Siyaset Haber Girişi : 06 Nisan 2017 16:30

Dışişleri bakanı açıkladı, yabancı ajanslar acil koduyla duyurdu

Dışişleri bakanı açıkladı, yabancı ajanslar acil koduyla duyurdu
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Rusya'nın Suriye rejimini desteklemesinin yanlış olduğunu söyledi.
Erzurumajans-NTV televizyonunda konuşan Çavuşoğlu, "İdlib'teki insanlık suçunun arkasında durmak olmaz" derken, "Rusya'nın Suriye rejimine sahip çıkması son derece yanlıştır" ifadelerini kullandı.

Çavuşoğlu'nun bu açıklamasını yabancı uluslararası haber ajansları 'acil' koduyla abonelerine duyurdu.

İşte Çavuşoğlu'nun sözlerinden satır başları:

"RUSYA'NIN REJİME SAHİP ÇIKMASI SON DERECE YANLIŞ"

"Son zamanlarda ABD gibi ülkeler de bu rejimin geleceği ile ilgili kararı halk versin dedi. Her şeyi yapmasına rağmen bu rejimi meşrulaştırmak için esnek davranırsanız yine öldürüyor. Burada Rusya'nın bir kere rejime sahip çıkması son derece yanlıştır. Rusya rejimi destekliyor. Rejimin daveti üzerine gitti bunu anlarız. Ama Astana öncesinde Ruslarla muhalefeti bir araya getirdik. Önce Halep'teki insanları kurtardık. Birçok kısmı İdlib'e gitti. Rusya burada sözünü tuttu. Bu ateşkesi diğer alanlara yayalım dedik. Müzakereler oldu. Rusya muhalif güçlerle görüştü ve anlayış ortaya çıktı. İki tane belge imzalandı. Birisi Astana süreciyle ilgili diğeri ateşkesin diğer bölgelerde yayılması. Rejimin garantörü Rusya, muhalefetin imzaladığı belgelerde Rusya ve Türkiye oldu."

"KİMYASAL SİLAHLARIN ALTINDA MÜZAKERE Mİ YAPILIR?"

"Ateşkes sürecinde insanları İdlib'e gitmesine izin veriyorsunuz, bazı bölgelerde de göçe zorlandı. Burada toplandıktan sonra saldırmaya başlıyorsunuz. Bu nereye kadar gidecek? Yardım yaparız, yapıyoruz da. Biz elimizden gelen desteği veriyoruz. Bunlar insan bizim de sorumluluklarımız var. Buradaki saldırılar devam edecek mi etmeyecek mi önemli olan bu. Devam ederse Astana'nın da Cenevre'nin de bir anlamı kalmaz. Kimyasal silahların altında müzakere mi yapılır?"

"ABD KIRMIZI ÇİZGİ AŞILDI DEDİ, BAKALIM NE YAPACAK?"

"Biz her türlü duruma hazırlıklıyız. Güçlü bir ülkeyiz biz. İnsani konularda adım atarız biz o problem değil, hazırlığımız da olur. Ama nereye kadar sürecek bu? Bizim derdimiz başka. Biz 3 milyon insana sahip çıktık. O mesele değil. Bu insanların nereye gittiği de önemli değil. Kimyasal silahların kullanımını nasıl durduracağız onu halletmemiz lazım. Bu sadece Türkiye'nin derdi değil ki. Bu rejim durdurulmadığı sürece bu devam edecek. Esas bunu durdurmamız lazım. Mesele Türkiye'nin hazır olup olmaması değil, insanlık gidiyor orada. ABD kırmızı çizgi aşıldı dedi, bakalım ne yapacak?"

Irak-Suriye kaynaklı tehditleri bertaraf etmeliyiz. Menbiç dışında Afrin, Telebyad'dan da saldırı var.

ABD İLE PYD-YPG TARTIŞMASI

YPG bir yere giderse toprak kazanmak için gider. ABD bize nihai karar vermediklerini söyledi. ABD'nin sahadaki ekibi YPG ile işbirliği içinde. ABD'ye YPG ile operasyonun sakıncalarını anlattık. ABD bu hatadan dönmezse ilişkiler etkilenir.

KERKÜK'TE KÜRT BAYRAĞI KRİZİ

Barzani yönetimi bu tuzağa düştü. Türkmenleri hiçbir zaman yalnız bırakmayız. Böyle bir referandum olmaz, bu Barzani'ye bir tuzaktır. Irak-Suriye'nin toprak bütünlüğü önemli.

AB İLE İLİŞKİLER

Türk milletinin 15 Temmuz sonrası bakışı çok değişti. AB'ye güven azalıyor, teklif gelirse bakarız. Mülteci anlaşması tamam ama geri kabul uygulanmıyor.

PUTİN'DEN KATLİAMA İLİŞKİN İLK AÇIKLAMA 

Bu arada İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ile telefonda görüşen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, soruşturma bitmeden suçlama yöneltmenin kabul edilemez olduğunu açıkladı.

Rus haber kanalı Sputnik'te yer alan habere göre, İsrail Başbakanıyla telefonda konuşan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Suriye'nin İdlib kentindeki kimyasal saldırı hakkında yürütülen soruşturma tamamlanmadan, suçlamalar yöneltmenin kabul edilemez olduğunu söyledi.

Kremlin'den yapılan açıklamaya göre Putin ve Netanyahu, telefon görüşmesinde İdlib'in Han Şeyhun bölgesinde düzenlenen kimyasal katliamaı konuştu. Rus lider, Netanyahu'ya "Kime yönelik olursa olsun, kapsamlı ve tarafsız bir uluslararası soruşturma yapılmadan asılsız suçlamalar yöneltilmesi kabul edilemez" dedi.

LIEBERMAN KATLİAMDAN ESED'İ SORUMLU TUTMUŞTU

İsrail Savunma Bakanı Avigdor Lieberman, Suriye'deki vahşetin emrini Esed'in verdiğini söylemişti
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.