Türkiye Haber Girişi : 26 Mart 2014 11:05

En tehlikeli silah Twitter

En tehlikeli silah Twitter
'Sosyal Medya Savaşları' kitabının yazarı Ümit Sanlav, masum bir şekilde yola çıkan 'Mavi Kuş'un nasıl bir 'yırtıcı kuş'a dönüştüğünü anlatıyor.
Erzurumajans-'Sosyal Medya Savaşları' kitabının yazarı Ümit Sanlav, masum bir şekilde yola çıkan 'Mavi Kuş'un nasıl bir 'yırtıcı kuş'a dönüştüğünü anlatıyor.

Gezi olaylarında ve son olarak 'paralel yapı'nın montaj tuzaklarında Twitter'ın kullanılmasının tesadüf olmadığını söyleyen Ümit Sanlav, "Çünkü, sosyal medyada algı oluşturmak için en önemli silah Twitter" dedi. İletişim kurmak ve bilgi paylaşmak gibi masum bir amaçla yola çıkan sosyal medya, 10 yılda hükümetleri devirebilen bir güç haline geldi. Arap Baharı'na damgasını vuran Twitter, son darbesini Ukrayna'na indirdi. "Mavi kuş" Türkiye'de de bir süredir gündemden düşmüyor. Zira bu alanda son üç aydır akıl almaz bir psikolojik savaş yürütülüyor. Yıldız Teknik Üniversitesi basın danışmanı Ümit Sanlav, bu mücadeleyi "Sosyal Medya Savaşları" isimli kitabında anlattı. Sosyal paylaşım furyası aracılığıyla dünya üzerindeki bilgilerin yüzde 90'ının son 2 yılda üretildiğini belirten Sanlav, nasıl taarruz ve savunma yapıldığını gazetemizle paylaştı.

Gezi olaylarını baştan sona sosyal medyanın komuta ettiğini belirten Sanlav, şunları kaydetti: "Amiral gemisi, Twitter'dı. Hem hücum vardı hem savunma. Önce 'ağaçlarımızı kesiyorlar' diye masumiyet algısı oluşturuldu, sonra "bizi dövüyorlar" mottosuyla mazlum gözüküldü; "intikam ve zafere giden yola davet" çığırtkanlıkları ile hücum edildi." "Peki neden Twitter?..." Ümit Sanlav, bu sorunun cevabını şöyle verdi: "Çünkü, sosyal medyada algı oluşturmak için en önemli silah, Twitter. Anında etkileşim oluşturuyor. İstenmeyen tweetlerin silinmesi mümkün değil. Size istemeyeceğiniz bir tweet attım. En fazla yapabileceğiniz, onu retweet etmemektir. Sizinle ilgili bir şeyler arayan, mutlaka ona ulaşabilir. Böyle bir durumda yapılabilecek en akıllıca davranış; olumsuz tweeti bastırmak adına, aynı mesajı içeren olumlu algı oluşturabilecek tweetler atmanızdır.

Sosyal medya savaşları aslında fikir savaşıdır. Ama bu fikir sayesinde kitleleri harekete geçirebilir, manipülasyon yapabilir, insanları sanal gündem maddeleriyle uğraştırıp gerçek gündemden uzaklaştırabilirsiniz." Sanlav, tape furyasını ve ardından siteye erişimin engellenmesini "Bu süreçte AK Parti hedef alındı. Öncelikle hedef kitle ve onların ilgisini çekebilecek bir olay bulundu. Sonra bombanın fitili ateşlendi. Zaten yayılması çok uzun sürmedi. Başbakan'ı teknoloji düşmanı gibi gösterme çabası var. Oysa interneti yaygınlaştıran ve bu alandan en iyi yararlanan AK Parti. Twitter'a yasak sonrası ilginin artmasını ise, asi gençlik psikozuna bağlıyorum" sözleriyle değerlendirdi. Ümit Sanlav, Twitter fenomenlerinin gerçek kimliğini gizlemesiyle ilgili ise, şöyle konuştu: "Gizlemekten ziyade takip edilmek adına takipçilerinin olmalarını istedikleri gibi olmak diyebiliriz." TÜRKİYE GAZETESİ
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.