Bölge Haber Girişi : 14 Temmuz 2010 00:00

Çifte Minareli medreseye turist ilgisi!..

Çifte Minareli medreseye turist ilgisi!..
Erzurumun simgesi haline gelen ve Anadolunun en büyük medreselerinden biri olan Çifte Minareli medrese yoğun bir yaz dönemi geçiriyor.

Erzurum Ajans-Erzurum’un simgesi haline gelen ve Anadolu’nun en büyük medreselerinden biri olan Çifte Minareli medrese yoğun bir yaz dönemi geçiriyor.
Yapılış tarihi kesin olarak bilinmeyen Anadolu Selçuk Sultanı Alaeddin Keykubad'ın kızı Hundi Hatun tarafından bin 200’lü yıllarda yaptırılan medrese, özellikle çevre illerden Erzurum’a gelen insanların yoğun ilgisini üzerine topluyor.

 
 
Yapıldığı günden bu güne birçok olaya tanık olan Çifte minareli medrese, günümüzde ise bir çok açılışın serginin yapıldığı bir mekan haline geldi. Çifte minareli medrese, zemin katta 19 dokuz, birinci katta 18 oda ile ve üzerine işlenmiş figürler, süslemeler ve tarihi dokusu ile adeta açık hava müze özelliği gösteriyor.
 
Kış aylarında ulaşım sıkıntısı nedeniyle yalnızlık çeken Erzurum’un sembolü haline gelen ve doğu yönünde bulunan çifte minareli medrese; girişinin taş süslemeli cephesi, taç kapının iki yanında yükselen silindirik minareleri ve üzerine işlenmiş tekrarı olmayan motifleri, çini işlemeleri ile doğuya gezi düzenleyenlerin ilk uğrak yeri oluyor. Mimari özelliklerinin yanı sıra etrafında kuvvetli gölgelik alanların bulunması ve serin özelliğinden dolayı Erzurumluların da dinlenme mekanları arasında yer alıyor.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.