Erzurum Haber Girişi : 27 Şubat 2023 12:33

Doğu Anadolu Fay Hattı hangi şehirlerden geçiyor!

Doğu Anadolu Fay Hattı hangi şehirlerden geçiyor!
Asrın felaketinin ardından artçı sarsıntılar sürerken Doğu Anadolu fay hattı risk haritasına çevrildi. İşte Doğa Anadolu fay hattı haritasında bulunan iller.

Doğu Anadolu fay hattı haritası, Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen peş peşe depremlerin ardından araştırılmaya başlandı. Deprem uzmanları, Doğu Anadolu fay hattının kırıldı mı yoksa enerjisini boşalttığını mı araştırıyor.

 

Doğu Anadolu fay hattı nerede?

 

Türkiye, Kuzey Anadolu, Doğu Anadolu ve Batı Anadolu fay hatları kuşağında bulunuyor. Doğu Anadolu Fayı, Ölü Deniz Çatlağı’nın kuzey ucundaki Maraş Üçlü Bitişmesi ile başlıyor ve Kuzey Anadolu Fayı ile birleştiği Karlıova Üçlü Bitişmesi’nde kuzeydoğu yönünde son buluyor.

 

Hangi şehirlerden geçiyor?

 

Doğu Anadolu Fay Hattı, Hatay, Osmaniye, Gaziantep, Kahramanmaraş, Adıyaman, Elazığ, Bingöl, Muş’a kadar devam ediyor ve sonrasında Erzincan’dan itibaren Kuzey Anadolu Fay Hattı ile birleşiyor.

 

 

Doğu Anadolu fay hattı üzerinde meydana gelen depremler

 

1998: Adana – Ceyhan depremi

2003: Bingöl depremi,

2010: Elazığ depremi,

2020: Elazığ depremi,

2023: Gaziantep – Kahramanmaraş depremlerini içermektedir.

 

Birinci Derece Riskli Bölgeler 

 

İzmir, Balıkesir, Manisa, Muğla, Aydın, Denizli, Isparta, Uşak, Bursa, Bilecik Yalova, Sakarya, Düzce, Kocaeli, Kırşehir, Bolu, Karabük, Hatay, Bartın, Çankırı, Tokat, Amasya, Çanakkale, Erzincan, Tunceli, Bingöl ve Muş, Hakkari, Osmaniye, Kırıkkale ve Siirt.

 

İkinci Derece Riskli Bölgeler

 

Tekirdağ, İstanbul (1 ve 2. Bölge), Bitlis, Kahramanmaraş, Van, Adıyaman, Şırnak başta olmak üzere, Zonguldak, Tekirdağ, Afyon, Samsun, Antalya, Erzurum, Kars, Ardahan, Batman, Iğdır, Elazığ, Diyarbakır, Adana, Eskişehir, Malatya, Kütahya, Çankırı, Uşak, Ağrı ve Çorum.

 

 

Üçüncü Derece Riskli Bölgeler

 

Eskişehir, Antalya, Tekirdağ, Edirne, Sinop, İstanbul, Kastamonu’yu, Ordu, Samsun, Giresun, Artvin, Şanlıurfa, Mardin, Kilis, Adana, Gaziantep’in de bazı bölgeleri ve Kahramanmaraş, Sivas, Gümüşhane, Bayburt, Kayseri, Yozgat, Çorum, Ankara, Konya, Mersin ve Nevşehir. Kaynak: Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.