Erzurum Haber Girişi : 26 Ocak 2021 17:05

Çırçır demeye bin şahit lazım!

Çırçır demeye bin şahit lazım!
Kentsel dönüşümlere sıcak bakanlarımız kadar soğuk bakanlarımızın da olduğu bir gerçek.

Erzurumjans-Vedat Refayeli-Gelişen modern çağa ayak uydurmak için bir değişim, dönüşüm şart elbette. Mevlana Hazretlerinin de dediği üzere artık yeni şeyler söylemek gerekir tabii ki de. Adına kentsel dönüşüm denilen modernize çalışmalarını reddetmek olmaz ama bunu gerçekleştirirken de kırmamak, dökmemek de lazım diye düşünüyorum. Bilhassa kültürel miraslarımız var, sahip çıkmamız, korumamız gereken. Mahalle ve semt adlarıdır bunlar.

 

 

Genelde ben kentsel dönüşüme hep pozitif baktığım gibi işte o kültürel, geleneksel miras dediğimiz semt ve mahalle isimlerinin de bir şekilde yokolmasına yanıyorum. Ben gibi çoğu kişi de geçmiş hatıraların bu şekilde silinmesine içerliyorlar. Erzurum’un Çırçır Mahallesi bunlardan birisi. Sanıyorum yeni nesil artık Çırçır ismini artık ne bir daha duyuyor olacak ne de telafuz edecek. Vefat edenlerimiz bugün kalksa da görse, ne diyeceklerini merak ediyorum doğrusu. Bir zamanların ünlü Çırçır’ında şimdi boy boy apartmanlar var, modern kentleşme ile yüzleşmiş ve o eski Çırçır’dan eser yok artık.. Ve ve galiba alışacağız bu yeni haline de haliyle!

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Şenol özbey 29 Ocak 2021 16:31

    Benim çırçır mahsllesinde evim var tapu tahsisim var ama hakkımı vermediler benim gibi bir kaç ev daha var hakkımızı vermiyorlar haram olsun kapıdan içeri bile sokmuyorlar tlf no da yazabilirim 76 metre kare belgemde var su elektrik faturamda var

  • ERDAL DOĞAN 27 Ocak 2021 13:02

    VEDAT ABİ SELAM ALEYKUM.ÖNCELİKLE ERZURUMUN VE ERZURUMLULARIN SESİ SOLUĞU OLDUĞUN İÇİN SANA TEŞEKKÜR EDERİM.İNANKİ GURBETTEKİ BİRÇOK ERUZURUMLUNUN GÖZÜ KULAĞI SENDE.BAŞARILARININ DEVAMINI DİLERİM. ABİ BENİM SANA ULAŞTIRMAK İSTEDİĞİM BU KONUYU DAHA ÖNCE PALANDÖKEN VE BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİNE DE AYRICA YAZDIM.AMA HEPSİ TOPU TACA ATTILAR.BİRİBİRLERİNE YÜKLEDİLER.WHATSAPP YAZIŞMALARIM DURUYOR HALA.BENDE SON ÇARE SANA YAZAYIM DEDİM.ABİ BENİM GARİBAN BİR ANAM BABAM VAR.ABDURRAHMANGAZİ MEZARLIK ALTI SOKAKTA OTURUYORLAR.50 YILDIR BURADALAR ZATEN.HEMEN DİBİMİZDEKİ ESKİ HAYVAN PAZARININ OLDUĞU YER KENTSEL DÖNÜŞÜME GİRDİ VE BAYA GÜZEL OLDU.AMA HEMEN ÜSTÜNDE TAŞ PATLASAN 100 HANELİK BİR BÖLÜM KALDI Kİ ÖYLE BÖYLE DEĞİL.SURİYE KÖYLERİNDEN FARKSIZ MAALESEF.ŞEHRE HEM UZAK HEM YAKIN.AMA HALA TEZEK YAKILIYOR.BURASI ŞEHİRDEN EN AZ 10 DERECE DAHA SOĞUK OLUR AMA KÖMÜR PAHALI MALUM.KIŞIN SULAR HALA DONUYOR.KIŞIN SAYAÇLAR OKUNAMIYOR BAHARIN KATMERLİ FATURALAR GELİYOR.İNTERNET ÇEKECEĞİZ EBA İÇİN AMA ALTYAPI YOK.NASIL OLSUN Kİ? OLAMAZ BELLİ.1 KM AŞAĞIYA OKUL GELDİ EMNİYET MÜDÜRLÜĞÜ BİNASI CAMİ VS GELDİ AMA HEMEN YUKARISINDA DIŞLANMIŞ BİR YER OLARAK KALAKALDIK.SAĞOLSUN GEÇEN SENE BÜYÜKŞEHİR 20 YIL ARADAN SONRA İLK DEFA BİR ASFALT ATTI.AMA BURANIN DURUMUNUN BELİRSİZLİĞİNDEN KİMSE EVİNİ BARKINI BIRAKIP GİDEMİYOR.BURADA SAĞLIKSIZ BİR ORTAM VAR.ÇÖP YIĞINLARI TEZEK YIĞINLARI VAR.HASTALIKLARA DAVETİYE.ULAŞIM SIKINTI,SAĞLIK SIKINTI.OKUL SERVİSLERİ GELMEK İSTEMİYOR.BİR GÜN KAMERANI ALIP GİDERSEN HERŞEYİ GÖRÜRSÜN ZATEN.BURALAR BELKİDE ŞEHRİN EN GÜZEL YERİ AMA MAALESEF İHMAL EDİLDİ.GELECEĞİYLE İLGİLİ TEK KELİME EDEN YOK.İMARA MI AÇILACAK KENTSEL DÖNÜŞÜME Mİ GİRECEK ? BİRİ BİRŞEY SÖYLESEDE BİZDE ANNE BABAMIZI İKNA EDİP YANIMIZA ALSAK.ANA BABA YADİGARI SONUÇTA BIRAKAMIYORLAR.ABDURRAHMAN GAZİ TÜRBESİNİN HEMEN DİBİNDEKİ BU YER BIRAKIN ERZURUMA BİR KÖYE DAHİ YAKIŞMIYOR.YAŞAM KALİTESİNDEN SOSYAL HAYATTAN UZAK BİR KÖY HAYATI ADETA. DETAYLI BİLGİ İSTERSEN NUMARAM :0553 8689160 SEVGİLER SAYGILAR SELAMLAR.

  • Gürsel 27 Ocak 2021 11:14

    Bizler Çırçırın toprak damları olan evlerinde doğduk, yine aynı toprak sokaklarında dostluğun, arkadaşlığın, güven, sevgi ve saygı içinde koştuk oynadık büyüdük. Şimdi kentsel dönüşüm ile dostluk, arkadaşlık, güven, sevgi ve saygıyı betona gömdük. Çoğunluğu ekmek kavgasına gurbete gitti, kalanlar kalabalık içinde dağıldı. Modernleşmek bumudur ?

  • ENGİN DOĞRU 27 Ocak 2021 09:01

    VEDAT ABİ YAZILARINI BEĞENEREK OKUYORUM.AMA NE OLUR ŞU ADBURRAHMNGAZİ MEZARLIK ALTI SOKAKA BİR GİT BAK.BAKALIM SURİYE KÖYLERİNDEN FARKI VARMI.HALA TEZEK SOBA YANIYOR.ŞEHRE GÖRE 10 DERECE SOĞUK VE RÜZGARLI.BURANIN AKIBETİ NE OLACAK.HERKES TOPU BİRBİRİNE ATIYOR.LÜTFEN GÜNDEME GETİRİ MİSİN.DİLERSEN İLETİŞİME GEÇEYİM GİT Bİ KAÇ FOTOĞRAFTA ORDAN ÇEK ABİ.ŞEHRE HEM BU KADAR YAKIN HEMDE NASIL UZAK OLABİLİR MEDENİYETTEN SOSYAL HAYATTAN VE ULAŞIMDAN.BURDA TOPLASAN 100 HANE KALDI AMA KİMSE YERİNDEN OYNAYAMIYOR.DİBİMİZE TOKİ GELMİŞ EMNİYET GELMİŞ AMA 1 KM ÖTEDE BAMBAŞKA HAYATLAR VAR.LÜTFEN GÜNDEME GETİRİN ABİ.ANAMIZ BABAMIZ BURADA YAŞIYOR İKNA EDEMİYORUZ MAALESEF.