Ekonomi Haber Girişi : 01 Şubat 2022 12:51

Doğalgazda şubat tarifesi!

Doğalgazda şubat tarifesi!
Doğalgazda santrallere yüzde 14 zam geldi.

ERZURUM AJANS - Doğalgazda, şubat ayında mesken ve sanayi aboneleri için geçerli tarife sabit kaldı, elektrik üretim amaçlı tarifeye yüzde 14 zam yapıldı.

 

Fiyat tarifeleri aylık olarak hesaplanan doğalgaza yeni zam tarifesi geldi. Buna göre konut ve sanayiye zam gelmedi ancak santrallere yüzde 14 zam yapıldı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde şubat ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.

 

DOĞALGAZ ZAM TARİFESİ


Konut doğalgazı 1000 metreküp: 1860 lira
Sanayi doğalgazı 1000 metreküp: 6300 lira
Elektrik üretim amaçlı doğalgaz 1000 metreküp: 6300 lira
BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine şubatta uygulayacağı satış fiyatı sabit kalarak 1000 metreküp doğalgaz için 1860 lira oldu, sanayi abonelerinin tarifesinde ise 1000 metreküp gazın fiyatı 6 bin 300 lira oldu. Elektrik üretim amaçlı tarife ise yüzde 14 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 6 bin 300 liraya çıktı.

 

4 MİLYON HANEYE DOĞALGAZ YARDIMI


Öte yandan 2022 yılının ilk günlerinde kaydedilen fiyat güncellemeleri, doğalgaz faturalarının yüksek gelmesine neden olurken hükümet, önceden yalnızca kömür desteği olarak verilen ısınma yardımının kapsamının genişletileceğini duyurmuştu. Böylece faturalarını ödemekte zorlanan 4 milyon haneye doğalgaz desteği verileceği öğrenildi.

 

Isınma yardımı kapsamında 1,8 milyon aileye verilen kömürün yanı sıra doğalgaz faturası desteği ise şubat ayının ikinci yarısında başlayacak. Başvurular, e-Devlet kapısı üzerinden dijital ortamda veya Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları’na giderek yüz yüze yapılabilecek.

 

ÖDEMELER MART VE EKİM'DE


Doğalgaz faturası desteği, 6 aylık kış dönemini kapsayacak. İki eşit taksit halinde yapılacak ödemelerin taksit dönemleri ise mart ve ekim ayları şeklinde belirlendi. Ödeme, hak sahibi kişinin PTT Kartı’na yatırılacak. Böylece doğrudan doğruya kişinin hesabına geçecek. Yardım alan vatandaş, faturasını götürerek PTT’de bulunan hakkı ile ödemesini geri almış olacak.

 

HANE BAŞINA 450 - 1150 LİRA ARASI DESTEK


Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın açıklamalarına göre, ısıl haritaya göre değişen şekilde hane başına ödeme yapılacak. Alınan son kararla birlikte illere göre doğalgaz kullanım miktarı ve ödenen tutarın değişmesine karar verilmişti. Erzurum’daki ısınma ihtiyacı ile Aydın'daki ısınma ihtiyacının aynı olmamasının gerekçe gösterildiği karara göre, hane başına 450 lira ile 1.150 lira arası doğalgaz fatura desteği sağlanacak. Doğalgaz kullanan vatandaşlara yıllık toplam 3 milyar liraya yakın destek verileceği düşünülüyor.

 

Öte yandan 2022 yılından itibaren geçilen kademeli elektrik tarifesinde yeni düzenleme yapıldı. Yapılan düzenlemeye göre, günlük elektrik tüketimi 7 kilovata çıkarılırken aylık tüketim ise 210 kilovata çıkarıldı. Yeni tarifeye göre; 30 günlük fatura 210 kilovatsaate göre yaklaşık 42 TL düşmüş olacak. 

 

KAYNAK: www.tgrthaber.com.tr

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • fatih 01 Şubat 2022 13:34

    ne alaka anlamadım, ev aynı ev kullanım aynı kullanım 1 ay önce 94 gelen fatura 140 geldi ne değişti