Dekan baba mı, baba dekan mı?

 

2018…

 

Doçentti, bölüm başkanıydı.

 

Temel Eğitim Bölümü Sanat Kuramı ve Eleştiri Anasanat Dalı Yüksek Lisans programının jüri üyesiydi.

 

20 Temmuz’da toplandılar.

 

Ahmet Lütfü Berkli’ye ait 143 sayfadan oluşan ‘Sanat iktidar ilişkisi ve Topluma Yansıması’ başlıklı tezi onayladılar.

 

Tez kabul tutanağına imza attılar.

 

Unutuldu gitti.

 

2022…

 

Profesördü, bölüm başkanıydı ve üstelik dekandı.

 

Temel Eğitim Bölümü Sanat Kuramı ve Eleştiri Anasanat Dalı Yüksek Lisans programının bu kez jüri başkanıydı.

 

24 Ocak’ta toplandılar.

 

Muhammet Emin Alp Berkli’ye birkaç soru sorup yüksek lisans programına aldılar.

 

İtirazlar, şikayetler…

 

Haklıydılar.

 

Çünkü Güzel Sanatlar Fakültesi’nin üç çocuk babası dekanı Prof. Dr. Yunus Berkli, iki evladını üniversiteye almış, nepotizmde çığır açmasa da güzel bir örneğe imza atmıştı.

 

Baba yüreği işte dayanamamış!

 

Dekan baba olacağına ‘baba dekan’ olmuştu.

 

Kendi çocuklarını kurtarırken, kaç çocuğun hakkını yediğini, kaç hayali yerle bir ettiğini gözü görmemişti.

 

Bırakın etik kurallarını kanun bile tanımamıştı.

 

Üniversitenin resmi internet sitesinde var girin bakın.

 

‘Atatürk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Uygulama Esasları’

 

5’inci Bölüm 34’üncü madde 6’ncı fıkra aynen şöyle diyor: Öğrenci ile birinci dereceden akrabalık ilişkisi olanlar, o öğrencinin danışmanı olamaz, sınav jürilerinde ve tez izleme komitesinde görev alamazlar.

 

Açık ve net.

 

Ayrıca madde 38’e de bir göz atın.  

 

“Bu uygulama esasları hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür” diyor.

 

Yani top, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı’da.

 

Duydum ki, olay sosyal medyada dillendirilince cezayı çocuğa kesmiş, Muhammet Emin Alp Berkli’nin sınavını iptal etmişler.

 

Peki, kanun kural tanımayan baba dekan ne olacak?

 

Özel yetenek sınavıyla öğrenci alan bir fakültede, kendi çocuklarını kayıran birinin görev yapması ne kadar doğru?

 

Bakın, güzel sanatlar fakülteleri bir üniversitenin vitrinidir, şehrin vizyonudur.

 

Tiyatro, müzik, el sanatları ve daha bir çok bölümüyle şehre değer katar.

 

Böylesi bir kıymete gölge düşürmeye kimsenin hakkı yoktur.

 

O yüzden Rektör hocam gelin, ‘araştırma üniversitesi olduk’ diye tebrik kabullerinize küçük bir ara verin.

 

Vitrinimize bir el atın.

 

Toplum vicdanını rahatlatmak adına gereğini yapın, biz de ‘Yeni Nesil Üniversite’ budur diyelim.

 

Aksi taktirde yeni nesil, sizi ve yönetiminizi hiç de hayırla yad etmeyecektir.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Hilal 13 Nisan 2022 14:01

    Tüm bu kânun çiğnemeler, hukuksuzluklar Rektörün bilgisi ve onayı ile olmuştur.Aksi halde Dekan bu kadar yönetmelik ve kânun çiğnemeyi arka arkaya yapmaya cesaret edemezdi. Dolayısı ile, uzeri örtülür. BABA-OĞUL yollarına, pardon yolsuzluklarına bakarlar. Oysa gereken hemen yapılmalıydi.Hatta bu dekanın geçmişten bu güne jüri olarak görev yaptığı tüm sınavlar yeniden gözden gecirilmeliydi.

  • Garibaninsesi 24 Mart 2022 20:38

    Gürsel adlı kişiye: Baba dekanın jüri olduğu tezle mezun olan ve Yüksek lisans mezuniyet belgesi alan oğulun, bu belge ile meslek yüksek okuluna öğretim görevlisi olarak girdiği üniversite çevrelerinde konuşuluyor. Durum böyle ise, yolsuzluk katmerli olmuş demektir. Sayın Rektorun her konuşmasında adalet ve liyakat vurgusu mutlaka geçmesine rağmen, bu olaya sessiz kalması gercekten düşündürücü. Kamu oyuna bir açıklama yapması, haberde geçenlerin doğru mu yalan mi olduğunu ispatlarıyla ortaya koyması, doğruysa bir an önce gerekeni yapması, Atatürk Üniversitesine olan güvenin zedelenmemesi için, Atatürk Üniversitesinin itibarı için elzemdir.

  • Gürsel 24 Mart 2022 20:15

    Merak ediyorum Acaba yönetmeliği hiçe sayarak, üstelik 2 oğlunu yönetmeliği çiğnemeyi göze alarak birini yüksek lisansa alan, diğer oğlunun y.lisans tez savunma jürisine girip tezi kabul ettirerek mezun eden dekana gereken yapilacak ve kamuoyu ile paylaşılacak mi?. Yoksa üzeri örtülerek, DEKANLIK görevine devam etmesi mi sağlanacak?. Eğer 2. durum söz konusu olursa, o zaman yönetmelikler çiğnenmek içindir, üniversitenin web sitesine de formalite icabı konmuştur anlamına gelmez mi?.

  • Zıkkımcı baba 23 Mart 2022 10:18

    Zehir zıkkım olsun akpe döneminde yapılan yolsuzluk ve adam kayırma hiç bir dönem yapılmamıştır

  • Uzunhasan 09 Mart 2022 00:55

    Sayın Rektör, Bu olaya kayıtsız kalmayacaktır, Mutlaka gerekeni yapacaktır. CUNKU; Nepotist davranan birinin dekanlığa devam etmesi, ona Nepotist davranışını destekliyorum devam et nepotizme anlamina gelir ki, bu da Atatürk Üniversitesinin itibarı için felaket olur.

  • Adil 08 Mart 2022 14:27

    Sayın Rektör Gazetede Nepotist olduğu iddia edilen bu dekan, halen daha dekanlık görevini yürütüyor mu?. Yurutuyorsa kamuoyuna çıkın bu haberin gerçek olmadığını ispatlayan. Aksi halde hiç kimse Atatürk üniversitesinde yapılan sınavların adil olduğuna inanmaz.

  • Paytoncudadas 08 Mart 2022 12:31

    Bu dekan da demekki hak etmeden birilerinin kayirmasıyla üniversiteye kapağı atmış ve yine kayirmalarla bu noktaya gelmiş olmali ki: oğullarını kayirmayi da normal görmüş. Alışmış yani. Bir Dekanın yönetmelikleri cignemesinin başka izahı olamaz. USTELIK ARKA ARKAYA!!!

  • Hakkı Yenen 08 Mart 2022 12:23

    Bu dekanın eylemlerinin Güzel sanatlar Fakültesinin ve Atatürk üniversitesinin itibarını zedeleyecek mahiyette olduğu ortadadır. Rektör çıkıp ya gereğini yapmalı ya da haberin yalan olduğunu halka ve akademik camiaya ispatlamalıdır.

  • Nasuhi pars 07 Mart 2022 21:38

    BU DEKAN Atatürk üniversitesinin itibarını yerle yeksan etmiş ya hu. Böyle şey olur mu, ne etik dinlemiş, ne de yönetmelik. ETIK VE YONETMELIGE uymayan biri nasıl dekanlık yapabilir. Ya bunları bilmiyor, ya da umursamıyor. Bilmiyorsa da yazık, umursamıyor da yazık.

  • Soylu 07 Mart 2022 21:27

    Acaba bu dekan onuru varsa idari görevinden istifa eder mi?. YOKSA yeni neslini üniversiteye yerleştirmeye, üniversitede soy ağacı kurmaya devam mi eder.

  • Bayraktar 07 Mart 2022 19:35

    Tanıdığım doçentlik düzeyinde dil geçmiş, 90'in üzerinde ales puanı almış, Yüksek Lisans, doktora bitirmiş ancak üniversite kadrolarına başvurup eli boş dönen ve yıllarca emeğinin karşılığını alamayanlar var. Bu dehanın görev aldığı öğretim elemanı sınavları da Yok tarafından incelenmeli. Allah hak yiyenlerden sorsun.

  • RecepIzmirli 07 Mart 2022 19:22

    Sayın Rektör Üniversitenin WEB sitesinde attığı adımı dahi yayınlıyor. Lisansüstü eğitim YONETMELIGINI de bu minvalde WEB sayfasında yayınlamıştır.Yoksa siz uygulansın diye yayınladığını mi düşündünüz Sayın Onur Sağsöz .

  • Eskimedik. 07 Mart 2022 19:14

    Hey gidi Atatürk Üniversitesi Yeni Nesil Üniversite sloganlariyla ne hale geldin Yazık.

  • Saymaz 07 Mart 2022 19:11

    Sayın Rektorun "Yeni Nesil Üniversite" sloganını anlamamıştım. Demekki: "Babadan oğula yeni nesili de üniversiteye yerleştirmek" Asgari şart kan bağı olması.

  • Vataneri 07 Mart 2022 19:01

    Cumhurbaşkanlığı sessiz. YÖK Sessiz. Rektör sessiz. Ulusal basın sessiz. Erzurum yerel başını sessiz, gerçeklerin üzerine gitmek ve gerekeni yapmak, bunların görev alanına girmiyor mu acaba. Sayın Rektör bu haber doğru mu, değil mi. Bunu kamu oyuna ispatlarini ortaya koyarak açıklayın. Doğruysa çocuklarımız Atatürk üniversitesinde bir baba dekan bulmadan boş yere, lisans üstü, ogr.gor. arş.gor.sinavlarina girmesinler. Haber yalansa, yalan olduğunu kamuoyuna ispatlayan.

  • Hakkı Yenen 07 Mart 2022 18:51

    Allah bu rektör den de, Dekan dan da, emeği yenenlerin hakkını sorsun. Mazlumun ahı yarına kalır ama yanına kalmaz.

  • Mızrap 07 Mart 2022 18:46

    Dekan yeni nesil üniversite anlayışına uygun hareket ettiği için görevde tutuluyor olmalı. Kendi neslini babadan oğula ve toruna soy ağacı yapmış. Acaba soyadı Berk'i olmayan akraba ve eş dost da aldı mı bu dekan.

  • Çello 07 Mart 2022 16:11

    Universitesi değil çiflik. İnsan utanır yazık ya acınacak haliniz var

  • Şah 07 Mart 2022 16:09

    Çok merak ediyorum yök hala bu hak yiyenleri görevde tutacakmı???

  • Gumushaneli 07 Mart 2022 15:55

    Sayın Rektör, Atatürk Üniversitesinin itibarı için, Ya bu haberin gerçek olmadığını ispatlayın. Ya da Üniversitenin web sayfasında yayınladığınız Lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinin hükümlerini yerine getirin de, toplumun üniversitenin yaptığı sınavlara güveni zedelenmesin. Ömrü neredeyse 1 asra yaklaşan ataturk üniversitesinde bu Nepotist dekanın yerine DEKANLIK yapabilecek birini bulmak zor mu.

  • Gumushaneli 07 Mart 2022 15:55

    Sayın Rektör, Atatürk Üniversitesinin itibarı için, Ya bu haberin gerçek olmadığını ispatlayın. Ya da Üniversitenin web sayfasında yayınladığınız Lisansüstü eğitim öğretim yönetmeliğinin hükümlerini yerine getirin de, toplumun üniversitenin yaptığı sınavlara güveni zedelenmesin. Ömrü neredeyse 1 asra yaklaşan ataturk üniversitesinde bu Nepotist dekanın yerine DEKANLIK yapabilecek birini bulmak zor mu.

  • Bahriye 07 Mart 2022 15:15

    Üniversiteye 2016 dan beri giren Çomaklı soyadlilar incelenirse,bu olayın gereğinin niçin yapılamadığı da anlaşılır. Yoksa üniversitenin web sayfasında yazan yönetmenliğin gereği yapılırdı.

  • Temel Reis 07 Mart 2022 15:06

    Hepsinin üstü kapatılır.Adi üstünde yeni nesil üniversite. Babadan oğula, geline, yegene hatta torunlara geçecek ki, yeni nesil üniversite hedefi tutsun.Kendilerinin yeni nesillerine aktarıyorlar demekki.

  • Cavit 06 Mart 2022 23:25

    Rektör araştırma hastanesinde asistan dövmüştü. O iş ne oldu? Hemen üstü kapatıldı.

  • Hürrem 06 Mart 2022 19:28

    Yök ve Rektörlük gerekeni hemen yapmalı kanun ve yönetmelikler uygulamak içindir: ?Atatürk Üniversitesi Lisansüstü Eğitim ve Öğretim Uygulama Esasları? 5?inci Bölüm 34?üncü madde 6?ncı fıkra aynen şöyle diyor: Öğrenci ile birinci dereceden akrabalık ilişkisi olanlar, o öğrencinin danışmanı olamaz, sınav jürilerinde ve tez izleme komitesinde görev alamazlar. Açık ve net. Ayrıca madde 38?e de bir göz atın. ?Bu uygulama esasları hükümlerini Atatürk Üniversitesi Rektörü yürütür? diyor. Yani top, Rektör Prof. Dr. Ömer Çomaklı?da. Sayın rektör ilgili yönetmeliğin gereğini yapın ki, toplum yaptığınız sınavların tarafsız ve adil olduğuna inanabilsin.

  • Palandöken Kartali 06 Mart 2022 12:09

    Atatürk üniversitesindeki bu nepotizme ne zaman son verilir acaba. Bu olayın da üzeri örtülür mu?. Yoksa Nepotist yaklaşım örneği sergileyenlere gereken yapılır mı? Ümidimi yitirmek istemiyorum, Sayın Rektör gerekeni yapın, gerekeni yaptığınızı da kamuoyu ile paylaşın.

  • Turhan 06 Mart 2022 11:57

    Onurlu gazetecilik ile " tamamen duygusal" gazetecilik arasındaki fark, gazetecilik ahlak ve ilkeleri gereği, doğruları çekinmeden kamu oyu ile paylaşmaktır.Darisi "tamamen duygusal" basın mensuplarının başına. ERZURUMUN ILKELI VE ONURLU GAZETECISI ONUR SAGSOZ ERZURUM SIZINLE GURUR DUYUYOR. İlkeli ve Onurlu gazeteci

  • Bursalı25 06 Mart 2022 02:00

    İzmirlidadaş, demek ki diğer Erzurum basını Sayın Çomaklı'yı "tamamen duygusal" olarak çok seviyor.

  • İzmirlidadaş 06 Mart 2022 01:56

    Onur Bey, Erzurum halkı "tamamen duygusal" basın mensuplarını değil, sizin gibi Onurlu, Omurgalı ve ilkeli basın mensuplarını her zaman takdirle yad edecektir.

  • Tirvana 06 Mart 2022 01:53

    Erzurum'da bir sürü haber ajansı ve yerel gazete olmasına rağmen tek bir gazetecinin gerçekleri açığa çıkardığı ve kamu oyu ile paylaştığı anlaşılıyor. Diğerleri olaya neden kör ve sağır?. Acaba "tamamen duygusal" mı !!!?

  • Çırçırlı 04 Mart 2022 10:24

    Gerçeğin peşinde olup gerçekleri halkla paylaşan böyle yürekli gazetecileride sonuna kadar destekliyorum.

  • Çırçırlı 04 Mart 2022 10:19

    Rektör Dekan el ele, evlatlarım gel hele ! Valla güzel iş ha. Aile şirketi kuracakmış adam.

  • Dadaş 03 Mart 2022 22:45

    Bal tutan parmağını yalarmış...bunlarda yalıyor ...düzen eskidende aynıydı şimdide aynı...Yapacak birşey yok...

  • Mahir Yiğit 03 Mart 2022 21:07

    Benim üç çocuğum üniversiteyi bitirdi üç'üde boş. Hatta ikisi yüksek lisansını yaptı. Kim haksız hukuksuz iş yapıyorsa onları Yüce Allah' a havale ediyorum. Ben buradan devleti yönetenlere sesleniyorum. Allah aşkına bu hukuksuz işleri yapanlar hakkında neden gerekli işlemler yapılmıyor.

  • Aşımın Neşli 03 Mart 2022 20:48

    Çok yakında ilgisiz doktora ve doçentlik belgeleri ile uyuşmayan ve sevgili rektörümüz Ömer Çomaklı'nın büyük emekle çıkarttığı yönetmeliğe uygun olmayan profesör atamaları yapılacak. Mart-Nisan-Mayıs profesörlük ilanlarını yakın takibe alın. Göreceksiniz şaşırmayacaksınız.

  • Narmanli 03 Mart 2022 16:08

    3. Çocuğuna ne hazırladı acaba. Böyle birinin görev aldığı tüm sınavlar,arş.gor. ,ogr.gor. vb. Dahil gözden geçirilmeli. Acaba kimlere daha kayirmacilik yaptı. Kimlerin hakkını yedi acaba.

  • Plevnelidayi 03 Mart 2022 16:02

    2018 de babasının jüri üyesi olarak imza attigi tezle aldığı mezuniyet belgesi ile M.Y.O.'ya öğretim görevlisi olarak girdi.

  • Serdengecti 03 Mart 2022 15:58

    2018 yılında Dekan yardımcısı yetkisi ile dekanlık makamının yetkilerini kullanıyordu.

  • Yasemin kaya 03 Mart 2022 14:37

    Onur bey bizim üniversite zaten 30 yıldır çiftlik bu adam yapmış cok mu

  • Maraba 03 Mart 2022 14:00

    Kardeş bir de Ak parti ilbaşkanı m. E. Öz ün oğlunun hukuk fakültesine asistan yapıldığı sınav sürecini etik açıdan bir araştır ve üniversitedeki kadrolaşma perdesini bir arala bakalım arkasından kim, kimler, pardon ne, neler çıkacak. Allah devletimize zeval vermesin