Erzurum Haber Girişi : 18 Ağustos 2021 11:30

DOSİAD Erzurum raporunu açıkladı!

DOSİAD Erzurum raporunu açıkladı!
DOSİAD, Haziran ayı Erzurum ekonomik performansına ilişkin değerlendirmelerini açıkladı.

ERZURUM AJANS - Doğu Anadolu Sanayici ve İşadamları Derneği (DOSİAD) Haziran 2021 dönemi Erzurum ekonomik performansını değerlendirdi.

 

 

DOSİAD Haziran ayı bülteninde Erzurum’a ait, Ekonomik Denge, Vergi Tahsilatı, Kamu Harcamaları, Şirketleşme Performansı, kuruluş sermayesi durumu, Mükellef Sayısı, TÜFE, Konut Satışı, Faydalı Model ve Marka, Hava Ulaşım, Araç sayısı, Devir sayısı, TBB verileri, Ticaret Bakanlığı ve TİM kaydında dış ticaret verileri kaydedildi.

 

 

Ticaret

 

 

Erzurum zamanında ödenen çek verileri kaydında ticaret sektörünün sağlamlığı bir kez daha ortaya çıktı. Korona virüs tedbirleri ve mücadelesi kapsamında iş hacminde düşüş yaşayan esnaf, tüm olumsuzluklara rağmen borcunu zamanında ödeyerek farkı ortaya koydu.

 

 

Teşvik

 

 

Erzurum’da ticaret sektöründeki büyüme üretim performansını da olumlu etkiledi. Bölgesel bazlı teşvikli yatırımın kaydedilmediği Haziran ayı döneminde genel ölçekteki teşvikli yatırım sayısında yükselme görüldü. İlde 2001 - 2021 yılları arasında gerçekleştirilen teşvikli yatırım sayısı 457’ye yükseldi.

 

 

Mükellef Artışı

 

 

Haziran ayında ilde faal mükellef sayısı artış trendi dikkat çekti. Kamu ekonomisinin ağırlıklı olduğu ilde faal mükellef sayısı artışı sivil ekonomik inisiyatifin salgının tüm olumsuzluklarına rağmen gücünü koruduğunu ortaya koydu.

 

 

Erzurum Üretim Altyapısı

 

 

Erzurum’da ekonomik üretime yönelik olarak ciddi önemi bulunan marka, faydalı model ve patent üretimi haziran ayında da artış gösterdi. Bölgede Van, Malatya ve Elazığ illeri ile ekonomik rekabet içinde olan Erzurum Faydalı Model ve Patent üretiminde ekonomisi güçlü diğer üç bölge illerini geride bıraktı.

 

 

Ulaşım

 

 

Karayolları ölçeğinde bölgenin en güçlü ulaşım altyapısına sahip bulunan Erzurum, hava ulaşımı alanında da covid19 salgını sürecinin olumsuzluklarından sıyrıldı. İlde hava ulaşımı uçak seferi sayısı ve yolcu sayısı düzeyinde yeniden yükseliş dönemine girdi.

 

 

İthalattaki Artış

 

 

Erzurum ekonomisinde haziran ayında görülen tek olumsuz tablo ithalat artışında kaydedildi. İhracatta görülen artışın yanı sıra ithalattaki ciddi yükselme genel ekonomik tabloyu etkilemese de üretim alanında bir daralmanın işareti olarak kaydedildi.

 

 

Erzurum Marka

 

 

Erzurum marka üretimi bakımından yılın Ocak - Haziran ayları düzeyinde bölgede 3’üncü olurken, ülke illeri sıralamasında ise 47’inci sırada yer aldı. İlin 6 aylık süreçte marka başvuru sayısının bölge toplamındaki oranı yüzde 12,12, ülke toplamındaki oranı yüzde 0.16 olarak bildirildi.

 

 

Erzurum İthalat

 

 

Erzurum’dan bu yılın Ocak - Haziran ayları toplamında 44 milyon 328 bin dolar değerinde ithalat yapıldığı bildirildi. Yılın ilk 6 ayında kaydedilen ithalat değeri 2020 yılının aynı dönemine göre yüzde 297,7 oranında artış gösterdi. Erzurum’dan 2020 yılının ilk 6 ayında 11 milyon 143 bin dolar tutarında ithalat yapılmıştı.

 

 

2001 - 2021 Dönemi

 

 

Bakanlık verilerine göre ilde 2001 - 2021 yılları arasında 137 bölgesel,320 genel toplam 457 yatırıma teşvik belgesi tahsis edildi. Bölgesel yatırımlar için 2.3 milyar, genel yatırımlar için 2.7 milyar olmak üzere toplam 5 milyar 187 milyonluk harcama yapıldı. Bölgesel yatırımlarla 9 bin 98, genel yatırımlarla da 4 bin 121 kişi iş edindi.

 

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.