Kültür-Sanat Haber Girişi : 12 Nisan 2016 15:46

Denizi olmayan Erzurum'da balık ekmek şenliği

Denizi olmayan Erzurum'da balık ekmek şenliği
Denizden 2 bin metre yükseklikte ve en yakın olan Karadeniz sahiline 320 kilometre uzaklıktaki Erzurum'da yaşayanlara balığı sevdirmek için bu yıl 4'üncünüsü düzenlenen 'Balık Şenliği'nde 4 bin çipura ekmek arasına dağıtıldı.
Erzurumajans-Denizden 2 bin metre yükseklikte ve en yakın olan Karadeniz sahiline 320 kilometre uzaklıktaki Erzurum'da yaşayanlara balığı sevdirmek için bu yıl 4'üncünüsü düzenlenen 'Balık Şenliği'nde 4 bin çipura ekmek arasına dağıtıldı.

Erzurum Büyükşehir Belediyesi, Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Ege İhracatçılar Birliği'nin ortaklaşa düzenlediği şenlikte, merkez Yakutiye ilçesindeki kent meydanında balık dağıtıldı. Meydane kurulan 3 büyük mangalda pişirilen ve ücretsiz dağıtılan balıklardan almak isteyenler, uzun kuyruk oluşturdu.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhammed Atamanalp, 2015 verilerine göre Erzurum'da balık tüketiminin kişi başı 1.5 kilo, Türkiye'de 7-8 kilo, Avrupa Birliği ülkelerinde ise 27 kilogram olduğunu söyledi. Prof.Dr. Atamanalp, "Amacımızı balığı gündeme getirmek ve konuşulması için böyle bir faaliyet başlattık. Bu yıl da 4'üncüsünü düzenledik. Üniversitenin su ürünleri bölümünde her zaman taze alabalık bulunmaktadır. Kırmızı et tüketiminin çok fazla olduğu bölgemizde bu tür aktiviteler yaparak balığı halkımıza sevdirmeye çalışıyoruz" diye konuştu.

Atatürk Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi Dekanlığının ve belediye olarak balık festivalinin 4'cüsünü yaptıklarını söyleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen de, "Erzurumlu denizden uzak gölden uzak bir bölgede yaşıyor. Ama akarsularımız var. Burada da tatlı su balığı yetişebilir. İnşallah bundan sonra Su Ürünleri Fakültemizle beraber girişimlerimiz olacak. Güzel bir ziyafet oldu" dedi.

Bu arada balık alanlardan, en son ne zaman balık yediğini hatırlamayan 77 yaşındaki Mevlüt Pala, "Buradan geçiyordum. Kalabalığı görünce merak edip baktım. Balık ekmek dağıtıldığını görünce aldım. Ama bunu yiyecek ağzımda diş yok. Götürüp bir garibana vereyim" diye konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • enes sonsözz 01 Ocak 1970 02:00

    biz erzurumda karadenız esintisi görmekten bıktık balık ne alaka anlamadım senlik yapılacaksaaa et senlıgı yapılmalı

  • a 01 Ocak 1970 02:00

    haber ilginç haber. insan bir iki fotoğraf koyar yok yav olmuyor yapmayın beceremyrsunuz