Ekonomi Haber Girişi : 15 Aralık 2011 11:13

DAİB`den Kenya çıkarması

DAİB`den Kenya çıkarması
Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce Kenya’nın başkenti Nairoba’ya yönelik olarak İnşaat Malzemeleri Ticaret Heyeti organizasyonu düzenlendi.
Erzurum Ajans-Doğu Anadolu İhracatçılar Birliği’nce Kenya’nın başkenti Nairoba’ya yönelik olarak İnşaat Malzemeleri Ticaret Heyeti organizasyonu düzenlendi.

DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’ın himayelerinde, “Afrika ile Ekonomik İlişkilerin Geliştirilmesi Stratejisi” çerçevesinde gerçekleştirilen organizasyon ile Bölgenin Hedef Pazarı Konumundaki Ülkelerle Dış Ticaret Hacminin Artırılmasının hedeflendiğini söyledi.

Kenya programına Ekonomi Bakanlığından Uzman Jülide Çermikli, Genel Sekreter Fikret Kabakuş, Genel Sekreter Yardımcısı Melih Leylioğlu ve proje kapsamında yer alan 9 firmadan 16 temsilci katıldı. DAİB heyetine Nairobi Büyükelçiliği Ticaret Müşaviri Ş.Koray Demircan’da program boyunca heyete eşlik etti.

Program Kapsamında Yapılan Çalışmalarla ilgili değerlendirmelerde bulunan DAİB Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Şengel, “İlk olarak, 3 Aralık 2011 tarihinde, İstanbul’a gelen Heyetimize, Kenya’nın İstanbul Fahri Konsolosluğu tarafından, Kenya ile yapılabilecek ticarette karşılaşılabilecek fırsatlar ve zorluklar hakkında bir sunum yapılmış ve sorular cevaplanmıştır. Fahri Konsolos Dr. Bilal Alkoç, Nairobi’ye yönelik olarak düzenlenen İnşaat Malzemeleri Ticaret Heyetinin, sektör ve zamanlama olarak en doğru seçim olduğunu, Kenya’da inşaat sektörünün, tedarikçi ve yatırımcılar açısından önünün açık olduğunu, sabırla takip edilmesi halinde, mutlaka iş yapılabileceğini ifade etmişlerdir.

Nairobi Ticaret Müşavirimiz Ş.Koray Demircan bir sunum yaparak, firmalarımıza Kenya hakkında genel ve ekonomik konularda bilgiler vermiştir. Ayrıca, Nairobi’de faaliyet gösteren Türk firmalarından Remax İnşaat’ın ortağı Bülent Şahin ve Eser Taahhüt’ün Bölge Müdürü Fuat Demirbey’de toplantıya katılarak, Kenya’daki iş fırsatları ve dikkat edilmesi gereken hususlarda açıklamalarda bulunmuş ve firmalarımızdan gelen sorulara cevap vermişlerdir.

KICC Kenya Uluslararası Kongre Merkezinde, Türkel Fuarcılık tarafından organize edilen ve Türkiye, Çin, Kenya, İran, Güney Afrika, Tayvan ve BAE firmalarının katıldığı 3. Kenya Yapı Malzemeleri Fuarı ziyaret edilmiştir. Heyetimizdeki firmalar, burada stand açan firmalarla görüşmeler yaptılar. Ayrıca, Türkel Fuarcılık yönetim ofisi de ziyaret edilerek, yetkililerle görüşmelerde bulunulmuştur.

Kenya Büyükelçimiz ve eski Dış Ticaret Müsteşarımız, Tuncer Kayalar’ın Büyükelçiliğimiz rezidansında vermiş olduğu akşam yemeğinde, Birliğimiz Heyeti, Türkiye’den fuara katılan firmalar, iş ziyareti için Kenya’da bulunan İş Hayatı Dayanışma Derneği (İŞHAD) heyetinde yer alan firmalar ve Kenya’da yerleşik Türk işadamları ile tanışma fırsatı bulmuş ve Kenya pazarı hakkında görüşme imkânı yakalamışlardır.

KICC Kenya Uluslararası Kongre Merkezinin İmpala Salonunda, Kenya firmaları ile Heyetimizdeki firmalar arasında, ikili görüşmeler yapıldı. Bu görüşmeler konusunda, daha önce etkin duyuru organizasyonu yapıldığı için, çok etkin bir katılım sağlandı. Gerçekleştirilen bu ikili görüşme organizasyonuna; inşaat sektöründe faaliyet gösteren, 9’u Türkiye’den 16 firma temsilcisi , 26’sı Kenya’dan olmak üzere, toplam 35 firma katılmıştır. Bu organizasyonda, Ülkemizden inşaat malzemesi tedariki ve Kenya’da yatırım konusunda önemli görüşmeler yapıldı. Firmalardan alınan bilgilerden, görüşmelerin çok olumlu geçtiği anlaşılmaktadır. Program sonrasında doldurulan anket formlarında, 3 firmamız, toplam 1,1 milyon dolarlık bağlantı sağladıklarını bildirmişlerdir. Heyette yer alan bütün firmalarımız, bu olumlu başlangıcın devam ettirilerek, başarılı sonuçlar alacaklarına inandıklarını ifade etmişlerdir.” diye konuştu.

Organizasyon kapsamında Kenya’nın önemli seramik ve vitrifiye firmalarından biri olan “Ideal Seramics” firması ziyaret edilerek, karşılıklı görüşmeler yapıldığını dile getiren Cemal Şengel, “Kenya Yatırım Otoritesi” ziyaret edilmiş ve yetkililerle yapılan görüşmede, Kenya’ya yapılacak yatırımlarda karşılaşılabilecek sorunlar ve bunların nasıl aşılacağı konularında, önce genel bilgi, ardından soru cevap şeklinde, bilgiler alınmıştır. Kenya’nın en büyük iç mekân tedarikçisi “Tile & Carpet” firması; daha sonra, inşaat sektörüne proje bazlı malzeme temini, inşaat makineleri kiralanması ve diğer tüm inşaat alet ve malzemelerinin tedarik edildiği, tek bir noktadan hizmet sunan “Alibaishariff” yapı marketi ziyaret edilerek, ürünlerini Ülkemizden tedarik etmeleri konusunda çok yararlı görüşmeler yapılmış ve görüşmelerin elektronik ortamda devam ettirilmesi yoluyla, olumlu neticeler alınacağı yönünde bir yol benimsenmiştir. Kenya’nın en büyük gayrimenkul geliştirme şirketlerinden biri olan “AMS Properties”in yönetim merkezi ve söz konusu şirket tarafından yapımı devam eden bir inşaat sahası ziyaret edilerek, inşaat kalitesi ve durumu hakkında bilgiler alınmış olup, firma tarafından proje bazlı olarak çalışma yaptıkları istenmesi durumunda, heyetimizdeki firmaların da projesi hazır olan inşaat ihalelerine girebileceğini ifade etmişlerdir.” dedi.

HEDEFLENEN İHRACAK RAKAMINA ULAŞILACAK

DAİB Yönetim Kurul Başkanı Cemal Şengel, “Ekonomi Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü Koordinatörlüğünde, Türkiye İhracatçılar Meclisi İşbirliği ve Genel Sekreterliğimiz organizasyonunda, Nairobi / Kenya’da düzenlenen “İnşaat Malzemeleri Ticaret Heyeti” programı sırasında gerçekleştirilen faaliyetler sonucunda; Ülkelerimiz arasındaki ikili ilişkilerin ve dış ticaretin artırılması için önemli adımlar atılmıştır. Düzenlenen ikili görüşmelere, Kenya’da yerleşik firmalar tarafından yoğun katılım olmuştur.
Bölgemizden yapılan ihracatın artırılması ve ihraç ürünlerimizin tanıtımı için, Birliğimiz kanalıyla benzer organizasyonlarının bundan sonra da devam etmesi, programa katılan firmalar tarafından dile getirilmiştir.

Birliğimizin, bu organizasyonları düzenlemekteki amacı; Ülkemizin 2023 yılı ihracat Hedefi olan 500 milyar dolar ile Bölgemizin Hedefi olan 10 milyar dolarlık ihracat rakamlarına ulaşılmasına katkıda bulunmak için, Bölgemizdeki firmalardan halen ihracat yapanların ihracat miktarlarını artırmak ve hiç ihracat yapmamış firmalarımızı da projelerimize katarak, yeni ihracat neferleri kazandırmaktır” diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.