi 360. sıraya yükseldi. 2. Yusuf Emre Fırat 2017-18 sezonunda 935. iken şimdi 530. sıraya yükseldi. Fiş puanı da 100.51 den 83.21 e indirdi. Kayaklı koşuda yanlı, taraflı haber yapmışsınız. Ama biz alışığız...

  • Seyfullah Bayraktar 17 Temmuz 2020 22:27

    Yaptığın habere eminim sende inanmıyorsun gazetecilik tek taraflı haber yapmakla olmuyor haberi iyi araştırıp yayınlarsın ama sanırım senin amacın haber yapmak değil birilerine yaranmak doğru haber yaparsan sen kazanırsın

  • Kürşad Üstündağ 17 Temmuz 2020 21:53

    İlgili kardeşim isimlerini verdiğin sporcular bikere bu sene aktiv olmayan sporcular Sencede normal değilmi sıralamalarının yükselmesi yada puanlarının artması !!!ikincisi derin berkin kendi imkanlarıyla kaymış biyerlere gitmiş gelmiş bu onun tercihi federasyonun değil.tri önemli bir sporcu tabi ama sonuçta bu ülke kayağına triden çok kendi evlatlarımızın katkısı var doğal olarak onlara daha çok sahip çıkmamız gerektiğini düşünüyorum.burdan yazıp çizmekle başarısızlığımız ispatlanmıyor,herşey bizim istediğimiz gibi olsaydı şuan çok daha iyi yerlerde olmamız gerekiyordu ama malesef bizim istediklerimizin dışında gelişen durumlar oluyor.tabiki eleştiriler olsun yapıcı olduğu sürece biz herşeye açığız fakat ulu orta bilip bilmeden eleştiri yapılmasıda çok ağır lütfen eleştirilerinizi bizim yaptıklarımızı değilde göremediklerimiz yönünde yapın.sonuç itibariyle yaptığımız işlere saygı duyup birbirimizi kırmadan üzmeden bu kayağa Ne katabiliriz ne üstüne koyabiliriz bunlara konuşalım aksi taktirde yine aynı şeyleri konuşmaya devam ettiğimiz sürece hep yerimizde sayacaz..

  • Yalan Dolan 17 Temmuz 2020 20:42

    Öncelikle sporcuların ismini kullanarak haber yapmak etik değildir. Serdar deniz ve Derin berkin sporcularımızın yanına keşke Berkin Usta nın kimler tarafından Olimpiyata gitmediğinide yazsaydınız!!!!! Kayaklı Koşuyu yazarken yanınada 2020 yılında 33 madalya aldığını yazsaydınız!!!! Biathlon bilgilerini bilgisi olmayan insanlardan aldığını yukarda sonuçlarla açıklamışlar!!! Snowboard için yazdıklarınıza kendileriniz bile inanmıyorsunuz!!! Oylardan bahsetmişsiniz de keşke Rize Ayder de kimler nasıl oy yaptığınıda yazsaydınız!!! Bırakın çamur at izi kalsın politikalarını!!!

  • Yüksel yusufoğlu 17 Temmuz 2020 20:40

    Ağzı olan boş boş konuşuyor sana kayaklı koşudan bilgi veren kayaklı koşudan ne kadar anlıyorsa sende o kadar anlıyorsun yazdığına sen bile inanmıyorsun

  • Seyfullah Bayraktar 17 Temmuz 2020 20:34

    Bu yaptığın habere sanırım sende inanmıyorsun lütfen biraz araştırmacı ol tek taraflı gazetecilik olamaz yalana yer yok

  • Samet Karta 17 Temmuz 2020 16:34

    Ben Kayakla atlama A takım antrenörüyüm takımımız yarışlara katıldı ve 2019 yılın da yarışlara tamamen katıldık aynı zaman da fis puanı topladık yani takım puan aldı ve antrenmanlara yurt içi ve yurt dışında devam etti 2020 pandemi dönemi olduğu için Yurt dışın çıkışı ve Rusya başta olmak üzere yarışlar iptal olduğu için takım yurt için de antrenmanlarına devam etti ve hala devam etmekte aynı zaman da Erzurum atla kulelerinde atlayışlar yapmaktadır iyi günler

  • Milli takım 17 Temmuz 2020 13:45

    biathlonda neden yaz yarışlarını baz alıyorsunuz. Dünyada kaç tane zirvedeki ülke Biathlonda yaz yarışmalarina katılıyor, önemli olan kış hepiniz bunu biliyorsunuz.dunya 4. Sü olduk dedikleri yarışmada kaç ülke vardı ona bir cevap versinler. 1.Turkiye Biathlon tarihinin en iyi Kış başarısı bu sene elde edildi hem dünya şampiyonasi hemde katılabildiğimiz ayaklı yarışmalarin en büyüğü İBU kupasinda... yaz yarışmalarını kıyaslamakda nedir. 2. Zeynep Elif kızımiz sporu bırakmıştı resmen uzun bir aradan sonra tekrar başladi o kadar arayi kapatmak ne kadar zor biliyormusunuz 3. Biathlon tarihimizde İBU Kupalarinda, ve dünya şampiyonalarinda alınan en iyi sonuç bu sene elde edildi. Siz yaz yarışmalarini yazıyorsunuz. Size bilgi veren arkadaş başka birşey bulamamis.