Siyaset Haber Girişi : 15 Ağustos 2012 19:45

Devlet Bahçeli'ye vize şoku

Devlet Bahçeli'ye vize şoku
Irak, MHP lideri Devlet Bahçeli'ye vize vermedi...
Erzurum Ajans-Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Musul ve Kerkük ziyaretine vize engeli ile ilgili yaptığı açıklamada, engellemenin Türk-Irak ilişkilerinin içinde bulunduğu nazik ortama dayandırılmasının diplomatik teamül ve diyaloglar bakımından inandırıcı ve itibar edici bulunmadığını söyledi.

Ramazan Bayramı’nda Musul ve Kerkük’e yapacağı ziyaretin vize engeline takılması dolayısıyla yazılı açıklama yapan MHP Genel Başkanı Bahçeli, kendisinin, partisinin başkanlık divanı üyeleri, milletvekilleri ve danışmanlarla birlikte 18 Ağustos tarihinde Musul ve Kerkük’e yapacağı ziyareti daha önce açıkladıklarını söyledi.

Gerçekleştirilecekleri ziyaretin amacının Ramazan Bayramı namazını Kerkük Nur El Kebir Camii’nde eda etmek olduğunu ve Türkmenlerle kucaklaşmak olduğunu daha öncede dile getirdiklerini hatırlatan Bahçeli, söz konusu ziyaretin; hiçbir parti, sivil toplum kuruluşu, siyaset ve devlet görevlilerinin daveti üzerine planlanmadığını da her fırsatta muhataplarına beyan edildiğini bildirdi.

Dışişleri Bakanlığı ve Irak’ın Ankara Büyükelçiliği nezdinde gerekli girişimlerin titizlikle yapıldığını ve lazım gelen adımların dikkatle atıldığını belirten Bahçeli, şöyle konuştu: “Musul ve Kerkük ziyaretlerimizin gerçekleşebilmesi maksadıyla, ihtiyacımız olan vize ve güvenlik konularının temini için diplomatik düzeydeki müracaatlar eksiksiz yerine getirilmiştir. Ne var ki, Irak’ın Ankara Büyükelçiliği vize talep ve beklentimizin kabul edilmediğini nedenleriyle birlikte Dışişleri Bakanlığı kanalıyla partimize bildirerek ziyaretimizin gerçekleşemeyeceğini ifade etmiştir. Bu elbette Irak merkezi yönetiminin tasarruf ve yetkisinde bulunan bir konudur. Ancak çok yönlü şüpheleri üzerine çeken bu engellemenin, Türk-Irak ilişkilerinin içinde bulunduğu nazik ortama dayandırılması diplomatik teamüller ve diyaloglar bakımından inandırıcı ve itibar edici bulunmamıştır. Partimiz Irak merkezi yönetiminin bu kararını esef ve hayretle karşılamaktadır”

Bahçeli, “Irak yönetimi, Türkmen kardeşlerimizle biraraya gelmemizi ve Türkmen ellerine yapacağımız tarihi ziyareti olgunlukla karşılayamamış ve devlet olmanın adabıyla kaldıramamıştır” dedi.

Yaşanan gelişmelerin Barzani zihniyetinin, değişik biçim, yön ve tonlarıyla da olsa Maliki iktidarına sirayet ettiğini kanıtladığını kaydeden Bahçeli, Türkmen illerinde soydaşlarla arzulanan kavuşmanın boş bahanelerle önüne geçilmesi Irak merkezi yönetiminin kalibresini ve kalitesini açıkça gözler önüne serdiğini söyledi.

MHP’nin Irak’ta bulunması, buradaki devlet yöneticileri için risk ve endişe kaynağı değil, olsa olsa ömürlerinde çok az müşerref olacakları şeref payesi olacağını anlatan Bahçeli, şunları kaydetti:“Şurası açıkça bilinmelidir ki; gidemesek de, dokunamasak da ve hasret yangınını karşılık olarak dindiremesek de Türkmen ellerindeki kardeşlerimiz yüreğimizin ve gönlümüzün sımsıcak nadide köşesinde her zaman var olacaklardır. Kerkük hoyratları nabız atışımız, Türkmen yurtları damarlarımızdaki kan olmayı sürdürecektir. Türkmenlerin varlığı, birliği ve hayat hakkı bizim için vazgeçilmez bir hedef ve inanç olarak her daim iddialarımız ve ideallerimiz arasında eşsiz bir yere sahiptir ve böyle de kalacaktır.Ayrılığın, ulaşamamanın büyük sevgileri ve bağlanışları daha da kökleştirip zirveleştirdiği tarihin insanlığa öğrettiği gerçeklerden birisidir. Bu yüzden önümüzdeki bayram namazında birlikte olmayacak olsak da; manen safımızda, yanımızda ve aramızda Musul’lu, Kerkük’lü, Telafer’li, Erbil’li, Süleymaniye’li ve Tuzhurmatu’lu soydaşlarım tümüyle yerlerini alacaklardır. Hiçbir fitne, dedikodu ve engelleme Türkmen kardeşlerimizle gönül ve vicdan bağımızı koparamayacaktır."

B
askı ve şiddete karşı cesaret ve onurluca direnerek milli birliklerinin şerefini lekeletmeyen Irak’lı Türkmenlerin mübarek Ramazan Bayramını şimdiden kutlayan Bahçeli, sözlerini şöyle sürdürdü: "Cenab-ı Allah’tan esenlikler diliyorum. Fiziken ve bedenen değilse bile, bayram sabahında Kerkük Nur El Kebir Camii’nde ruhen ve fikren iç içe olacağımızdan ve bunu Yüce Allah’ın bizlere nasip edeceğinden zerre kadar kuşku duymuyorum. Irak hükümetinin ve ona yön çizen küresel gücün bu manevi ihtişama da vize sorunu çıkarması herhalde düşünülemeyecektir.” 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.