Bölge Haber Girişi : 07 Eylül 2011 15:16

Erzurum Bindillası Atalardan miras!..

Erzurum Bindillası Atalardan miras!..
Erzurum'da kına gecelerinde gelinler, folklor gösterilerinde ise bayanlar tarafından giyinen bindallılar, düğünlerin de, sahnelerin de vazgeçilmezi haline geldi.

Erzurum Ajans-Erzurum’da kına gecelerinde gelinler, folklor gösterilerinde ise bayanlar tarafından giyinen bindallılar, düğünlerin de, sahnelerin de vazgeçilmezi haline geldi.

Kadife ya da atlas kumaş üstüne sırma, kılaptan ya da simle serpme dal, yaprak ve çiçek motifleri işlenerek elde edilen işlemeli kumaşlar, ‘bindallı’ diye adlandırılırken, bu kumaşlardan dikilen özel kıyafetlerin tarihi geçmişi ise, 14 ve 15. yüzyıllara kadar dayanıyor.

Bindallı imalatı yapan Yılmaz Saatçioğlu, “Erzurum bindallıları, Türk toplumunun el sanatları ve görselliğe verdiği önemi gözler önüne sererken aynı zamanda gelecek nesillere kültürel aktarımı sağlayan tarihi miraslar olarak da değerlendiriliyor” dedi.

Yıllardır bindallıların hem dikimini, hem de satışını yapan Yavuz Saatçioğlu, gelinlik olarak kullanılan ve önemli günlerde de özel kıyafetler olarak değerlendirilen bindallının, Türk kültüründe önemli bir yerinin bulunduğunu ifade etti.

Kıyafete verilen ismin, aslında kıyafetin dikildiği kumaşa ait olduğuna dikkati çeken Saatçioğlu, “Bindallı, kartondan hazırlanan motiflerin, kadife, çuha, atlas, keçe, arakiye kumaşlarının üstüne aplike yöntemiyle, altın, gümüş, sim (ipek ipliğin üstü gümüş ince tel sarılmış şekli) veya altın, gümüş kaplamalı bakır tellerin kartonun üzerinden iğne ile sarma usulü ile geçirilmesi yoluyla yapılır” dedi.

Erzurum bindallısı gibi, Bursa, Kütahya, Kahramanmaraş ve Rumeli bindallılarının da bulunduğunu belirten Saatçioğlu, bindallıların Erzurum’da daha çok halk oyunları gösterilerinde ön plana çıktığını ifade etti. Erzurum’un kırsal kesimlerinde genellikle kına gecelerinde giyinilen bindallının, şalvarlı model, kepli ve terlikli olmak üzere çeşitli modelleri bulunduğunu anlatan Saatçioğlu, kıyafetlerin, müşteriden gelen talepler doğrultusunda farklı aksesuarlarla da donatıldığını sözlerine ekledi.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.