Sağlık Düzenleme Tarihi : 27 Ağustos 2020 16:36 Haber Girişi : 27 Ağustos 2020 16:39

Covid-19'u engelleyen maske belli oldu

Covid-19'u engelleyen maske belli oldu
Japon bilim insanları koronavirüs salgınının yayılmasını ve bulaşmasını engellemek için kullanılan maskeleri karşılaştırdı.

Erzurumajans-Japon bilim insanları koronavirüs salgınının yayılmasını ve bulaşmasını engellemek için kullanılan maskeleri karşılaştırdı. Fugaku isimli süper bilgisayarın yaptığı analize göre pamuk kullanılarak örülen maskelerin kullanılmasının bir faydası olmadığı ortaya çıktı.

 

Japon bilim insanları saniyede 415 kuadrilyon hesaplama yapabilen Fugaku isimli süper bilgisayarı kullanarak 3 farklı maske türü üzerinde farklı senaryolar denedi.


DAHA AZ DAMLACIĞI DIŞARI SALIYOR


Nikkei Asian Review’da yer alan haberde Fugaku’nun yaptığı incelemeler sonucunda kullan-at tarzında üretilen tıbbi maskelerin en koruyucu ve etkili maske olduğu tespit edildi. İncelemede pamuk ve polyesterden yapılma maskelerden daha güvenli olduğu tespit edilen cerrahi tipi maskelerin kişi öksürdüğü zaman daha az damlacığı dışarı attığı belirlendi.

 

Bu tür maskelerin poliproplen isimli maddeden üretildiği ve bu sayede ucuza çok sayıda hazırlanabildiği aktarıldı.

 

Duke Üniversitesi'nde bu ayın başında yapılan bir araştırmada bandana türü maskelerin bir işe yaramadığı ortaya çıkmıştı. Uzmanlar, damlacıkların bulaşmasını en iyi engelleyen maskenin N95 tipi maske olduğunu duyurmuştu. Uzmanlar 11 ve 12 numaralı maskelerin koruyucu bir özelliği olmadığını söyleyerek uyarıda bulunmuştu.

 

Japon hükümetine bağlı çalışan Riken Enstitüsü’nde yapılan araştırmada cerrahi tipi maskelerin, öksürüklerin neredeyse hepsini tutmayı başardığı fakat pamuk ve polyester maskelerde bu oranın yüzde 80 olduğu belirtildi.

 

Kobe şehrinde yapılan incelemelerde ve bilgisayar modellemelerinde cerrahi maskelerde, maske ile yüzün arasında kalan köşelerdeki açıklıklardan damlacıkların kaçabildiği belirtildi. Yapılan açıklamada cerrahi maskelerde hava damlacıklarının salınma oranı yüzde 10 olarak belirlenirken polyester ve pamuklu maskelerde bu oranın y üzde 40 olduğu kayıtlara geçti.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.