Siyaset Haber Girişi : 16 Eylül 2015 16:09

Erken seçimde partilerin vaatleri neler olacak?

Erken seçimde partilerin vaatleri neler olacak?
1 Kasım erken seçimlerinde partiler seçmenlerine ne tür vaatlerde bulunacak ?
Erzurumajans-Erken seçime doğru geri sayım başladı. Milletvekili listelerini 18 Eylül'de YSK'ya teslim edecek olan partilerin en geç gelecek hafta sonuna kadar seçim beyannamelerini açıklaması bekleniyor. Peki 7 Haziran sonrası erken seçime odaklanan partiler seçmene ne tür vaatler verecek?

Gazete Habertürk yazarı Muharrem Sarıkaya, bugünkü 'Ne söyleyecekler?' başlıklı yazısında, geçen seçimin 'Anayasa değişikliği, ekonomi ve hesap sorma' olarak üç ana eksene oturtulduğunu belirterek, sandıktan bu yana geçen üç ayda partilerin bu kez seçmenin karşısına hangi vaatlerle ve söylemle çıkacaklarını yazdı.

"GÖRSEL VE İŞİTSEL SEÇİM KAMPANYASI

Dört partinin yetkilileriyle sohbetlerinden çıkarımlarını aktaran Sarıkaya, "Görünen o ki bu dönem kampanyası, kısa süreli olması nedeniyle toplumun görsel ve işitsel algısına dönük olacak. Yani televizyon, radyo ve reklam afişleri, miting alanlarından daha fazla kullanılacak. Her partinin hedef kitlesi de, oranı % 20'lere ulaşan kararsız veya sandığa gitme konusunda isteksiz olan seçmen. Seçim propagandasının da üç eksene oturacağı görülüyor: Ekonomi birinci ekseni oluştururken, siyaset ve terör ardından gelecek." diyerek seçim kampanyalarının şifrelerini sıraladı

İşte o yazıdan çarpıcı satırlar:


AK Parti, Anayasa değişikliği ve "İktidarda biz olmazsak sıkıntıya girersiniz" temeline oturan propagandayı tercih ederken, Cumhurbaşkanı da destek için sahaya çıkmıştı.
CHP orta sınıf ile emekli kesimin ekonomik durumunun iyileştirilmesiyle başladığı, hatta diğer partileri de peşinden sürüklediği iyi çıkışı, "Alkışlıyoruz" reklamıyla gölgeledi.

MHP ise propagandasının ana temasını 17/25 Aralık olayı, yolsuzlukla mücadele, çözüm süreci ve Cumhurbaşkanı'nın durumuna endekslemişti.
HDP ise "Seni başkan yaptırmayacağız" söylemiyle başlattığı seçim sürecini iyi yönetmiş, en çok kazanan parti olarak sandıktan çıkmayı başarmıştı.

ÜÇ EKSEN

Sandıktan bu yana geçen üç ayda partiler bu kez seçmenin karşısına hangi vaatlerle ve söylemle çıkacaklar?Seçim kampanyalarının ana ekseni nereye oturacak? Bir süredir dört partinin yetkilileriyle sohbet ediyorum.

Görünen o ki bu dönem kampanyası, kısa süreli olması nedeniyle toplumun görsel ve işitsel algısına dönük olacak.Yani televizyon, radyo ve reklam afişleri, miting alanlarından daha fazla kullanılacak.

Her partinin hedef kitlesi de, oranı % 20'lere ulaşan kararsız veya sandığa gitme konusunda isteksiz olan seçmen.Seçim propagandasının da üç eksene oturacağı görülüyor: Ekonomi birinci ekseni oluştururken, siyaset ve terör ardından gelecek.

KİM NE DİYECEK?

Siyasi partilerin hazırlıklarına gelince...

AK PARTİ: DEĞİŞİM VE İSTİKRAR MESAJI

AK Parti, kampanyayı "istikrar" ve "Değiştik, bundan sonra hata yapan olmayacak" ekseni üzerine oturtmakta kararlı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimde de yine meydanlarda olacak; ilk startını da pazar günü İstanbul'da verecek.

Özetle AK Parti kampanyası geçen dönem parti içinden gelen eleştirilerin ötesinde yine çift koldan yürüyecek.

CHP: AĞIRLIĞI GÖRSELE VERECEK

Geçen seçimde başarılı çıkış yapan, sonrasında "Alkışlıyoruz" reklamının gölgesine düşen CHP, bu seçimde ağırlığı görsele verecek.

Önceki seçimde çok tutan lokanta penceresindeki çocuklar ve simitçi çocuk imajlarına benzer reklam filmleri gelecek; hatta bunları da yine aynı ekip hazırlayacak.
CHP'nin birinci hedefinde yine ekonomik sorunların çözümü olurken, ikinciliğe siyaset ve "her kesimle görüşebilen ve çözümü olan tek parti" imajı ile terörün çözümünü oturtacak. Seçimden bu yana yapıcı ve olumlu söylemiyle puan alan CHP bunu sandığa kadar en üst seviyeye çekmekte kararlı.

MHP: DİRLİK, BARIŞ, HUZUR...

MHP ise dün lideri Devlet Bahçeli'nin de vurguladığı gibi "Dirliğe, barışa ve huzura ulaşmak için MHP" temasını işleyecek. Hedefinde geçen seçimde olduğu gibi yine Cumhurbaşkanı Erdoğan, çözüm süreci ve 17/25 Aralık olacak.

HDP: "BARIŞI BİZ SAĞLARIZ" VURGUSU

HDP ise propagandasını "Barışı biz sağlarız" üzerine oturtmakta kararlı. Nitekim bunun ilk yansıması da HDP Eş Genel Başkanı Demirtaş'ın dün Yüksekova'daki konuşmasına da yansıdı.

Başta da belirttiğim gibi, seçim miting alanlarından çok televizyon ve telefonların ekranlarında yer bulacak. İlginç bir döneme tanıklık edilecek.

HT Gazete

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.