Sağlık Haber Girişi : 27 Eylül 2023 13:54

Eczacı Odası Başkanı Güven'den damla açıklaması

Eczacı Odası Başkanı Güven'den damla açıklaması
13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Ecz. A. Caner Güven piyasadan toplatılan bazı burun damlaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

13. Bölge Erzurum Eczacı Odası Başkanı Ecz. A. Caner Güven piyasadan toplatılan bazı burun damlaları ile ilgili açıklamalarda bulundu.

 


Bir süredir basın-yayın organlarında ve sosyal medya mecralarında burun spreylerinin yasaklandığına dair haberler ile karşılaştıklarını anlatan Güven, “Konuyu daha net ifade edebilmek amacı ile bir açıklama yapılması ihtiyacı doğmuştur.


Ülkemizde ilaçların, medikal ürünlerin ve cihazların ruhsatlandırılması, takibi ve kontrolü Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu tarafından yapılmaktadır. İlaçlar İTS (İlaç Takip Sistemi), diğer ürünler ise ÜTS (Ürün Takip Sistemi) üzerinden üretiminden son kullanıcıya satışına dek son derece şeffaf ve güvenilir bir şekilde kontrol ve takip edilmektedir. Kurum düzenli olarak bu ürünlerin denetimlerini yürütmekte, olumsuzluk tespiti halinde ise derhal önlem almaktadır. Bu önlemlerden birisi de ürünlerin piyasaya arzının ve kullanımının durdurulması; hatta tanıtım ve teşhirinin de sonlandırılmasıdır” dedi.


Kurum tarafından denetlenen ürünlerden bir kısmının halkımız tarafından tuzlu su, serum suyu ya da deniz suyu olarak da bilinen ve İzotonik Sodyum Klorür içeren burun spreyleri ve damlalar olduğunu ifade eden Güven açıklamasını şöyle sürdürdü; “Bu damlalar kesinlikle ilaç değildir. Çoğunlukla burun tıkanıklıklarını gidermekte ya da burun içi yıkama amaçlı kullanılmaktadır. Sınırlı sayıda üretici tarafından üretilen bu ürünler yüzlerce farklı isim adı altında piyasaya sunulmuştur.


İşte bu ürünlerden bir kısmını üreten firmanın ürünlerinde risk tespit edilmesi nedeni ile bu damlalar ile ilgili önlem alınmıştır. 12 Eylül 2023 tarihinde kurum tarafından bu ürünlerin tamamının her türlü hareketi ve satışı ÜTS (Ürün Takip Sistemi) üzerinden bloke edilmiştir. Bu ürünlerin satışı, tanıtımı, teşhiri ve hareketleri tamamen durdurulmuş olup, aynı formülasyonu içeren, farklı üreticiler tarafından üretilen gerek yerli, gerek ithal bir çok ürün ise halkımıza güvenle ulaştırılmaya devam edilmektedir. Sorun yaşanan ürünlerin listesine TİTCK web sitesinden erişmek mümkündür.


Endişe edilecek bir durum söz konusu olmadığı gibi bütün burun damlaları ve spreylerinin sorunluğu olduğunu söylemek de kesinlikle doğru değildir. Sorun, sadece ilaç içermeyen flakon şeklindeki tek kullanımlık burun damlalarının bir kısmı ile sınırlıdır.


Eczanelerimiz ve ecza depoları ÜTS tarafından sürekli takip edilmektedir. Ancak internet üzerinden kontrolsüz olarak bu ürünlerin satışı maalesef devam etmektedir. Bu konuda gerekli yasal adımların da en kısa sürede atılmasını bekliyor ve takip ediyoruz.


Vatandaşlarımızın ilaçların ve ilaç dışı ürünlerin ısıdan neme, son kullanım tarihinden ürün güvenliğine ve orjinalliğine dek bir çok anlamda etkin şekilde kontrol mekanizmalarının olduğu, en güvenilir tedarik noktası olan eczanelerden ihtiyaç duydukları ürünleri güvenle tedarik etmeye devam edebilir; ürün güvenliği noktasında eczanelerimizden ve eczacılardan destek alabilirler.” İHA