Erzurum Haber Girişi : 07 Ekim 2019 12:15

Çifte Minareli Medrese'de klima şoku

Çifte Minareli Medrese'de klima şoku
Aylardır süren restorasyon çalışmaları sonucunda, ziyarete açılan Çifte Minareli Medrese, yerli ve yabancı turistleri şoka uğrattı.
Erzurumajans-Aylardır süren restorasyon çalışmaları sonucunda, ziyarete açılan Çifte Minareli Medrese, yerli ve yabancı turistleri şoka uğrattı. Her bir odanın içerisine tarihi duvarlara monte edilmiş 30’a yakın klima, ziyaretçiler tarafından tepkiyle karşılandı.



Tarihi yapısı ve mimarisiyle göz dolduran ancak, yaklaşık bir yıldır restorasyon çalışmaları süren, Anadolu Selçuklu mimarisi olan Çifte Minareli Medrese, büyük şoka uğrattı. Restorasyon çalışmaları sonucunda medrese odalarına monte edilen klimalara yerli ve yabancı turistle bir türlü anlam veremedi.



Çalışmaları kısmen sonlanan ancak peyzaj çalışmaları devam eden Çifte Minareli Medrese’nin, içerisinde bulunan tarihi odaların sıvanarak beyaza boyanması, milyonlar harcanan restorasyon çalışmasında “Bu mu yapılmış” dedirtti.



3 yıldır Erzurum’da yaşayan, Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümü öğrencisi Şebnem Arifioğlu, “Çifte Minareli Medrese ikinci defa geliyorum daha önce restorasyona girmeden önce gelmiştim. Bu tarihi yapıya baktığımda odaların içerisine yerleştirilmiş olan klimaların restorasyon çalışmasına uygun olmadığını görüyorum. Bence klimalar yapıyı bozmuş” dedi.



Erzurum’a, Moğolistan’dan gelen Ekonomi bölümü hazırlık birinci sınıf öğrencisi Khuslen Batnasan ise kaleye benzettiği Çifte Minareli Medreseyi çok güzel bulduğunu fakat odalarda klimaları görünce şok olduğunu ifade etti. Batnasan, “Burada klimanın kesinlikle olmaması gerekiyor” dedi.


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Muhittin Meral 01 Ocak 1970 02:00

    Edirne'de 2. Beyazıt medresesinde yapılan restorasyon sonrası Osmanlı zamanında nasıl kullanıldığını gösteren maketler ve her bir bölüm için tanıtıcı metinler konulmuş. Bizim Çifte Minareli Medresemiz için büyük bir örnek teşkil ediyor.

  • Muhittin Meral 01 Ocak 1970 02:00

    Bu klimalar yeni değil yıllardır var zamanında ofis olarak kullanıldı bu odalar. Klima için duvarlarda açılan deliklerin yanı sıra elektrik tesisatı için çekilen hatlarda çirkin görüntü oluşturuyor. Kısacası ecdadımızı utandıracak yaptığımız yanlışlardan sadece biri bu. Bu ve bunun gibi yapılan yanlışları; önce vatandaş olarak bizler sonra medya tepki göstermediği sürece bunlar yapılmaya devam edecektir.

  • Yıldıray DERSE 01 Ocak 1970 02:00

    Aslında soba koysalar kışın güzel bir mekan olur

  • Dynasty 01 Ocak 1970 02:00

    Bunları gördükçe 12 martı gidip ermenistanda kutlamak geliyor içimden adamlar(!) gitmiş kurtarmış lanet olsun böyle şehire

  • Vedat Karataş 01 Ocak 1970 02:00

    Okuyucu rumuzlu adını alenen yazmaktan korkan zat. Senin gibi vurdumduymazlar, umursamazlar ve sorgulamazlar olduğu için başkalarından öğreniyoruz. Haber yapılması senin zoruna gitmiş olabilir zira belliki sana dokunan yanı olmuş. Nerden nemalandın nerden beslendin bilmiyorum ama şunu bilki bu şehirde senin gibi kafaları takmayan bilinçli vatandaş halen daha var.

  • Erzurumlu Can 01 Ocak 1970 02:00

    Vakıflar Bolge Mudurlugunun ne ise yaradigi ispatlanmis oldu yatma yeri koltuk buyutme yeri daha neler neler ciddiyet kalmadi kurumlarda sonumuz mu cehennemin taa dibi medreseyi insaa eden mezardan kalksa kilimayi yapanin kafasinda kirar

  • Ali Osman 01 Ocak 1970 02:00

    Çifte Minareli Medreseler restorasyondan önce daha tarihi eser tadındaydı resmen rezil ettiler güzelim mazimizi...

  • Okuyucu 01 Ocak 1970 02:00

    Moğolistandan gelen ekonomi bölümü üstelik hazırlık sınıfı öğrencisi zati zungur hanımefendi beğenmemişşş bunuda haber yapmışlar bundan sonra Erzurumun eksiklerini o bayandan öğreniriz bizim fikrimiz önemli değil elin dedikodusu görüşleri önemli...haber oluyor vaay bee

  • Çağrı 01 Ocak 1970 02:00

    Klima takıldıya büyükşehir belediyesinin bünyesinde olan işletme kafe vb işlerde kullanılaçagı kesinleşmiştir.

  • Dr. Metin Yıldırım. 01 Ocak 1970 02:00

    Bunca tarihi eseri restore ettikten sonra uzmanlar hala bu yapılara kiyabiliyorsa bizde eksiklik var herhalde. Bu arada habercilik, sağda-solda yapılan dedikoduyla olmaz. İlgili resimler açık-net çekilir ve buraya konur, iddia ispatlanmaya çalışılır.