Erzurum Haber Girişi : 15 Şubat 2023 14:24

Çürük raporu verilmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, iş merkezi tahliye edilmedi.

Çürük raporu verilmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, iş merkezi tahliye edilmedi.
Kolonlar yerinde yok, zemin kattaki işyerinin kirişleri kesilmiş, bodrum kattaki kirişler traşlanmış, betonarme perde yerine tuğla örülmüş. İşte Çaykara Pasajı!

Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan Çaykara İş Merkezi için; Büyükşehir Belediyesi ile Çevre Şehircilik ve İklim Değişliği Bakanlığı’nın 2019 yılında tamamlanan teknik raporuna göre kolon ve kirişlerin kesildiği ve binanın yapı ömrünü tamamladığı için iş merkezinin tahliye edilmesi istenmişti. Aradan geçen zamana rağmen hiçbir şey yapılmadı. 

 

Yapımına 80’ li yıllarda başlanan ancak 90’lı yılların başında kullanıma açılan Çaykara İş Merkezi için ürküten bir rapor hazırlandı. İş merkezinde işletmesi bulunan iş insanı Hüseyin Yavuz’un ısrarlı başvuruları sayesinde teknik ekipler tarafından 2019 yılında binada inceleme yapıldı.

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan raporda; iş merkezinin yapı ömrünü tamamladığı, binanın taşıyıcı kolanlarının kesildiği, en alt katında iş yeri yapılırken kirişlerin tıraşlandığı ve şu an ciddi çatlakların olduğu tespit edildi. Hazırlanan raporda, bodrum katta 6.50 metre perde duvarın 3.20 metrelik kısmının yerinde bulunmadığı, projede olmasına rağmen katlar arasında merdiven geçişleri yapılmadığı, binanın deprem yönetmeliğine uygun olmadığı ve bu haliyle bile yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığına yer verildi.

 

 

Yıllardır yıkılmadı

 

Çürük raporu verilmesinin üzerinden 4 yıl geçmesine rağmen, iş merkezi tahliye edilmedi. Şehrin ortasında yer alan ve her gün yüzlerce insanın ziyaret ettiği, ofislerin kullanıma açık olan iş merkezi için ciddi endişe duyuluyor.

 

Pusula Gazetesi gündeme getirmişti

 

Temmuz 2019 tarihinde Pusula Gazetesi’nin manşetten verdiği haberde; Cumhuriyet Caddesi’ndeki Çaykara İş Merkezi’nin yapımı esnasında projeye dışına çıkılarak imar mevzuatına aykırı hareket edildiği, yıllar içinde alt katlarda ki kolon ve kirişlerin kesildiği ve ömrünü tamamlayan binanın yıkılma tehlikesi ile karşı karşıya olduğu gündeme getirildi. İşte o haber;

 

Necati Güllülü’nün Erzurum Belediye Başkanlığı döneminde yapılarak hizmete açılan Çaykara İş Merkezi’nin projesine uygun yapılmadığı tespit edildi. Seksenli yıllardan beri hizmet veren ve ömrünü tamamlayan iş merkezi can ve mal güvenliğini tehdit ediyor.

 

Belediye rapor hazırladı

 

Çaykara İş Mekezi’nde faaliyet gösteren Mado Kafe’nin sahibi işadamı Hüseyin Yavuz’un şikâyeti üzerine inceleme başlatan Erzurum Büyükşehir Belediyesi, dehşete düşüren bir rapor hazırladı. Belediyenin mimar ve mühendislerden oluşan teknik personelinin hazırladığı rapora göre önlem alınmaz ise facia kaçınılmaz.

 

Rapordan dehşete düşüren ifadeler:

 

  • 4 ve 5. Katlarda binanın projesine göre 20cm*60cm ebatlarında olması gereken kolonlar yerinde yok.
  • Mado Kafenin altındaki kirişler kesilmiş.
  • Bodrum katta ki oto yıkama olarak kullanılan alanda 50cm*60cm ölçülerindeki kiriş, 15cm tıraşlanmış ve kesmeden dolayı kılcal çatlaklar oluşmuş.
  • Zemin katta bulunan 90cm*185cm ölçülerindeki bölgeye kapı boşluğu açılmış.
  • Yine alt zemin kattaki oto yıkama alanında projeye aykırı kirişler ile oynanmış, betonarme perde yerine kirişler tuğla duvar ile kapatılmış.
  • Aynı yerde 320cm betonarme perde yerine tuğla duvar örülmüş.
  • Bodrum katta 6.50 metre perde duvarın 3.20 metrelik kısmı yerinde yok.
  • Projede olmamasına rağmen katlar arasında merdiven geçişleri yapılmış.

 

Belediye masrafları üstlenmiş

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne gönderdiği resmi yazıda söz konusu binanın 35-40 yıl önce inşa edildiğini, 2019 yılında yürürlüğe giren deprem yönetmenliğine uygun olup olmadığının tespitinin yapılamayacağı ve yapının 6306 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmesini istemiş. 6306 Sayılı kanun gereği yapı güvenlik raporu için ortaya çıkacak masrafların bina sakinleri tarafından karşılanması gerektiği ifade edilmesine rağmen can ve mal güvenliği yönünden sıkıntı yaşanmaması için maliyetin belediye tarafından karşılanacağı bildirilmiş. Kaynak: Pusula Gazetesi

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • analizci 21 Şubat 2023 10:13

    buranın yıkılıp yerine güzel bir aile bahçesi yada ailenizle gidip oturabilinecek nezih mekanların yaplıması gerekiyor.ben ta 20 yıldır söylenip duruyorum.

  • Tuncay 21 Şubat 2023 00:33

    yenişehir gibi eski binaların hepsi tabut sözcüde çıkan haberi okudunuz mu? Erzurum yerle bir olup bizler ölünce de yardım yollar konut yaparlar! neyse küfür etmeyeceğim.

  • Ali er 20 Şubat 2023 22:26

    Bina ilk yapıldığında otoparka giremiyordu ise kolonlardan ama şimdi rahat giriliyorsa bu kolonlar nerede. Binanın ruhsatı projesi saklanmıştır balulsın gerçekler ortaya çıksın

  • BURAK 18 Şubat 2023 10:03

    neolacak içindekilerin başına yıkılsa bile 1 tane sorumlu bulunabilirmi ? kimin umrunda ?

  • Erzurumlu 16 Şubat 2023 21:54

    Şehir merkezinde birçok bina çok eski sadece Çaykara değil. Hatta bu iş merkezinden daha da eski apartmanlar var. Deprem bölgesinde olan oldu artık. En azından erzurum icin gereken yapılması bu depremden ders çıkarılması gerek. Valiyi deprem bölgesine gorevlendireceginize erzurum merkezde gereken önlemleri alması için görev yerine getirilmesi gerek. Bilim adamları erzurumun da içinde bulunduğu birçok sehir için alarm veriyor. Deprem olduktan ve insanlar öldükten sonra üzülmenin anlamı yok. Tedbir kuldan gerisi Allah'tandır...

  • serhat 16 Şubat 2023 16:53

    depreme gerek yok sanırım bina deprem olmasa da çökecek zaten sanırım beklemenin anlamı ne yıkın gitsin büyükşehir neden böyle birrisk alıyor yarın orada insanlar ölse sekmen bey nasıl hesap verecek kendi başkanlık dönemi değilmi.

  • halis demir 16 Şubat 2023 13:24

    insanlar ölecek ki belediye işe başlasın. çürükse tamamne yıkıp caddeyi genişletin 1 araba zor geçiyor zaten. kolon sökülmüşse en küçük depremde çöker azıcık insana saygınız olsun.

  • Dadas 16 Şubat 2023 00:31

    Milletin başına yıkılır o zaman anlarlar anyayla gonyayı...

  • Murat KAZIKAYA 15 Şubat 2023 19:52

    ÇAYKARA İŞ MERKEZİ hakkında söylenen bu yalan haber ve karalama kampanyası nda kim elinde ne belge varsa paylaşsın aksi takdirde suç duyurusunda bulunulacaktır.. bizim elimizde KOLON KESİĞİ olmadığına dair resmi belgelerimiz mevcuttur.. ASPARAGAS haber yapmayın yapanlar hakkında ÇAYKARA İŞ MERKEZİ olarak şikayetçi olacağız.. Yönetim kurulu başkanı Murat KAZIKAYA