Bölge Haber Girişi : 28 Şubat 2011 00:08

Erbakan'ın ardından kim ne dedi?..

Erbakan'ın ardından kim ne dedi?..
Saat 11.40'ta hayatını kaybeden eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ardından siyasiler ve gazeteciler Erbakan'la ilgili ilk yorumlarını paylaştı
Erzurum Ajans-Saat 11.40'ta hayatını kaybeden eski Başbakanlardan Necmettin Erbakan'ın ardından siyasiler ve gazeteciler Erbakan'la ilgili ilk yorumlarını paylaştı.

Yasin Hatipoğlu: Keşke böyle bir lider yine çıksa, olsa biz de ona hizmet etsek. Son dönemde yaşananlar onu üzdü. Düşünün bir ev inşa ediyorsunuz emek veriyorsunuz. Sonra birileri bu evi bölüyor. Çok üzmüştür bu onu. Ama bu olay onunu manevi değerini daha da yükseltmiştir.

Nazlı Ilıcak: Ben doğrusu Erbakan’ın severdim. Çok büyük bir mücadele verdi. Haksızlıklara uğradığını düşünüyorum. Türk siyasetine damga vuran bir siyaset adamı olarak hatırlanacak. Şu anda iktidardaki kadrolar hep onun rahle-i tesdisinden geçmiştir. Türk siyasetinde ben hiçbir zaman Refah partisine oy vermedim ama onun politikalarının laik cumhuriyeti yıkmak yönünde olduğunu düşünmedim. En azından yetiştirdiği kadrolar ve bir parti nasıl örgütlenir, bunları Türk siyasetine kazandırmıştır. Kadınları da siyasete katmıştır. Onun partilerinde çok sayıda kadın vardır.

Milliyet Gazetesi Yazarı Fikret Bila: Büyük üzüntü duydum. Tarihi kişiliklerden birisiydi. İlerlemiş yaşına rağmen politikada ağırlığı vardı. 1 ay önce bizi davet etti ve gittik. Her zamanki o iddialı sözleri vardı, ileriye dönük yüksek beklentileri vardı.

Saadet Partisi'nin nasıl bir yol izleyeceğini söylemek için erken. Erbakan'ın çizgisine yakın duran biri başkanlığa gelebilir. Numan Kurtulmuş'un dönüşü pek mümkün olmaz.

Fatih Erbakan'ın gelmesi bir ihtimal ama son konuşmamızda öyle bir niyeti olmadığını söylemişti. Ama belki kendisinden sonra parti öyle bir ismi getirebilir.

FATİH ÇEKİRGE: TÜRKİYE'Yİ İYİ BİLİRDİ

Fatih Çekirge de Necmettin Erbakan'ın siyasete gülümseme ve hicvi getirdiğini belirtti. Ayrıca uçakla yaptıkları gezilerde üstünden geçtikleri her gölü ve barajı bilecek kadar ülkeyi tanıdığını söyledi. Çekirge ayrıca Erbakan, Süleyman Demirel ve Turgut Özal'ın Türkiye'nin altyapısını kurduğunu ifade etti.

İSMAİL KÜÇÜKKAYA: ETKİLİ BİR İSİMDİ

İsmail Küçükkaya Erbakan'ın hitabetinin kimsede olmayacak kadar renkli olduğunu söyledi. Milli Görüşteki Milli kelimesini de Erbakan önemserdi" diyen Küçükkaya sözlerini şöyle sürdürdü; "Bir dönemi tanımlamadaki Demirel, Ecevit, Türkeş ve Erbakan isimlerinden, hatta bu dörtlünün en etkili isimlerindendi.

TAHA AKYOL: İSLMACILIĞI PARLAMENTER SİSTEME SOKTU

Taha Akyol da Erbakan için şunları söyledi; "Parlamenter sistem ve teknolojinin insanla birleşmesini sağladı. İslamcılığın ekonomi ve modern teknoloji ayrıca İslamcılığın parlamenter sistem ile birlikte olmasını sağladı."

MEHMET BARLAS: SİYASETE YENİ BİR SOLUK GETİRDİ

Mehmet Barlas da Erbakan için, "Siyaset hayatımız Erbakan'a gereken değerini verecektir. Siyasi hayatımızı siyasal İslam'ı sokmuştur. Türk siyasetine yeni bir soluk getirmiştir. Erbakan'ın siyasal İslam'ı siyaset hayatına sokması Türkiye demokrasisinin daha sağlam olmasını sağladı.

Çok çalışırdı, gerçi bazı projeleri hayal projeleriydi ama önemli düşünceleri de vardı."

MEHMET YILMAZ: 'KOMÜNİST PARTİ KURULMALI' DEDİ

Gazeteci Mehmet Yılmaz da, "Erbakan bir keresinde bize Komünist parti kurulmalı demiş ama yazmayın demişti. Biz de badem bıyıklı biri diyerek açıklamayı yazmıştık. Bir hafta sonrasında ise yanında taşıdığı kuruyemişlerden bize ikram ederek bir daha anlaşmayı bozarsanız vermem uyarısında bulunmuştu.

İslamcı ideolojiyi savunan kitlelerin normal siyasete girmesini sağladı. Onun sayesinde bu kitleler demokratik sistemin için de bulunabildi" dedi.

RUŞEN ÇAKIR: BAĞIMSIZLAR HAREKETİNİ BAŞLATTI

Ruşen Çakır, Erbakan ile uzaktan tanıştıklarını kendisiyle özel röpotajını sadece NTV'de Yazı İşleri programında yaptıklarını anlattı.

Çakır ayrıca hısım olduklarını, kardeşi ile halasının evli olduğunu ifade etti. Ancak buna karşın bile çok uzun süre konuşmadıklarını, en fazla 2-3 dakika konuştuklarını söyledi.

Çakır, "Erbakan yoktan bir hareket başladı. Bağımsızlar hareketini başlattı" dedi.

YAŞAR OKUYAN: İTTİFAK ÇALIŞMALARI YAPIYORDUK

Eski hapishane arkadaşlarından Yaşar Okuyan da, "Yarın Erbakan'ı ziyaret etmeyi düşünüyordum. Tam 40 yıl önce 1968'lerde tanıştık. Birinci ve İkinci Milliyetçi Cephe hükümetlerinde birlikte çalıştık. Sonra da tutukevinde 11 ay birlikte kaldık. Çok ilginç bir hukukumuz vardı.

Dava insanıydı. İnandıklarından dönmezdi ve espriliydi. Ona, 'Seninkiler ülkeyi maffediyor, neden iyi hoca olmadın' dediğim zaman bana, 'Bunlara verdiğim okusun çalışsın diye verdiğim kitapların arasına çizgi roman koymuşlar, nereden bileyim' cevabını vermişti. İttifak çalışmalarımız vardı. 2007 seçimlerinde de ittifak olmalıyız demişti. Bir gönül insanıydı. Son nefesine kadar siyasetten kopmadı" dedi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.