Def çalıp oynamak!

 

Eski savaşlarda kuşatılan şehirler "vire" -anlaşma ile teslim edilmediği takdirde; düşen şehir en az üç gün üç gece talan edilirdi.

 

Denilir ki, Emir Timur kuşatmasına direnen Sivas nihayetinde düşer ve Emir Timur'un şehrin direnmesine duyduğu öfke ile şehir askerlerce üç gün talan edilir. Elilerinde olan biteniı kaybeden halk talandan alabildigine muzdariptir.

 

Ancak Sivas şehrinin kendiliğinden teslim olmamasına oldukça kızgın Timur, ikinci kez şehrin üç gün daha talan edilmesi buyruğunu verir ve Sivas halkının elinde avucunda en son ne kalmışsa onlar da yağmalanır.  

 

Emir Timur ikinci yağmalamanın ardında şehrin ve ahalinin ne hal ve durumda olduğunu sorar. "Emir Hazretleri; halk sokaklarda ellerinde deflerle çalıp oynamakta' derler. Öyle ya, elde avuçta bir şey kalmayınca halkın def çalıp oynamaktan başka bir çaresi kalmamıştır artık. Bu durum ekonomik bir cinnet hali olsa gerek. Emir Timur def çalan halkta yağmalanacak bir şey kalmadığını böylece  anlamıştır ve öfkesi geçmiştir. Şehrin üçüncü kez yağmalanmasına son vermiştir. Çün?ü halkta yağmalanacak sadece def kalmıştır. Kıssadan bir hisse... 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Fevzi Budak 24 Eylül 2023 16:16

    Mahir Yiğit: Yazıyı yaman anlamış ve yorumlamışsın. Sana Bravo.

  • Halis demir 20 Eylül 2023 08:58

    Fevzi bey halkımız sesini çıksrmıyor çünkü Anadolu halkı böyle olur sıkar dilini dayanır. Bu durum Avrupa?da olsa insanlar konuşur protesto eder düşünür yazar ve bir çözüm bulunur. Bu ülkede felsefe yoktur sabır ve dayanarak kendimizi içten içe çürütüyoruz. Bu nedenle onlar Avrupa olmuş biz geri kalmışız. Bizde düşünen daima suçludur. Devletine hizmet eden daima öldürülür cinayete kurban gider eşref Bitlis gibi kahveci gibi vb vb

  • Mahir YİĞİT 18 Eylül 2023 16:32

    Fevzi Hocam def çalıp oynamayı bırakta,bazen Atatürk'çü oluyorsun,Atatürk iyi zeybek barı oynardı sen de zeybek barı bilirmisin.Konuşmak yazmak marifet değildir,önemli olan icraattır.