Ekonomi Haber Girişi : 26 Şubat 2012 09:49

Doğu Anadolu TB ve TSO bölge toplantısı başladı

Doğu Anadolu TB ve TSO bölge toplantısı başladı
Doğu Anadolu Ticaret Borsaları ile Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları bölge toplantısı için Erzurum’da bir araya geldi.
Erzurum Ajans-Doğu Anadolu Ticaret Borsaları ile Ticaret ve Sanayi Odaları Başkanları bölge toplantısı için Erzurum’da bir araya geldi.
Erzurum Ticaret Borsası (ETB)’ nin ev sahipliğinde yapılan bölge toplantısında başkanlar, özellikle bölgedeki ekonomik gelişmeleri, eksiklikleri ve neler yapılabileceği konusunda görüş alış verişinde bulundular.
Palandöken Kayak Merkezinde bulunan Palan Otel Toplantı ve konferans salonunda gerçekleştirilen toplantıya Başkanlık eden ve açılış konuşmasını gerçekleştiren, Erzurum Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı,İ.Hakkı Hınıslıoğlu, bölge olarak birçok konuda başlatılan çalışmaların tamamlanması için çalışmalara hız verilmesi gerektiğini vurgulayarak, Erzurum Ticaret Borsası olarak üzerlerine düşen görevi yerine getirmeye hazır olduklarını kaydetti.
Bölgenin sorunlarıyla ilgili herkesin üstüne düşen görevi layıkıyla yapması gerektiğini ifade eden Hınıslıoğlu, şunları kaydetti: ''İkincisi düzenlenen Doğu Anadolu Ticaret Borsaları ve Ticaret ve Sanayi Odaları, toplantısının bundan sonra her ilde belirli aralıklarla devam edeceğini açıkladı. Van ve Erciş depreminde Doğu Anadolu Bölgesindeki Ticaret Borsaları ile Ticaret ve Sanayi odaları olarak üstümüze düşen görevi layıkıyla yerine getirmeye çalıştık. Her başkanımız kendi çapında kendi esnafıyla birlikte Van'a ve Erciş'e çok ciddi anlamda desteklerde bulunduklarını biliyoruz. Oda başkanları olarak Doğudaki sorunları, sıkıntıları, ekonomiden tutun da sosyal sorunlara kadar bölgemizdeki bu konuları değerlendirmek üzere burada toplandıklarını vurguladı.''
Erzurum ili ile ilgili bilgiler aktaran (ETB), Yönetim Kurulu Başkanı Hınıslıoğlu, bölgede bazı nedenlerden dolayı devamlı göç veren bir bölge haline geldiklerini belirterek, bölgenin ekonomiye olan katkısının tarım ve hayvancılık sektörüne dayalı olduğunu kaydetti.
Bölgenin kullanılmayan çok ciddi olanakları ve kaynaklarının bulunduğunu söyleyen Başkan Hınıslıoğlu, sözlerine şöyle devam etti: ''Yine aynı şekilde İlimizde çok ciddi turizm kaynakları mevcut. Avrupa'nın ve dünyanın sayılı Kayak Merkezlerinden biri olan Palandöken Dağının ve Erzurum’un geçtiğimiz yıl “Dünya Üniversiteler Arası Kış Oyunlarına” Ev sahipliği yaptığını ve bu sayede Erzurum ve Bölgenin tanıtımına büyük katkı sağladığını, ayrıca Tarihi ipekyolu üzerinde bulunan ilimizin Tarihe ışık tutan eserleriyle bir medeniyetler sehri olduğunu belirtti.
Başkan Hınıslıoğlu, Biz tabii her yılın yeni ihracat hedefini koyarken bizim ana hedefimiz var. Ana hedefimiz 2023'te 500 milyar dolar ihracat. 2023 bir kere şöyle algılanmasını isterim; Türkiye'nin Cumhuriyet tarihinde ilk defa bizim yıllarca dünyayı kıskanarak izlediğimiz, artık bizim de yapmaya başladığımız uzun vadeli projeksiyonun ortaya koymuş olduğu bir gelişme. Yani Türkiye artık 12 yıllık bir program yaptı, 12 yıl sonranın hedeflerini tespit etti. 12 yıl sonra 2023'te cumhuriyetin 100'üncü kuruluş yıl dönümünde biz Türkiye olarak diyoruz ki 500 milyar dolarlık ihracat, 2 trilyon dolardan fazla milli gelir ve dünyanın ilk 10 ekonomisi içinde olacağız. Kendi helikopterimizi yapacağız, kendi uçağımızı yapacağız, kendi otomobilimizi yapacağız. Bunlar bizim tarihimizde ilk olacak şeylerdir..
Başkan Hınıslıoğlu, Belirlenin hedeflere ulaşmanın çalışma ve azimle olacağını ayrıca yatırımcının bölgeye gelmesi için güvenin ve huzurun tam olduğunu sadece bizlere düşen görevin ise yatırım için bölgemize gelen yerli ve yabancı yatırımcılara sonuna kadar destek vermek olduğunu söyledi.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği adına söz alan (TOBB ) Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, ise , Ülkemizdeki istikrarlı büyümenin her kesimi memnun ettiğini ve ülkemizin koyduğu hedeflere ulaşmasında her hangi bir engelin bulunmadığını belirtti.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Vekili ve Aynı zamanda Ankara Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Faik Yavuz ise TOBB ‘nin çalışmaları hakkında detaylı bilgiler vererek panele katılan Oda ve Borsa Başkanlarının bölgeleri ile ilgili sorunlarının çözüm noktasında belirledikleri problemleri ve sıkıntıları TOBB olarak yetkili siyasi iradeye ilettiklerini ve yapılması gereken tüm çalışmaları da yakından takip ettiklerini vurguladı.
Palan otel de gerçekleştirilen toplantıya, konuşmacı olarak, ETB Yönetim Kurulu Başkanı İ.Hakkı Hınıslıoğlu, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan, Ağrı Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mehmet Erat,Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan ile Van Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Mustafa Kantarcıoğlu katılırken, Bölge toplantısına ise , Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkan Yardımcısı ve Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Fahrettin Akyıl, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Yönetim Kurulu üyesi İlhan Parseker, Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Üyesi Vakur Alemdar, Ardahan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Latif Tosunoğlu, Kars Ticaret Borsası Başkanı İsmet Çelik, Kars Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Güvensoy, Erzincan Ticaret Borsası Başkanı Osman Keylan, Tunceli Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Cengiz, Elazığ Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Üyesi, Mustafa Demir, Muş Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Şihmus Sinecem, Hakkari Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Cemal Erip, Van Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Kantarcıoğlu, Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabih Kayhan Tatvan Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Bilal Dağdağan, DoğuBeyazıt Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ali Efe, Pasinler Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Turgut Bakır, Oltu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Baki Karaca katıldılar.
Toplantının ardından Palan Otel’de gerçekleştirilen yemeğe katılan davetliler daha sonra Konaklı Kayak Merkezine giderek burada kış turizmi ile ilgili bilgiler aldılar ve telesiyej ile konaklı bölgesini daha yakından tanıma fırsatına sahip oldular.
Ö
te yandan Erzurum’da yapılan Doğu Anadolu Bölgesi Ticaret Borsaları ve Ticaret Sanayi Odaları Toplantısının 3’ üncüsünün önümüzdeki aylarda Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odasında Yapılması kararlaştırıldı. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.