Eğitim Haber Girişi : 23 Ocak 2015 14:05

DES, 2014-2015 eğitim yılı birinci dönem sonu mesajı

DES, 2014-2015 eğitim yılı birinci dönem sonu mesajı
Yaklaşık 17 milyon öğrenci Öğretmenlerinden karne alacak ve 15 günlük sömestr tatiline başlayacak.
Erzurumajans-Yaklaşık 17 milyon öğrenci Öğretmenlerinden karne alacak ve 15 günlük sömestr tatiline başlayacak.

2014-2015 eğitim yılının birinci dönem sonuyla ilgili değerlendirmesinde "Kırık karne getiren çocuğunuzu kırmayın çünkü o karne yalnızca çocuğun değil anne baba olarak sizindir de. İyi bir karneyi öğrenci, veli ve öğretmen hep birlikte yakalayabilir" hatırlatmasında bulunan Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Topal, yaptığı basın açıklamasında şunları söyledi:

Türkiye'de eğitimin başarılı olması, kaliteli öğretmenler ile mümkündür. Öğretmenliğe duyulan saygı, öğretmenlik mesleğine seçilme süreci, çalışma koşulları ve ücretlerde çağdaş dünyanın standartlarına kavuşturulmalıdır. Türkiye'de çok az insan sevdiği mesleği yapıyor. Ama illa ki sevgiyle yapılması gereken bir meslek varsa o da öğretmenliktir.

KARNE SENDROMU VE DAYAK!

'DES Türkiye Karne Sendromu' raporuna göre veliler kırık karne getiren çocuklarına nasıl davranacağını bilmiyor. Kötü karne alan çocuğuna sert ve aşağılayıcı davranan anne babalar çocuklarında ciddi kişilik bozukluklarına neden oluyor.

Türkiye'de her karne döneminde dayak, evden kaçma, sahtecilik, intihar teşebbüsü gibi birçok olumsuz karne kaynaklı olayın yaşandığı, Türkiye' de "Karne Sendromu" nun aşılması için şu başlıkların tartışılması gerektiği belirtiliyor.

KARNE HERŞEY DEĞİL!

Türkiye'de anne babalar karneye gereğinden fazla önem veriyor. Karne, çocuğun geleceğinde belirleyici tek ölçüt değil. Karne kırık olsa da, çocuğunuzu kırmayın. Kırık karne yalnızca öğrencinin değil aynı zamanda da anne babanındır. Milli Eğitim Bakanlığının ivedi bir şekilde, bir sonraki karne dönemine yetiştirmek üzere daha sağlıklı, çağdaş ve nesnel değerlendirme sistemleri oluşturması gerekir. Karneye büyük anlamlar yüklemek çocuğun duygusal ve psikolojik gelişimine zarar veriyor.

BAŞARILI KARNE İÇİN BİRLİKTE MÜCADELE GEREKİYOR!


Velilere 'karne konusunda çocuklarınıza baskı yapmayın' uyarısında bulunan DES raporuna göre, "Anne babaların hatalı davranışlarından dolayı zayıf karne getiren birçok çocuk bunalım ve depresyona girmekte, 'başarısızlığı' kişiliği ile özdeşleştirmektedir. Bazı öğrencilerin okulu ve öğretmenlerini sevmemesinin altında yatan nedenler, karne konusundaki yanlış tutumlarla oldukça ilgilidir", deniliyor. Karnenin tek başına başarıyı göstermediği ve karnenin ölçütlerden sadece bir tanesi olduğu özellikle vurgulanıyor.

KIRIK KARNE GETİREN ÇOCUĞA NASIL DAVRANMALI

Baskının çocuğu başarısızlığa iteceği unutulmadan karneye çok fazla anlam yüklenmemeli. Kırık notların altında yatan asıl sebebi araştırmak gerekir. Anne baba bu işe, kendi çocukluklarından da başlayıp daha geniş bir çerçeveden bakmalı. Çocuklarına yüklenmemeli, onlarla ilgilenerek, sorunlarına yönelerek, düşük notları olduğu için yanlış yollara sapmasını engelleyebilirler. Zayıf notla karşınıza gelen çocuğunuzun sizden daha fazla üzüldüğünü unutmayın. Onu sevdiğinizi hissettirin, üzüntüsünü paylaşın. Her çocuk farklı becerilere sahip bir bireydir. Bir başkasıyla kıyaslamaya sakın kalkışmayın. Başarısızlığının nedenini birlikte konuşun. Yapılabilecekleri belirleyin. Eksik olduğu konuları belirleyin, bunları nasıl gidereceğine birlikte karar verin. Gelecek dönem için başarısız olduğu derslerle ilgili neler yapılabileceğini planlayın.

15 GÜNLÜK TATİLİ NASIL GEÇİRMELİ

Her öğrencinin farklı ilgi ve istidatları vardır. Dönem boyunca çocuğu ve problemleriyle ilgilenmeyip de yalnız karneyi eline alıp çocuğu sorgulamak ve karne sonucuna göre onu değerlendirmek ve kırık karneye ceza vermek çocuğun psikolojisi ve geleceği açısından tehlikelidir. Çocuğunuzu her haliyle sevdiğinizi, problemleri birlikte aşacağınızı ve ona güven duyduğunuzu hissettirin. Bir sonraki dönem başarısını artırabileceği konusunda ona güvenin ve onu yüreklendirin. Çocuğunuzun özelliklerini iyi tanıyın, özel yeteneklerini keşfedin. Çocuğunuzu kendi gelişim özellikleri içerisinde değerlendirin. Öğretmenleri ile iletişime geçin. Onlardan yardım ve işbirliği isteyin. Çocuğunuzun düzenli, planlı ve verimli ders çalışma alışkanlığı kazanması ve geliştirmesi çok önemlidir. Bu disiplini ona öğretip, kazandırmak için Rehberlik servislerinden yararlanın. En önemlisi de çocuğunuzla her gün baş başa oturup, onunla bir arkadaş gibi konuşun, günün değerlendirmesini yapın" diye belirtti.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.