Erzurum Haber Girişi : 06 Kasım 2021 13:57

Erzurum alarm veriyor!

Erzurum alarm veriyor!
Glosgow İklim Zirvesi'ne katılan Dr. Emrah Akyüz, "Erzurum, karşı karşıya kaldığı kuraklık riski için alarm vermektedir" dedi.

ERZURUM AJANS - Berhiv Hatice Diler / Dünya genelinde her geçen yıl etkisini daha belirgin gösteren küresel iklimn değişikliği, Erzurum, Elazığ, Bingöl ve Malatya gibi Doğu Anadolu Bölgesi'ndeki illeride kuraklık riskiyle karşı karşıya getirdi.


Su kaynakları üzerinde görülen değişiklik, gıda arzı,enerji kaynaklarının azalması ve orman yangınları gibi sorunlara sebebiyet veren iklim değişiklikği Glosgow'da düzenlenen İklim Zirvesi'nin de en önemli gündemlerinden bir oldu. İklim değişikliği hakkında birçok çalışmaya imza atan Dr. Emrah Akyüz'de Erzurum, Elâzığ, Bingöl ve Malatya'da yaşanan kuraklık hakkında, Erzurum ve çevre illerde iklim değişikliğinden dolayı kış mevsiminin daha az yağışlı geçeceğine ve bu durumun kuraklığı tetikleyeceğine değindi.

 

“İklim Değişikliği Dünyanın En Önemli Çevre Sorunu”

 

İklim değişikliğinin nedenleri olarak dünya nüfüsunun  hızla artması, kömür ve petrol gibi fosil yakıtların aşırı tüketimi ve doğal çevrenin tahribini gösteren Akyüz, "Dünyanın karşı karşıya kaldığı en önemli çevre sorunu iklim değişikliğidir.  İklim değişikliği nedeniyle ekolojik dengenin bozulması; kuraklık, orman yangınları, okyanus ve deniz suyu seviyelerinde yükselme, buzulların erimesi ve su taşkınları gibi çok sayıda çevre olayını tetiklemektedir" dedi. 


“Türkiye, İklim Değişikliğinden En Fazla Etkilenecek Ülkelerden Bir Tanesidir”

 

İklim değişikliğinin tüm dünya ülkelerini etkileyeceğini fakat her ülkeyi aynı seviyede etkilemesinin mümkün olmadığını belirten Emrah Akyüz, "Belli ülkeler sahip oldukları coğrafi ve iklim koşullardan dolayı küresel iklim değişikliğinden daha fazla etkilenme riski ile karşı karşıyadır. İklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden bir tanesi de Türkiye’dir. Çünkü Türkiye’nin içerisinde yer aldığı Akdeniz Havzası, iklim değişikliğine karşı yerkürenin en hassas bölgelerinden bir tanesidir.İklim değişikliğinin etkileri bölgeden bölgeye farklık gösterebilir. İklim değişikliğinin Türkiye’deki etkilerini üç kısma ayırmak mümkündür. Birinci olarak iklim değişikliği Akdeniz ve Ege bölgelerinde orman yangınlarını tetiklemektedir. İkinci olarak iklim değişikliği yağış miktarının fazla olduğu Karadeniz bölgesinde su taşkınlarına neden olmaktadır. Üçüncü olarak ise Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde yağış miktarının azalmasına bağlı olarak kuraklık sorununu tetiklemektedir. Bu nedenle iklim değişikliği ile mücadelede bölgesel politikaların hayata geçirilmesi gerekmektedir" ifadelerini kullandı. 

 

“Erzurum Kuraklık Riskinin En Fazla Olduğu Bölgelerden Bir Tanesi”

 

Erzurum ve komşu illerin kuraklık sorunundan en fazla etkilenmesi muhtemel olan iller arasında olduğunu belirten Akyüz, "Doğu Anadolu Bölgesi yarı kurak iklim tipinin özelliklerini taşımaktadır. İklim değişikliği nedeniyle bu bölgelerde yağış ve kar miktarında azalmalar meydana gelmektedir. Yakın gelecekte şiddetini daha da arttıracak olan iklim değişikliği, yarı kurak iklim içerisinde yer alan Erzurum’un çölleşmene neden olabilir. Nitekim son dönemlerde Doğu Anadolu Bölgesi’nde kış mevsimlerinin önceki yıllara göre daha yumuşak geçmesi, Erzurum kentinin karşı karşıya kaldığı kuraklık riski için alarm vermektedir" dedi.

 

Akyüz konuşmasını, iklim değişikliğiyle mücadelede sürdürülebilir politikaların önemine, su kaynaklarının korunması ve rasyonel bir şekilde kullanılması gerektiğine değinerek sonlandırdı. 

 

 

 


 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.