Erzurum Haber Girişi : 02 Şubat 2022 16:33

Çobanlara devlet sigortası

Çobanlara devlet sigortası
Hınıs Süt Üreticileri Birliği Başkanı Abdulsamet Demir, çobanların devlet tarafından sigortalı ve tüm haklara sahip eğitimli olmaları gerektiğini bildirdi. 

ERZURUM AJANS - Hınıs Süt Üreticileri Birliği Başkanı Abdulsamet Demir, geçtiğimiz yıl yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybeden iki çobanın ailelerin mağduriyet yaşadığını hatırlatarak çobanların devlet tarafından sigortalanmasını talep etti.

 

21'inci yüzyılda yaşanan bu dramın, diğer çobanlarda hayati kaygı oluşturduğuna dikkat çeken Başkan Demir, günümüzde sigortasız işçi çalıştırmanın yasak olduğunu hatırlatarak aynı değerin çobanlara da verilmesi gerektiğini bildirdi. 

 

 

 

 

Doğu Anadolu, İç Anadolu ve Güney Doğu  Anadolu Bölgesi'nde halen hayvanların merada otlatmakta olur, köylerde karma otlatma ve yaylada meralarda yazın yaklaşık 8 ila 10 yapılmakta olduğunu hatırlatan Başkan Demir, "Sadece ilçemizde 2021 yılında iki çobanımız yıldırım çarpması sonucu hayatını kaybetmiş ve arkasında ailesi mağdur olmuştur. 21. yüzyıla girerken bu acı olayların yaşanması ilçe halkımızı üzmüş ve çobanlık yapanlarda artık yapmak istemediğini ve göç edip gideceklerini ifade etmişlerdir. Bu nedenle çobanların sigortalı olmaması nedeniyle çoğu kişi bu mesleği yapmak istemediğini görülmektedir. Söz konusu Tarım Bakanlığımız 100 küçükbaş hayvanı olan ve 6 ay tarım Bağ-Kur'u olan yatıran işletme sahibi kişilere destek verilmektedir. Üreticilerimizden gelen talep doğrultusunda büyükbaşta 50 ve üzeri hayvanı olan küçükbaşta ise 100 hayvan ayırt etmeksizin bir sigortalı olması istenmekte olup ayrıca köylerde karma hayvan otlatmalarda her 50 büyükbaş hayvanların için ise bir sigortalı olması üreticilerimiz tarafından istenmektedir" dedi. 

 

 

 

 

"Çobanlık yapıp emekli olamamak acı bir gerçek"

 

Tarım Bakanlığı'ndan mesleğin cazip hale gelmesi için gelecek garantili ve tüm haklara sahip olmasını istediklerini söyleyen Başkan Abdulsamet Demir, "İŞKUR tarafından okullara camilere ve diğer kurumlara nasıl sigortalı eleman alınıyorsa üreticileirmizin çobanların bu şekilde alınması ve sigortalı olması istenmektedir. Üreticilerimizin çoğu zaman çoban bulunması şikayetinden yakınmakta olup günümüz şartlarında sigortasız çalıştırmak yasak iken halen bu sürü yöneticileri geleceği olmadan herhangi bir emeklisi olmadan yıllardır çobanlık yapıp emekli olamaması acı bir gerçektir. Tarım Bakanlığımız'dan çobanlık mesleğine daha çok önem verilmesini geleceği sağlam sigortalı ve hatta çobanlık yapan vatandaşlarımızın sigortalı olması ve tüm haklara sahip olması kaliteli bilinçli eğitimli olmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı. 

 

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.