Ekonomi Haber Girişi : 22 Kasım 2012 13:30

En çok harcama konuta

En çok harcama konuta
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre Türkiye’de hanehalkı tüketim harcamalarının yüzde 23,3’ü İstanbul’da gerçekleşiyor.
Erzurumajans-TÜİK verilerine göre toplam tüketim harcamasının yüzde 23,3’ü İstanbul’da oturan hanehalkları tarafından yapılırken, Ege Bölgesi yüzde 14,5’lik oranla ikinci sırada yer aldı. Ege Bölgesi’ni yüzde 11,6 ile Akdeniz Bölgesi izlerken, harcamaların sadece yüzde 1,8’i Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi’ne ait.

Gıda ve alkolsüz içecek harcamalarına en fazla payı yüzde 29,7 ile Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi ayırıyor. 2009-2010-2011 birleşik verilerine göre İstatistiki Bölge Birimleri Sınıflaması Düzey-1 bazında bölge içindeki harcama gruplarının dağılımına bakıldığında Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi'nde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 29,7 oranıyla gıda ve alkolsüz içecekler harcaması alırken, aynı bölgede harcamalardaki en düşük payı yüzde 1,1 ile eğitim hizmetleri oluşturdu.

İstanbul Bölgesi'nde ise harcama grupları içerisinde en yüksek payı yüzde 32,6 ile konut ve kira harcamaları alırken, gıda ve alkolsüz içecekler grubu yüzde 17,6 oranıyla ikinci sırada yer aldı. Ulaştırma harcamalarında en yüksek payı Orta Anadolu Bölgesi, en düşük payı ise Güneydoğu Anadolu Bölgesi aldı. Haberleşme harcamalarına Güney Doğu Anadolu, konut ve kira ile eğlence ve kültür harcamalarına ise Kuzeydoğu Anadolu en az payı ayıran bölgeler oldu. Eğitim harcamalarına en düşük payı ayıran bölgeler Batı Marmara ve Kuzeydoğu Anadolu Bölgesi iken, en yüksek payı İstanbul ayırdı.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.