Erzurum Haber Girişi : 24 Şubat 2023 13:50

Depremden sonra sigorta acentelerine akın başladı

Depremden sonra sigorta acentelerine akın başladı
Kahramanmaraş merkezli depremler sonrasında Erzurum'da DASK'a talep arttı. Her ne kadar 'zorunlu' olsa da binaların yüzde 41,80'inin sigortalı olduğu kentte bir çok ev sahibi sigorta şirketlerine akın etti.

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerde yıkılan ve ağır hasar alan binalar deprem sigortasını yeniden gündeme getirdi. Şubat ayının ilk haftasından bu yana Erzurum’da binlerce kişi sigorta şirketlerinin kapısını çaldı.

 

Adı her ne kadar ‘zorunlu’ da olsa deprem sigortası oranı Erzurum’da yüzde 41,80’di. Kentte bulunan toplam 130 bin binadan yalnızca 54 bin 402’si sigortalı. Doğu Anadolu Bölgesinde illerin sigortalılık oranı ise, yüzde 53,70. Bölgedeki 868 bin binanın 466 bin 82’sinin deprem sigortası bulunuyor.

 

Deprem sonrası yaşanan acı tecrübeler, sigortalı olma eğilimini etkiledi. Sigortalılık oranlarında ciddi bir artış yaşanıyor. Erzurum’da sigorta şirketlerine günlük ortalama başvuru sayısı dört kat oranında arttı. Sigorta şirketlerine günde ortalama 5 başvuru gelirken, bu sayı 20’yi buldu.

 

 

DASK’ın verilerine göre Erzurum’da riskli alanlar ikiye ayrılıyor. 1. bölge yüksek risk taşırken 2. bölge nispeten düşük risk taşıyor. Buna göre de ödenecek primler hesaplanıyor. 1. bölgede bulunan Palandöken ilçesinde ödenecek primler 100 metrekare bir daire için yaklaşık 600 TL. 2. bölgede yer alan Yakutiye ve Aziziye ilçeleri için ise 100 metrekare bir daire için yaklaşık 540 TL.

 

 

Erzurum’daki talep artışına dikkat çeken Sigortacı Adem Kuşkapan,  “Depremden sonra Erzurum’da sigorta yaptırmaya gelenler de artış oldu. 2023 yılı sonunda sigortalılık oranının yüzde 75’lere çıkacağını düşünüyorum. Normalde günde ortalama 5 başvuru olurken, depremden sonra bu rakam 20’ye çıktı. İnsanlar bilinçli olarak geliyorlar. Deprem sigortası için gereken de TC kimlik numarası, açık adres ve tapu bilgileri. Bu bilgilerle hemen sigortayı yapabiliyoruz”dedi.

 

Kuşkapan, DASK’ın Kahramanmaraş depremlerinden sonra çok hızlı bir şekilde ödemeleri sürdürdüğünü belirterek, “Şu anda ülkemizdeki deprem sigortası havuzu olası bir Marmara depreminin dahi maliyetini karşılayabilecek bir kuruluş haline geldi. DASK, bu depremde meydanlarda stantlar kurdu. Van depreminde de bunu yaşamıştık. Sizin müracaat etmenizi beklemeden harekete geçti. Tapunuz, poliçeniz, evraklarınız kaybolmuş olabilir, depremi yaşamışsınız, acınız var. Bu yüzden DASK, müracaat beklemeden kendi verilerinde bulunan iletişim bilgilerinizden size ulaşıp ödemenizi yapıyor. Binanızın durumuna ilişkin bilgiyi de AFAD’dan, belediyeden alıyor. Ödemenizi bildirdiğiniz hesap numaranıza yapıyor. Hesap numaranız yoksa da bir kamu bankasında adınıza hesap açarak ödemenizi oraya yapıyor. DASK, yıkılan binalarda kaç sigortalı bina var, bunu kendi verilerinde görüyor, ona göre ödeme çıkarıyor. Bunu çok hızlı bir biçimde yapıyor. Van depreminde bir ay içerisinde tüm ödemeler yapılmıştı. Kahramanmaraş depreminde de aynı hızı yakalamayı hedefliyorlar” dedi.

 

 

Depremi yaşayanlar sigortaya yöneliyor

 

Depremi yaşamış şehirlerin sigortalılık oranlarının yüksekliğinden bahseden Kuşkapan, “Zorunlu deprem sigortası yaptırmak, zorunlu misafir olmaktan daha kolaydır. Gerektiğinde satın alınamayacak tek şey sigorta poliçesidir. Erzurum’un sigortalılık oranı çok düşük. Depremi yaşamış Van’da, Elazığ’da bu oranlar yüzde 75’leri buluyor. Erzurum da risk kuşağında, biz bu oranı yüzde yüzlere çıkarmalıyız. Böyle olsa 1 metrekareye ödenecek ortalama 6 TL 4 TL’ye düşecek. Çünkü DASK’ın havuzunda ne kadar para olursa, bu para felaket olmadığı müddetçe değerlendirildiği için katlanacak. Biz oranı yüzde yüze çıkartsak daha az prim öderiz. DASK şu anda 640 bin TL’ye kadar ödeme yapıyor. Ama evleri 640 bin TL’nin üzerinde olan insanlar için de isteğe bağlı bir konut poliçesi yapıyoruz. Evinin maliyetini böylelikle dengelemiş oluyoruz” diye konuştu.

 

 

Hızla normale dönülebilir

 

Sigortalı olmanın depremden sonra normal hayata dönmede hız kazandırdığını dile getiren Kuşkapan, “Böyle felaketlerden sonra daha hızlı normale dönebilmemiz için herkesin sigortalı olması lazım. Van depreminde müşterilerimden hatırlıyorum, çok kısa süre içerisinde zararlarını karşıladılar. Aldıkları parayla hemen yeni evlerine geçerek normal hayatlarına döndüler. Bu süre zarfında başka yerlerde, çadırda, otellerde konaklamak zorunda kalmadılar. Kahramanmaraş depreminde de devletin yapacağı evler 1 yıl sonra teslim edilecek. Bu zamana kadar nerede kalacaklar? Sigortası olanlar zararlarını alarak yeni evlerine yerleşebilirler. Çok hızlıca, yerinde ödemeyle, en fazla bir ay içerisinde yeni bir hayata başlayabilirler” ifadelerini kullandı. Kaynak: Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.