Bölge Haber Girişi : 25 Ağustos 2023 10:23

Doğu beşik gibi!

Doğu beşik gibi!
Son iki gün içinde Bingöl, Ağrı ve Malatya'da yaşanan depremler dikkatleri bir kez daha Doğu Anadolu Bölgesine çekti. Prof. Dr. Naci Görür, peş peşe meydana gelen sarsıntılarla ile ilgili uyarılarını sürdürüyor.

Son iki gün içinde Bingöl, Ağrı ve Malatya’da yaşanan depremler dikkatleri bir kez daha Doğu Anadolu Bölgesine çekti. Prof. Dr. Naci Görür, peş peşe meydana gelen sarsıntılarla ile ilgili uyarılarını sürdürüyor.

 

 

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası doğuda sismik hareketlilik sürüyor. 

 

Bingöl, Ağrı ve Malatya’da yaşanan sarsıntılar dikkatleri bir kez daha Doğu Anadolu Bölgesi’nde çekti.  Üç ilde meydana gelen artçı sarsıntıların ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, bölgenin hassas olduğunu ve dirençli yaşam alanları için çalışmalara bu bölgeden başlanılması gerektiğini vurguladı.

 

AFAD'ın verilerine göre Bingöl'ün Kiğı ilçesinde 4.2 büyüklüğünde meydana gelen depremin ardından, Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesinde de 4.1 büyüklüğünde bir sarsıntı yaşandı. Son olarak Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat Depremlerinden en çok etkilenen illerden olan Malatya, 5 büyüklüğünde depremle sarsıldı.

 

“Dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı”

 

Yaşanan depremlerin ardından sosyal medya hesabından açıklama yapan Prof. Dr. Naci Görür, uyarılarını yineledi.

 

Bingöl depreminin ardından, depremin meydana geldiği bölgenin 'hassas' olduğunu ifade eden Prof. Dr. Görür, "Demirkanat-Kiğı/Bingöl’de 4,0 deprem oldu. Bu bölge stres transferlerinin olduğu bölge. Muhtemelen son transfer 6 Şubat depremleri. Daha önce de açıkladığımız gibi, Erzincan-Karlıova arasında, Karlıova-Bingöl arasında dikkatli olunmasını uyarmıştık. Şimdiki deprem de DAF’ın Göynük koluna paralel batıdaki bir fay zonu içinde meydana geldi. Yeri itibariyle hassas, özenli olmakta yarar var. Belki de deprem dirençli yerleşim alanları çalışmasına buradan başlamalı" dedi.

 

Prof. Dr. Naci Görür, Malatya’da meydana gelen 5 büyüklüğündeki depremin ardında fay hatları ile ilgili şunları paylaştı;

 

“Malatya Seyituşağı-Yeşilyurt’ta 5,0 deprem. Bir müddettir Yeşilyurt yöresinde depremler oluyor. Ben bu fayı haritalarda göremeyince daha önceden tespit edilememiş fay mı diye düşündüm. Sanıyorum şimdi bu fayı haritada görebiliyorum. Daha önce söylediğim gibi, Yeşilyurt-İkizce-Seyituşağı-Doğanşehir doğusu  arasında uzanan KD-GB uzanımlı bir fay. Doğrultu atımlı olmalı. Malatya ve Doğanşehir Faylarına paralel.” Kaynak/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.