Emekli memur maaşları asgari ücret altında!

 

Muhalefet seçimleri kazanmaları halinde emekli memurlarımıza 15 bin lira bayram ikramiyesi vereceğini taahüt etmişti. Ama daha çok dúşük maaş alan memur emeklilerinin kahir ekseriyeti bu ikramiyeyi elinin tersiyle itmiş ve itibar etmemişti. Şimdi ise mevcut çalışan memurların maaşları enflason farkı artı 8 bin lira refah payı ilavesiyle òdenmek üzere meclise kanun teklifi verildi. En düşük memur maaşının enflasyon ve artı 8 bin refah payı ile birlikte  22 bin lira olacak. Doğru ve güzel  bir karar. Ama memurlara seyanen verilecek 8 bin lira emekli memur maaşlarına yansımyacak ve aradaki makas emekliler aleyhine daha da çok açılacak. 

 

En düşük meur maaşü 22 bin lira olurken; halen 7 bin küsür ve 8 bin lira tutarında maaş alan memur emeklilerinin alacağı maaş ise en fazla 9 bin 500  lira civarında kalacak. Emekli memurların gelir dağılımında böyle bir adaletsizlik olur mu demek, itiraz etmek, tepki vermek gibi bir  hakları var mı, yok mu? bilmiyorum.  Çünkü en yakın çevremize baktığımızda emeklilerimizin büyük çoğunluğu.oy tercihleriyle asgari ücretin altında kalan mevcut maaşlarına razı olduklarını gördük. Verilecek 15 bin lira  ikramiyeye ihtiyaçlarının olmadıklarına şahit olduk.  

 

Ancak her şeye rağmen ve siyasi tercihlerine, oy tercihlerine bakarak ve duygusal bir yaklaşımla "Emekli memurlarımıza iyi oldu, oh oldu" demek gibi bir düşünce ve bir anlayışın içinde değiliz ve olamayız da. Bizimkisi bir tespit yaparak yönetimin bir farklı, bir haksız uygulamasına ve gelir dağılımdaki çelişkisine vurgu yapmaktır. Asgari ücretin altında kalan milyonlarca düşülk maaşlı emekli memurun maaşlarındaki artış bizlere sunulan enflason üzerinden değil, gerçek enflasyon úzerinden seyyanen 8 bin lira ilavesiyle hesaplanarak  en düşük maaş alan memurlara verilecek 22 bin lira veya ona yakın bir seviyeye getirilmesi gerekir. 

 

Bir iki bin liralık cüzi bir artış, enflasyon karşısında ezilen, zorlanan düşük maaşlı emeklilerin hiçbir derdine deva olmaz. Nihayet  yüzde 19'luk artışla alacakları maaş 9-10 bin lira civarında olacak. Böylesi bir hayat zorluğu karşısında tek maaşla geçinen bir emekli memurun yaşamını devam ettirmesi mümkün olur mu ?  Ümit ediyorum parlamento adil olmayan bu çelişkili ve bu haksız düzenlemeye ilişkin çalışan mevcut memurlarda olduğu gibi enflasyon ve artı 8 bin lira refah payını ekleyerek emekli memur maaşlarına da yeniden bir şekil verir. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • Boran 12 Temmuz 2023 15:36

    Ülkemizin durumu belli emeklilerimizde biraz sıkıntı çekecek ama bu bir beka mücadelesi. Allah hükümetimize kolaylık versin. Biz razıyız. Siz de sabırlı olun.