Erzurum Haber Girişi : 29 Aralık 2011 12:36

Çin malı oyuncaklarına karşı tahta oyuncak

Çin malı oyuncaklarına karşı tahta oyuncak
Erzurum Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, çocuk sağlığını olumsuz yönde etkileyen Çin malı plastik oyuncaklara karşılık, tahta oyuncak yapımına başladı.
Erzurum Ajans-Erzurum Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencilerinin ahşap oyuncak yapım ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan projeleri, AB tarafından kabul edilerek 86 bin 388 Euro hibe destek sağlandı. Macaristan, Çek Cumhuriyeti ile Danimarka`daki okul ve fabrikalarda yaklaşık bir ay eğitim gören öğrenciler, çocukları Çin malı plastik oyuncakların etkilerinden korumak amacıyla tahta oyuncak yapımına başladı.

Erzurum`da ahşap oyuncakların çocukların üzerindeki etkisini araştıran Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri, Avrupa Birliği Eğitim ve Gençlik Programları`na proje hazırladı. Ahşap oyuncak yapım ve yaygınlaştırılmasını amaçlayan proje, AB tarafından kabul edilerek 86 bin 388 Euro hibe destek sağlandı. Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinin proje ortağı olarak belirlediği Erzurum`daki Özel Eğitim Meslek Lisesi, Ordu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi ile Kahramanmaraş Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi`nden 10`ar öğrenci ile birer öğretmen 12 Kasım - 3 Aralık 2011 tarihleri arasında Macaristan`ın başkenti Budapeşte, Çek Cumhuriyeti başkenti Prag ile Danimarka`nın başkenti Kopenhag`daki okul ve fabrikalarda eğitim gördü. Gezi sırasında çeşitli oyuncak tasarım ve projesi hazırlayan öğrenciler, okulun mobilya bölümünde çalışmalara başladı. Araba, yap-boz, çeşitli hayvanlardan oluşan ahşap oyuncaklar yapan öğrenciler, sağlıksız oyuncaklara son vereceklerini belirtti.

TAMAMEN DOĞAL OYUNCAKLAR ÜRETİLECEK

Yurt dışı gezilerde tahta oyuncak yapımında öğrencilerin öğrendikleri bilgileru uygulamaya başladıklarını belirten Atatürk Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Müdürü Mustafa Çiftçi, gelen talep doğrultusundan seri üretime geçeceklerini bildirdi. Ahşap oyuncakların yaygınlaşması için çalışacaklarını vurgulayan Mustafa Çiftçi, 5-6-7 yaş grubuna göre üretimin yapılacağını bildirdi. Başta Türkiye olmak üzere Avrupa`nın bir çok ülkesinde çocukların Çin malı sağlıksız oyuncaklarla oynadığını ifade eden Mustafa Çiftçi, "Çin malı oyuncakların sağlıksız olduğuna dair bir çok haber yayınlandı. Kullanılan boyanın yanısıra plastik maddelerin içerdiği kimyasal maddeler dokununca dahi sağlığı olumsuz etkiliyor. Bizim yaptığımız oyuncaklarda hiçbir kimyasal ürün olmayacak. Ahşabın doğal halinin yanısıra renklendirmede toprak boya kullanılacak. Tamamen doğal oyuncaklar üretilecek. Okulumuzdaki üretimle sadece Erzurum`da değil bölgemizde Çin malı oyuncaklara hayır diyeceğiz" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.