Ekonomi Haber Girişi : 29 Nisan 2013 19:27

DASİDEF'ten Kuzey Irak gezisi

DASİDEF'ten Kuzey Irak gezisi
Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Van, Erzurum, Erzincan, Kars illerinden 21 iş adamı ile gittikleri Kuzey Irak iş gezisinden verimli sonuçlarla döndü.
Erzurumajans-Doğu Anadolu Sanayici ve işadamları Dernekleri Federasyonu (DASİDEF) Van, Erzurum, Erzincan, Kars illerinden 21 iş adamı ile gittikleri Kuzey Irak iş gezisinden verimli sonuçlarla döndü.

Heyet, Erbil ve Süleymaniye şehirlerinde incelemelerde bulundu, Türkiye Ticari Ataşesi Ramazan Turan, heyeti ikili iş görüşmelerinin yapıldığı otele gelerek ziyaret etti. Turan, bölgenin iyi analiz edilmesi gerektiğini ticaret yaparken bütün dengeleri, kültürel yapıyı, mevcut hukuki yapıyı, yatırımları gerçekleştirmeden önce birkaç günlük bir gezi ile değil birkaç aylık bir araştırma ile ele alınması gerektiğini ifade etti. Turan, "Devlet olarak bu bölgeye 2009 yılında geldik, ama Türk okulları bu bölgede 1994 yılından beri varlar onlar bu bölgeyi çok iyi analiz etmişler bölge insanı ile çok iyi ilişkiler kurmuşlar, bizlerde geldiğimizde bu okullar sayesinde bu bölge insanını, kültürünü sosyolojik yapısını ilk önce bu okullardan aldık sizlerde bu bölgenin yapısı ile alakalı olarak Türk okullarından bilgi alabilir bölgenin yapısını analiz edebilirsiniz. Kuzey Irak bölgenin güven abidesi gibi güvenli ticaret ortamı istikrarlı bir siyaset ortamından geçer. Kuzey Irak'ta siyasi bir istikrar söz konusu." diye konuştu.

"Bölgeye günlük karşılıklı bin 700 kamyon ve TIR yaklaşık 900 civarında özel otoyla girilip çıkılıyor. Mevcut kapıya ek olarak 3 gidiş 3 gelişli 2 kapı daha açılması için imzalar atıldı ve son aşamaya gelindi" diyen Turan, "Aynı çatı altında 800 sene geçirdik, bunun 80 senesi ayrı 720 senesi birlikte. Bu bölge insanın ortak düşüncesi barış, bölge insanlarının çoğunluğu muhafazakar ve dindar insanlar. Buraya yatırım için gelen işadamlarımıza her türlü kolaylığı sağlamaya hazırız." şeklinde konuştu.
DASİDEF Başkanı Osman Dolar ise "İş heyetimiz genel olarak Kuzey Irak'a yatırım yapılabilirliği konusunda olumlu" şeklinde konuştu.

Dolar, ikili görüşmeler yapılarak ticari anlaşmalar konusunda ciddi yol alındığını, çok kısa bir zaman sonra birkaç işadamının bölgeye yatırımları olacağının müjdesini verdi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.