Bölge Haber Girişi : 06 Mayıs 2010 00:00

Cihaner bu komplo beni yıldırmayacak!..

Cihaner bu komplo beni yıldırmayacak!..
Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen Erzincandaki silahlı terör örgütü davasında, iddianamenin okunmasının ardından savunma yapmayacağını belirterek,açıklama yapacağını söyledi.

Onur SAĞSÖZ bildiriyor-Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen “Erzincan’daki silahlı terör örgütü” davasında, iddianamenin okunmasının ardından savunma yapmayacağını belirterek bazı konulara açıklık getirmek istediği için konuştuğunu söyleyen tutuklu sanık Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner, komplo kurulduğunu, karşı karşıya kaldığı durumunun kendisini yıldırmayacağını belirtti.

 

Tutuklu sanıklardan Başsavcı İlhan Cihaner, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki savunmasında, davanın iddianamesini eleştirerek, yargılama sürecinde tezle antitezin karşı karşıya getirilmesi gerektiğini ifade ederek, “Eğer bu yapılmıyorsa biz burada boşu boşuna konuşmuş oluruz” görüşünü dile getirdi.

24 Mart döneminde bir uçak düştüğünü ve o dönemde daha sonra aydınların, gazetecilerin, hukukçuların ve benzeri kişilerin tutuklandığını, Titrek Hamsi Örgütü (THÖ) adının koyulduğunu bunun da trajikomik bir hatıra olduğunu ifade eden Cihaner, “Şimdi de buna benzer bir durum var. Bu da Gizli Tanık Örgütü (GTÖ)” dedi.
Karşı karşıya kaldığını ileri sürdüğü komplonun kendisini yıldırmayacağını belirten Cihaner, “Ne olursa olsun bu ülkenin hukukçuları, hukuk devleti ve eşitlik için, Türkiye için bedeller ödedi ve ödemeye devam edecek. Soruşturma aşamasından itibaren yetki ve görev gasbı söz konusudur. Asıl tutsaklar dört duvar arasında değildir. Siyasetin ve bürokrasinin baskısına boyun eğen insanlardır. Bunları mahkemeye yönelik söylemiyorum. Ben Gülen cemaatine ilişkin soruşturmayı, plansız terör örgütü iddiasıyla yürüttüm ama buradaki savcılar bu soruşturmayı dosyaya dahil etmekle asıl onlar Gülen cemaatine ve İsmail Ağa cemaatine silahlı terör örgütü demiş oldu. Ben tutuklandıktan sonra dosyanın gönderildiğini öğrendim. Nitekim amaçlarına ulaşmış oldular” diye konuştu.

Gizli tanık haricin de hiçbir delilin olmadığına vurgu yapan Cihaner, konuşmasını şöyle sürdürdü:“Albay Dursun Çiçek belgesi. Çiçek’in Erzincan’a girdiği yönünde tek bir delil yok, gizli tanık ifadeleri dışında. Gizli tanık beyanları dışında tek bir delil yokken, avukatı da Çiçek’in Erzincan’a gelmediğini beyan etmişken bu iddialar araştırılmadan iddianameye konuşmuştur. Anlamakta güçlük çekiyorum. 2009′da hazırlanmış bir plan, 2007′nin ortasında nasıl hayata geçirilir, bunu ben nasıl yürürlüğe koyabilirim? Burada çok ciddi bir mantık hatası var. Bunun bir mantıksal sürecini ortaya koymak lazım.
Aleyhimde iftiralarda bulunan gizli tanık İ.M hakkında yalancı tanıklıktan dava açılmıştır. Bu davada çok temel bir hata yapılmıştır. Ceza hukukunun temeli yasallık ilkesidir. Yani bir eylem olacak, şahıs bir suçu işleyecek. Birisiyle kanka olmak, telefonda görüşmek, samimi olmak suç değildir. Yani birisi 6 ay sonra sizi herhangi biriyle olan samimiyetinizden dolayı suçlu görürse bu, hukuku katletmektir. Ben bu soruşturmayı tek sözcükle ‘cinnet’ olarak tanımlıyorum. Akıl ve mantık tutulması olarakgörüyorum. Hakkında yapılan uygulamalar bir engisizyondur. Artık hukukun ve mantığın bittiği bir yerdeyiz. Yani sen iddiayı araştırmadan birini suçlayacaksın. Sonra kendini akla diyeceksin. Bu akla ve mantığa yanlıştır. ”
Cihaner, daha sonra esasa yönelik savunma yapmayacağını ve buna yönelik sorulara da yanıt vermeyeceğini söyledi.

Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay’ın önceki ifadelerini kabul ediyor musun sorusunu da Cihaner, “Gözaltına daha sonra da sorguya alındığımda 24 saat uykusuz bir sandalye üzerinde ifadem alındı. Ben o ifadeyi kabul edip etmediğimi takdirinde size bir cevap vermiyorum” dedi. İddianamade 2011 seçim anketlerinden AK Parti’nin gidişatının iyi olması halinde kendilerinin partiyi yıpratmaya yönelik girişimlerde bulunacaklarına dair ifadelerin bulunduğunu söyleyen Cihaner, “Eğer ben siyasi partiyi yıpratmak isteseydim Trabzon seçimlerinin nasıl yapıldığını biliyoruz. Biz bu konuda hiç konuşmadık. Eğer biz konuşursak siyasi partiler nasıl zorda kalacaklar? 2 yıldır hala medyaya hiçbir şey yansımadı. Biz hukuk çerçevesinde hiçbir şeyi dışarıya yansıtmadık. Hukuk içinde davrandık.

Bundan sonra da öyle olacak. Kimseye bir şey sızdırmadık” ifadelerini kullandı.
Daha sonra Mahkeme Başkanı Mustafa Karatay, sanık İlhan Cihaner’in savunma yapmayacağını bildirdiğini bunun için çapraz sorguya geçemeyeceklerini kaydetti.
Ardından Mahkeme Başkanı Karatay, ara kararı açıkladı. Karatay, tutuklu sanıklardan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’in avukatı Turgut Kazan’ın, duruşmaya ilişkin görüntülerin yer aldığı CD’lerin sanık avukatlarına verilmesi yönünde talebi olduğunu belirterek dünkü duruşmaya ait görüntü CD’lerinin, sanıklar ile avukatlarına verilmesini kararlaştırdı.Mahkeme Başkanı Karatay, daha sonra duruşmayı yarın saat 10.00′a erteledi. (www.erzururmajans.com)


Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.