Teknoloji Haber Girişi : 01 Şubat 2021 13:14

Cinisli: O üs Erzurum'a kurulsun

Cinisli: O üs Erzurum'a kurulsun
WhatsApp'ın dayatma kararlarının ardından Türkiye, ülkenin veri güvenliğini sağlamak için kritik bir adım atmaya hazırlanıyor.

Erzurumajans-Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın fizibilite çalışmalarını sürdürdüğü ‘Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi’ için düğmeye basıldı. İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, kurulacak olan merkez için en ideal şartlara uygun kentin Erzurum olacağını söyledi.

 

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının hayata geçireceği Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi ile Türkiye’nin verilerinin Türkiye’de kalması sağlanacak.

 

Kamunun stratejik kurumlarındaki verilerin depolanması için ‘çok gizli’ bir merkez kurulacak. Türkiye’nin yurtdışında olan verileri ülkeye getirilerek, hiçbir saldırıdan etkilenmeyecek şekilde inşa edilecek tesiste korunacak. Yer altında inşa edilecek ‘Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi’ ile kritik devlet kurumlarında bulunan hayati öneme sahip ulusal veriler yedeklenecek. Yüksek güvenlikli stratejik merkez sayesinde savaş, doğal afet, siber saldırı gibi olağanüstü koşullar da dahi, kamu kurumları arasında ulusal veri akışı ve iletişimin kesintiye uğramadan çalışmasını sağlayacak. Sistemler nükleer, elektromanyetik saldırılarda bile kesintiye uğramayacak.

 

Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi ile her biri kendi veri merkezini kurmuş veya kuracak olan kurumların ayrı ayrı harcama yapmasının da önüne geçilecek. Tek noktadan yönetimin sağlanması ile siber güvenlik tehditleri önlenebilecek ve bilgi güvenliği bakımından güçlü bir altyapı oluşturulacak. WhatsApp’ın keyfi uygulamalarının ardından Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, fizibilite çalışmalarını hızlandırdı.

 

Uluslararası standartlarda bir veri merkezi için kolları sıvayan Hükümet, Türkiye’nin en kritik tesisini inşa edecek.

 

En ideal il Erzurum

 

İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, kurulacak olan merkez için en ideal şartlara uygun kentin Erzurum olacağını söyledi. Konuyu Meclise taşıyan Cinisli, “ Kritik devlet kurumlarımıza ait yurt dışında saklanan stratejik ulusal verilerimizin yedeklenip korunması, şüphesiz ki hayati önem arz etmektedir. Projelendirme aşamasında olduğunu memnuniyetle öğrendiğimiz Ulusal Kamu Entegre Veri Merkezi’nin kuruluş yeri olarak hem iklim şartları, hem lojistik imkânları, hem Atatürk ve Erzurum Teknik Üniversitelerinin bulunması hem de yetişmiş insan kaynağı ile memleketim olan Erzurum olmasını teklif ederim. Uzun zamandır şehrim Erzurum için ideal olduğunu savunduğum bu projenin ülkemizde geç dahi olsa gerçekleştiriliyor olmasından memnuniyet duyuyorum. Tarih boyunca vatanını cansiperane korumuş hemşehrilerimin bu türde projeleri layıkı ile gerçekleştireceğini ifade etmek istiyorum” dedi.

 

Tesisin Erzurum’da kurulması için Meclise önerge sunacağını belirten Cinisli, “ Böyle büyük ve stratejik bir merkeze Dadaşlar sahip çıkacaktır. Bölgemiz istenilen iklim ve güvenlik şartlarına sahiptir. Erzurum teknoloji ve bilişim üssü olarak var olan prestijli ismini yükseltecektir” ifadelerini kullandı.


Cihat İNCESU/PUSULA

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Dadaşım 02 Şubat 2021 12:41

    Valla oy vermedim partin yanlış diye ama helal olsun Erzurum'un sesi gibisin bir tane de bizim MHP nin vekili var nerdeyse artık

  • nihat özdemir 01 Şubat 2021 16:28

    bunlaı boşverin. Hızlı trene bakın siz. En önemli şey hızlı tren.