Erzurum bugün Tabyâlara yürüyor...

Rûmì takvimle 1293, milâdì takvimle 1877-1878 ve halkımızın 93 Harbi dediği; Balkanlar'dan 500 bin, Kafkaslar'dan- Doğu'dan 300 bin kişinin ve hatta daha da fazlasının Anadolu içlerine göç etmelerine neden olan, tarihimizde en büyük toprak kaybının yaşandığı ve 1.Cihân Savaşı dışındaki en büyük felâket...Rusların, pây-ı taht Istanbul'a kadar gelip dayandığı, Balkanlar'da tüm hâkimiyetin tamamen kaybedildiği, Serhat Gazi Kars-Ardahan-Artvin ve Batum'un, Oltu ile Doğubayazıt sancakları da dahil savaş tazminatı karşılığı Ruslara terkedildiği, Kıbrıs Adası'nın İngilizlerin hâkimiyetine verildiği ve aldığı ağır darbelerle imparatorluğun artık yıkılma sürecine girdiği Osmanlı-Rus Savaşı'nın 141. yıl dönümüdür.

Saldırgan ve istilâci üstün Rus kuvvetlerine ve işbirlikçi yerli Ermenilerin her türlü alçakça-sefil ihânetlerine karşı direnen kahraman ordumuza destek için Nenehatun'un önderliğinde, Topal Gülizârların, Nâme (Nâime) Kadınların, Yaşar Emmilerin ve tüm Erzurum halkının kadını ve erkeğinin 9 Kasım sabah ezânı ile Aziziye Tabyaları'na yürüdüğü gündür bugün... Vatan şairi Namık Kemal'in seslenişi ile, 'Top patlasın ateşleri etrafa saçılsın / Cennet kapısı can veren ihvâna açılsın / Dünyada ne bulduk ki ölümden de kaçılsın / Gavgâda şehâdetle bütün kâm alırız biz / Osmanlılarız can verir nâm alırız biz' inanç ve kararlığı ile yiğit Erzurumluların ölüme meydan okurcasına yek-vücût olarak destanlar yazdığı ve müstâhkem Tabyâlar'a yürüdüğü günün yıl dönümüdür.

Gazi Kars'ın ardından kahraman Erzurum Rus işgaline uğrasa da, kahramanlıkların sergilendiği bu tarihî günü geleneksel hale getiren Erzurum Kalkınma Vakfı (ER-VAK) öncülüğünde, Erzurum halkı kadını-erkeği ile 9 Kasım sabahında okunan ezânla, yeniden Tabyâlar'a yürüyor ve bir kez daha ecdâdı yâderek ruhûnu şâd ediyor. Bu tarihî günde, kahramanlarımızı ve vatan uğruna can veren tüm şehitlerimizi minnet-şükrân ve rahmetle anarken; millî şuur ve millî duruşu ayakta ve diri tutmaya gayret eden ER-VAK ve yöneticilerini, bu anlâmlı ve kıymetli hizmetlerinden dolayı tebrik ediyorum.

Erzurum Tabyaları'ndan

Bir şimşek çakıyor, yine bir şimşek,
Çakıyor Erzurum tabyalarından!
Dizilmiş Nâme'ler, Nineler tek tek,
Bakıyor Erzurum tabyalarından.

Yediden yetmişe, tek vücut, tek can;
Erzurum bir sevda, Erzurum vatan!
Taptaze bir yara gibi hep o kan,
Akıyor Erzurum tabyalarından.

Bu sevda bir sel ki teşnedir kine,
Bir kez kabardı mı sığmaz bendine..
Bu sevda, yıllardır bizi kendine,
Çekiyor Erzurum tabyalarından.

Ahmet Muhtar Paşa'm, al bizi yürüt!
Küffarın kökünü yeniden kurut!
Dün bugün misali halâ kan, barut,
Kokuyor Erzurum tabyalarından.

Dadaşıma artık; ha ateş, ha kar,
Burada savaşın adı; 'kanlı bar'.
Ovaya sis değil, mücahit rûhlar,
Çöküyor Erzurum tabyalarından.

Gökler alev alev, yer bayrak bayrak,
Ya şu ufuklara, şu dağlara bak!
Bu gece dünyaya başka bir şafak
Söküyor Erzurum tabyalarından.

Bekir Sıtkı'm, şaşma nice bir tarih!
Gündüzü bir tarih, gece bir tarih;
Destanı sen değil, koca bir tarih,
Okuyor Erzurum tabyalarından.

Bekir Sıtkı ERDOĞAN
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.