Siyaset Haber Girişi : 01 Nisan 2024 02:54

Erzurum'da AK Parti kan kaybetti, muhalefetin sesi yükseldi!

Erzurum'da AK Parti kan kaybetti, muhalefetin sesi yükseldi!
AK Parti'nin kalesi Erzurum'da 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinde gelenek bozuldu. 2002'den bu yana adeta tulum çıkaran AK Parti, kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediyesi'ni almasına rağmen biri merkez ilçe olmak üzere 10 ilçeyi kaybetti.

AK Parti, Türkiye genelinde olduğu gibi Erzurum’da da ciddi oranda kan kaybetti

 

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın mitingine katılım oranı ile ilk sinyali veren Erzurum seçmeninin büyük kısmı sandığa gitmezken, özellikle ilçeler tercihini muhalefet partilerinden yana kullandı.

 

Kesin olmayan sonuçlara göre Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yalnızca 9 ilçeyi alan iktidar partisi, merkez Aziziye ilçesini Yeniden Refah Partisi’ne kaptırdı.

 

İLÇELERDE BÜYÜK SÜRPRİZ

 

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin sürprizini Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi yaptı. Merkez Aziziye ilçesi ile Köprüköy’ü Yeniden Refah Partisi alırken, İspir ve Uzundere seçmeni tercihini Büyük Birlik Partisi’nden yana kullandı. Cumhur İttifakı ortağı Milliyetçi Hareket Partisi ise yalnızca Olur ilçesini alabildi. Güney ilçeleri DEM Parti derken, CHP Çat ve Şenkaya Belediyelerini aldı. Büyükşehirde oy oranını artıran İYİ Parti ise Horasan İlçe Belediyesini kazandı.

 

 

Büyükşehir Belediyesi

2019 Mahalli İdareler Seçimlerinde Yüzde 62,80 oranla 241.742 seçmenin oyunu alan Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen’in bu seçimlerde oy oranı düştü. Kesin olmayan sonuçlara göre Sekmen yüzde 50’de kaldı. Sekmen 164 bin 932 oy aldı.

 

Yakutiye

AK Parti’nin kent genelinde en fazla oyu alan belediyesi Yakutiye oldu. Seçmenin yüzde 53,76’sının oyunu alan mevcut Başkan Mahmut Uçar, 41 bin 854 oyla ikinci kez Yakutiye Belediye Başkanı oldu. Uçar’ın en yakın rakibi İYİ Partili Hakkı Kobal ise 12 bin 688 oy alabildi.

 

Palandöken

Koltuğunu koruyan bir başka AK Partili belediye ise Palandöken oldu. Mevcut Başkan Muhammet Sunar, oyların yüzde 40,72’sini alarak 30 bin 562 oy ile bir kez daha başkan seçildi. Başkan Sunar’ın en yakın rakibi yüzde 20,30 oy oranı ile 15 bin 235 oy alan İYİ Partili Ömer Özden oldu.

 

Aziziye

AK Parti Merkez Aziziye Belediyesini Yeniden Refah Partisine kaptırdı. Eyüp Tavlaşoğlu ile yarışa giren iktidar partisi, beklediği oyu alamadı. Yeniden Refah Partisinden aday gösterilen Emrullah Akpunar,  oyların yüzde 44,42’sini alarak 13 bin 775 seçmenin tercihi ile Aziziye Belediye Başkanlığına seçildi. AK Parti adayı Eyüp Tavlaşoğlu ise yüzde 38,78 oranla 12 bin 025 oy alarak ikinci sırada yer aldı.

 

Katılım düşük oldu

Erzurum seçmeni geçmiş yıllardakinin aksine 31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerine fazla ilgi göstermedi. Seçimlere katılım oranı yüzde 67,58 oldu. Mevcut Başkan Mehmet Sekmen’in en yakın rakibi İYİ Parti’den Büyükşehir adayı olan Canan Uçar, yüzde 22,62 oran ile 74 bin 210 oy aldı. CHP Adayı Atlıhan Atila 20 bin 539,  DEM Parti adayı Gülderen Varli ise 24 bin 765 oy aldı.

 

Güney ilçeler DEM dedi

Erzurum’un Güney ilçeleri geçmiş yıllarda olduğu gibi tercihini DEM partiden yana kullandı. Karayazı, Karaçoban ve Tekman ilçelerini DEM Parti alırken, Hınıs’ta başkanlığı AK Partili aday Serdal Şan kazandı.

 

 

Seçimin sürpriz partileri

31 Mart Mahalli İdareler Seçimlerinin sürprizini Yeniden Refah Partisi ile Büyük Birlik Partisi yaptı. Merkez Aziziye ilçesi ile Köprüköy’ü Yeniden Refah Partisi alırken, İspir ve Uzundere seçmeni tercihini Büyük Birlik Partisi’nden yana kullandı. Ülke genelinde oyunu artıran Cumhuriyet Halk Partisi de Erzurum’un Çat ve Şenkaya Belediyelerini kazandı.  Büyükşehirde oy oranını artıran İYİ Parti ise çekişmeli bir seçimin ardından Horasan İlçe Belediyesini aldı.

 

Öte yandan AK Parti Erzurum İl Teşkilatı alınan sonuçların ardından parti önünde yapacağı kutlamaları miptal etti. Televizyon ve sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanması planlanan kutlamalarda Mehmet Sekmen konuşma yapacaktı.  

 

İşte Erzurum ve İlçe Belediye Başkanları listesi

 

Erzurum Büyükşehir Belediyesi: Mehmet Sekmen (AK Parti)

Yakutiye Belediyesi: Mahmut Uçar (AK Parti)

Palandöken Belediyesi: Muhammet Sunar (AK Parti)

Aziziye Belediyesi: Emrullah Akpunar (YRP)

Çat: Arif Hikmet Kılıç (CHP)

Aşkale: Şenol Polat (AK Parti)

Hınıs: Serdal Şan (AK Parti)

Horasan: Hayrettin Özdemir (İYİ Parti )    

Köprüköy: Nevzat Karasu (YRP)

Narman: Aydemir Adem Kınalı (AK Parti)

Pasinler: Ünsal Sertoğlu (AK Parti)

Pazaryolu: İbrahim Şahin (AK Parti)

Şenkaya: Görbil Özcan ( CHP)

İspir: Osman Çakır ( BBP)

Uzundere: Halis Özsoy (BBP)                    

Oltu: Adem Çelebi (AK Parti)       

Tortum: Muammer Yiğider (AK Parti)

Olur: Vedat Ergün ( MHP)

Karaçoban: Kazım Erhan (DEM)

Karayazı: Bahar Göksu (DEM)

Tekman: Abdurrahman Sever (DEM)

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • TARAFSIZ SEÇMEN 11 Nisan 2024 11:47

    Yeniden Refah Partisi aday çıkarsaydı kazanabilirdi diye düşünüyorum.

  • Zeki 02 Nisan 2024 22:23

    Muhalefetin büyükşehiri alamama sebebi halkın önüne projelerle çıkmamaları. Çılgın projelerinin sekmeni indirmek olması. Halk faaliyet istiyor, elle tutulur proje istiyor. Bir tramvay projesi çok oy kazandırabilirdi. Söz demiyoruz herşeyiyle hazırlanmış proje

  • Kamil 02 Nisan 2024 04:24

    AKP'nin kaybetme sebepleri akp'lilerin kibri lüksünden vazgeçmemesi şatafat yaşamları, faiz, İsraille ticaretin durdurulmaması, kendilerinden olmayanları ya hain ya kafir ilan etmeleri, vatanın ve dinin kendi tekerlerinde olduğunu zannetmeleri, yabancılara sahip çıkıldığı kadar kendi vatandaşına sahip çıkılmaması 5. sınıf insan muamelesi yapılması, zinanın suç olmaktan çıkarılması,domuz etinin kasaplık ürünler arasına sokulması, tohum yasasıyla sağlıksız hibrit ve GDO lu tohumların çifçiye dayatılması, nafaka mağdurları, emekliler, mülteci sorunu ülkeye yabancıların doldurulması, gayrimenkullerin arazilerin madenlerin toprağın yabancılara satılması, sokak köpekleri, rant belediyeciliği, rüşvet adam kayırma torpil, pandemide yapılan zorbalıklar turistlere vatandaştan daha çok değer verilmesi, israf, gazze bu haldeyken seçim arabalarının sokaklarda bangır bangır müzik çalması, akp nin yanlış tutumu yüzünden gençlerin dinden uzaklaşıp deist ve ateistliğe yönelmesi, küreselci şeytanların projelerinin uygulanması yapay et karbon ayak izi...vs, sürekli başkalarını suçlamaları çünkü kendileri sütten çıkmış ak kaşık.... ve daha birçok neden sıralayabiliriz.

  • ahmet tekin 01 Nisan 2024 22:22

    seçim sonuçları millet istemiyoruz dedi. dedi ama erzurumun ahı gitti vahı kaldı satılmadık neyi neyi yoksa hepsinin hesabı tutulsun. artık 1 karış arsa satanların bu şehirde yeri yok barındırmayız.

  • Oltulu? 01 Nisan 2024 22:12

    Gurur kibir ve mütekebirliğin acı sonu Bu millet Ak partiye neden destek verdi ve neden desteğini geri çekti yöneticilerin bunu sorgulaması lazım teşkilatlar dökülüyor adalet hukuk nepotizm diz boyu Eskiden insanlar Allah rızası için giderdi şimdi menfaat için gider oldu Ekonomi tabiki sebep ama faizciler kazandıkça kazandı reise güvenenler kaybetti bu dünyada Biz reisten hz Ömer adaleti bekledik ama bulamadık burdada reis hep faturayı ona oy veren destekleyen dua eden sabır eden garibana kesti Faizci resie küfür eden zenginleşti sermayeyi yanlış dağıttı ben istanbulda yaşayan bir erzurumluyum Chp zihniyeti reis sayesinde servetini üçe dörde katladı müslüman faiz altında ezildikçe ezildi teşkilatlara gelirsek iş bilmez halktan ve haktan kopuk bir sürü vasıfsız menfaatçi rüzgar nerden eserse oraya dümen kırmaya meğilli tipler doldurdu samimi dava inananları küstürüldü reis güzel başladın ama sonunu güzel getiremedin sen garibanları değil faizcilerin reisi oldun gazzeye atığın kazıklarda unutulmadı sisi dedin meydanlarda kükredin karşısında kedi gibi oldun miçatakisin ayağına gittin göçmenleri milletin başına bela ettin hep bir bildiğin var dedik sustuk sabır ettik ama bir şey bilmediğini acı bir şekilde tecrübe ettik bundan sonra durumu kurtarman zor görünüyor kasa boş millet umutsuz siyasal islam sayende çöktü millet dinden ve dindardan sayenizde nefret ediyor ama boşver sen bunları dinleme işine bak etrafındaki yalakaları sana pembe tablolar çizenleri dinlemeye devam et bu yetmedi ise 2028 de sandığa gömülürsün ve tarihde seni hiç iyi anmaz bilesin?

  • halis demir. 01 Nisan 2024 15:15

    Erzurum geç yandı en yakın seçimde akp anap gibi sıfır olup gidecek millete kan kusturdular etin kilosu olmuş 500 tl. bu millet ne yiyecek ulan. Utanmıyormusunuz boynunuz altınızda kalsın. Bir millet uyanıyor artık. süt olmuş 30 tl peynir olmuş 280 tl. yazıklar olsun. milletin direnci kırıldı artık bu iktidar dikiş tutmaz. emekli dul yetimin ahı sizi tutacaktır.

  • Bb 01 Nisan 2024 15:15

    utanmadan birde bütün reklam panolarına teşekkrüler Erzurum yazmış. yeniden refah ve mhp oylarını düşerseniz 30 larda oyu var sekmenin. cumhurbaşkanı mitinge geldiğinde erzurumun durumunu gördü zaten. genel merkez bunlarının durumunu biliyor. bu teşkilat bu milletvekili kadrosu ile erzurum kaybetti. bakanın ilçesinde bile kazanamadılar. keşke bizim erzurum milleti bunları görse de şehirde her gördüğü yerde bunların yüzüne tükürse.

  • Dadışım 01 Nisan 2024 11:47

    Yeniden refah gümbür gümbür geliyor sadık çat adaylığını sekmen engelledi korkak. Millet erzurum'da uyanıyor

  • Ömer 01 Nisan 2024 11:12

    Seçmenin karşisina bos vaadlerle cikarsan olacagi buydu.Sekmenin karsisina dolu adam lazim vinclere afis astirip oy istemek degil.Hedef 120 bin oydu baskanlik için hedef yoktu....

  • Dadas 01 Nisan 2024 09:28

    Sayın sekmen de secilmeseydi iyi olurdu

  • Metehan GÖKTÜRK 01 Nisan 2024 09:26

    Demek ki çamurlu ekmek yemekten bir tek Aziziye ilçesindeki vatandaşlarımız bıkmış. Palandöken ve Yakutiye ilçelerinde oy verenler! çamurlu ekmeği size müstehak görene oy vermeniz akıl alır gibi değil. Demek ki layıkınız Sekmenmiş yani çamurlu ekmekmiş ne diyeyim doya doya yeyin afiyet olsun.

  • X-Men 01 Nisan 2024 04:43

    Aziziye?nin yeni başkanından beklentimiz; eski başkanın yaptığı ne kadar usülsüzlük varsa sersin ortaya ve bu vatandaşların hakkını savunsun. ne süpermen ne betmen kahramanımız sekmen de 1. Belediye başkanı seçildi diye havasını almış oldu. 80 bin vatandaşın oyunu alamadı! Kalanlar da eminim sırf Erdoğan sevgisinden vermiştir. Hasbelkader geldiğin şehirden hasbelkader kurtulamadık ya ben ona yanarım. Hadi hayvanat bahçesi yap ta görelim. Bol keseden salladığın vaatleri göreceğiz. Ya da göremeyeceğiz!

  • DaDaŞ 01 Nisan 2024 03:30

    Karşısında yeniden refah adayı Sayın Sadık ÇAT çıkabilseydi akparti erzurum büyükşehiride kaybedecekti. Bunun bilincinde olan sayın SEKMEN Sadık başkanın aday olmaması için elinden geleni yaptı...