Ekonomi Haber Girişi : 08 Ocak 2022 12:58

Doğalgazda kademeli tarife nedir? Hangi bölge kaç TL ödeyecek?

Doğalgazda kademeli tarife nedir? Hangi bölge kaç TL ödeyecek?
Doğalgazda kademeli tarife dönemi başlıyor!

ERZURUM AJANS - 2022 yılına girdiğimiz bu günlerde, doğalgaz ve elektrik için gerçekleştirilen zamların ardından, TBMM’ye sunulan kanun teklifi ile birlikte doğalgazda kademeli tarifeye geçilecek.

 

Elektrik ve doğalgaza gelen zamların ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’ne sunulan kanun teklifi ile birlikte doğalgazda kademeli tarifeye geçiliyor. Elektrik faturalarında gerçekleştirilen uygulamadan sonra doğalgaz faturalarında da benzer bir uygulama yapılması gerektiğine dair sunulan teklif kapsamında doğalgaz faturalarında da kademeli ücretlendirmeye geçileceği açıklandı. Doğalgazda kademeli tarife, hangi bölgenin kaç TL ödeyeceği, kademeli doğalgaz tarifesinin en uygununun hangisi olduğu haberimizde… İşte detaylar!

 

DOĞALGAZDA KADEMELİ TARİFE NEDİR?


Daha önce elektrik faturalarında uygulanmaya başlayan kademeli tarife, şimdi de doğalgaz için uygulanmaya başlayacak. TBMM Başkanlığı’na sunulan kanun teklifinin yasalaşmasıyla birlikte Kurumlar Vergisi Kanunu’nda yapılan değişiklikler, üreticinin ve ihracatın desteklenmesini sağlayacak. Bu uygulamalardan elde edilecek olan kazançlara da Kurumlar Vergisi oranının indirimli uygulanması sağlanacak. Ayrıca yatırım fonlarından elde edilen kar payları da kurumlar tarafından iştirak kazançları istisnasına konu edilecek.

 

Kademeli doğalgaz tarifesi ile birlikte bölgesel ve iklimsel koşullar göz önünde bulundurularak il ya da bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı uygulamaya geçirilecek. Yapılan bu düzenleme, maliyetleri için bir çalışma gelişmesini sağlayarak, gerekli olan abone grubu için il bazında iklim şartları ve tüketim miktarlarına uygun bir kademe belirlenecek. Meydana gelen tüketim maliyetleri ise bu kademe üstünde tüketimde bulunan abonelere yansıtılacak.

 

HANGİ BÖLGE KAÇ TL ÖDEYECEK?


Kademeli doğalgaz tarifesi ile birlikte bölgesel ve iklimsel koşullar göz önünde bulundurularak faturalandırma yapılacak. Bu kapsamda Türkiye’nin Erzurum, Kars, Sivas, Ağrı ve Iğdır gibi soğuk bölgelerinde mevcut olan tüketim miktarına uygun olan bir tarife uygulamaya alınacak. Bunun gibi Antalya, Adana, İzmir gibi kış şartlarının çok daha hafif geçtiği bölgelerde ise tüketim miktar göz önünde bulundurularak bir tarife uygulanmış olacak.

 

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez’in, doğalgazda kademeli tarife ile ilgili yapmış olduğu açıklasının ardından AKP Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş da yeni açıklamalarda bulundu. Elitaş, “Arkadaşlarımız kanun teklifini hazırlıyorlar. 4 Ocak tarihinden itibaren, Meclis çalışmalarına başladığında kademeli doğal gaz tarifesini getireceğiz. Villada oturanla gecekonduda oturanın aynı fiyatla doğalgaz tüketimini uygun bulmuyoruz.” ifadelerini kullanmıştı.


KADEMELİ DOĞALGAZ TARİFESİ EN UYGUNU HANGİSİ?


Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), daha önce yasalaşmış olan kanun uyarınca, 1 Ocak 2022 tarihinden itibaren elektrikte kademeli tarifeye geçildiğini belirtmiş ve faturaların, tüketimin 150 kwh/saatin altı ve üstü olacak şekilde göz önünde bulundurularak farklı fiyatlardan düzenleneceğini ifade etmişti. Ayrıca bunların yanı sıra iki ayrı zam oranı açıklanmıştı. Enerjide verimliliği artırmak ve tüketimde aşırıya kaçanların tüketimin maliyetine katlanması ve doğal gaz enerjisinin tasarruflu kullanılmasını teşvik etmek amacıyla, BOTAŞ’a il ya da bölge bazında kademeli doğalgaz satış fiyatı belirleme yetkisi verilmiş olacak. Tüm bu uygulamalar, bölgesel ve iklimsel koşullar göz önünde bulundurularak gerçekleştirilecek.

 

KAYNAK: www.tgrthaber.com.tr

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Raci Tecik 08 Ocak 2022 23:36

    Ne güzel haber mükemmel anlatmışsınız sonunda faturayı yine vatandaş ödeyecek elektrikte olduğu gibi