Bölge Haber Girişi : 18 Mart 2022 10:22

Doğu Anadolu'da kuvvetli kar yağışı

Doğu Anadolu'da kuvvetli kar yağışı
Erzincan ve Bayburt illerinde yoğun kar yağışı dolayısıyla okullar bugün tatil edildi.

ERZURUM AJANS -Doğu Anadolu Bölgesi yoğun kar yağışının etkisi altına girdi.


Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre, bölgede hava çok bulutlu, Erzurum, Erzincan, Kars, Ağrı, Ardahan ve Bayburt çevreleri aralıklı kar yağışlı geçecek. Yağışların yer yer kuvvetli olacağı, gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayı görüleceği tahmin ediliyor.

 

 

 


Sıcaklıkların mevsim normallerinin altında seyrettiği bölgede rüzgâr güneyli yönlerden hafif, zaman zaman orta kuvvette esecek.

 

 


 

Erzincan ve Bayburt'ta eğitime kar tatili
 

Erzincan ve Bayburt kent merkezinde kar yağışı etkisini artırdı. Kar dolayısıyla eğitim öğretim faaliyetlerine 1 gün süreyle ara verildi. Valiliklerden yapılan açıklamada, “İlimiz genelinde etkili olan kuvvetli kar yağışı nedeniyle yaşanabilecek olumsuzlukları engellemek adına 18 Mart 2022 Cuma günü Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı resmi ve özel tüm kademeler ile Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezleri’nde eğitim öğretim faaliyetlerine 1 gün süreyle ara verilmiştir. Belirtilen tarihte kamu kurum ve kuruluşlarında görevli engelli ve hamile kamu personeli de bu kapsamda idari izinli sayılacaktır.” denildi.


“Kuvvetli yağış uyarısı”


Bölgede Erzincan, Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Bayburt çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışları beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, eğimli bölgelerde çığ riski vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.


“Çığ uyarısı”


Bölgede yüksek kar örtüsü bulunan eğimli dik yamaçlarda çığ riski bulunduğundan, yetkililerin ve vatandaşların dikkatli ve tedbirli olmaları gerekmektedir.


“Buzlanma ve don uyarısı”


Bölgede gece ve sabah saatlerinde buzlanma ve don olayının görülmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuzluklara (buzlanma, don, ulaşımda aksamalar vb.) karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.


Kent merkezlerinde gece en düşük hava sıcaklığı Iğdır’da 0, sıfırın altında olmak üzere; Erzurum’da 11, Kars’ta 16, Ağrı’da 12, Erzincan’da 4, Ardahan’da 14, Bayburt’ta 9 derece olarak kaydedildi.


En yüksek yağış miktarı Erzincan Sakaltutan Geçidinde 6,0 - Bayburt Üzengili köyünde 4,8 ve Erzincan İliç’te 4,6 mm olarak ölçüldü.


Kayak merkezlerinde en yüksek kar kalınlığı ise Palandöken Kayak Merkezinde 173, Ergan Kayak Merkezinde 138, Sarıkamış Kayak Merkezinde 124 santimetre olarak kaydedildi.

 

 


 

Sürücüler zor anlar yaşadı

 

Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü’nün uyarısının ardından Erzincan’ın yüksek kesimlerinde kar ve tipi etkisini gösterdi.


Kent merkezine de aralıklarla yağan kar yağışı yüksek rakımlı geçit noktalarında sürücülere zor anlar yaşattı. Özellikle Erzincan-Sivas kara yolu üzeri 2190 rakımlı Kızıldağ geçidinde yoğun tipi nedeniyle ağır tonajlı araçlar ilerlemekte zorluk çekti. Ekipler kar küreme ve tuzlama çalışması yaparak ulaşımın aksamaması için çalışmalarını sürdürürken Sakaltutan ve Ahmediye geçitlerinde de etkisini artıran kar yağışı yaralamalı ve maddi hasarlı kazaları da beraberinde getirdi. Trafik ekipleri sürücüleri dikkatli ve tedbirli olmaları hususunda uyardı. Yolda kalan tır sürücüleri de araçlarına zincir takılmasının ardından yola devam edebildi.

 

‘Kar yağışı pazar gününe kadar devam edecek’

 

Öte yandan Meteoroloji 12. Bölge Müdürlüğü ekiplerince yapılan son değerlendirmelere göre Erzincan, Bayburt, Erzurum, Kars, Ağrı ve Ardahan çevrelerinde kuvvetli ve yer yer yoğun kar yağışının etkili olması bekleniyor. Pazar gününden itibaren etkisini kaybetmesi öngörülen kar yağışı ile birlikte ulaşımda aksamalar, buzlanma ve don, eğimli bölgelerde ise çığ riskine karşı meteoroloji ekipleri vatandaşlara ve yetkililere uyarılarda bulunuyor. 

 

 

 

 

Öte yandan kar yüksek kesimlerde tipiye dönüşünce sürücüleri olumsuz yönde etkiledi. Erzincan - Sivas yolu Sakaltutan ile Kızıldağ geçitlerinde, Erzincan - Erzurum kara yolunda ve Bayburt - Erzurum ve Bayburt - Gümüşhane kara yolunda zaman zaman ulaşımda aksamalar yaşandı . zaman zaman ulaşımda aksamalar yaşandı. Bayburt - Araklı - Trabzon yolunda da çığ tehlikesi uyarısında bulunuldu.


Karayolları ekipleri güzergâhlarda kar küreme ve tuzlama çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. İHA

 

 

 

 


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.