İlçeler Düzenleme Tarihi : 28 Eylül 2020 16:12 Haber Girişi : 28 Eylül 2020 16:18

Erzurum'da virüsün giremediği köy

Erzurum'da virüsün giremediği köy
Koronavirüs salgınının Türkiye'de görüldüğü Mart ayından itibaren Erzurum?un Köprüköy ilçesine bağlı Aşağı Çakmak Mahallesi'nde virüse yakalanan olmadı.

Erzurumajans-Koronavirüs salgınının Türkiye’de görüldüğü Mart ayından itibaren Erzurum’un Köprüköy ilçesine bağlı Aşağı Çakmak Mahallesi’nde virüse yakalanan olmadı. Muhtarın olağanüstü tedbirler aldığı mahalleye gelen misafirler, 14 gün karantinaya alınıyor, köyün girişinde ateş ölçümü yapılıyor.

 

Köyün 15 yıldır muhtarlığını yapan İbrahim Kara (64), virüsün yayılmasını önlemek için aldığı önlemlerle örnek teşkil ediyor.

 

Türkiye’de gün geçtikçe etkisini artıran koronavirüs Erzurum’un Köprüköy ilçesine bağlı Aşağı Çakmak Mahallesi’ne uğramadı. Pandeminin başlangıcından itibaren köyde alınan tedbirlerle koronavirüse yakalanan olmadı.  Köyün imamı, muhtarı ve azasının oluşturduğu koronavirüs heyeti, yetkililerin uyarılarını ve alınacak tedbirleri sıkı tuttu. Köyün girişinde gelenlerin ateşini ölçen muhtar, yatılı misafirleri de 14 gün boyunca karantinada tutuyor. Hayvanları otlatan çobanların bile maskeli olduğu Aşağı Çakmak Mahallesi’nde oyun oynayan çocuklar da maske ve mesafe kuralına riayet ediyor.

 

 

Gün gelecek hastalıklar çoğalacak

 

Mahalledeki herkesin sorumluluğunun kendisinde olduğunu ifade eden muhtar  İbrahim Kara, “Bizim bir cami imamımız vardı, 50 sene önce bunu vaiz ederdi. ‘Gün gelecek hastalıklar çoğalacak, ölümler artacak’ derdi. Biz bugün o noktaya geldik. İçişleri Bakanlığı tüm illere genelge gönderdi, beni de kaymakamlıktan aradılar. Bizim köyde bir aza, ben ve imamı koronavirüs heyeti seçtiler, ben de başkanım. Köyümüzde herkesi uyarmakla ve yetkililere bildirmekle görevliyiz. Önce biz birey olarak buna itina göstermek zorundayız. Bir kişi 500 kişiye bulaştırıyor, bunun altından kalkılır mı?” dedi.

 

 

14 gün karantina

 

Köye gelen yatılı misafirleri karantina altına aldıklarını söyleyen Muhtar Kara, “Köylüyü sürekli uyarıyoruz. Dışarıdan misafir geldiğinde 14 gün karantinaya alıyoruz. Ankara’dan, İstanbul’dan, Bursa’dan yaz tatilinde köye gelenler oluyor. Ben ilk olarak bunların üzerinde durdum. Gelen herkesi karantinaya aldık. Herkes misafirine karantina süresi bitince dışarı çıkabileceklerini söyledi. Çıkmadan da ateşlerini ölçerim. Aşısı bulunmadı mecburen tedbirlerle virüsün bulaşmasını engelleyebiliriz. Bu virüs en çok temastan bulaşıyor. Buna da herkes uyuyor. Maskesiz dışarı çıkılmıyor, toplu oturmaları da yasakladım. Oğluma düğün yaptım, salonu kendi isteğimle iptal ettim, burada okulun bahçesinde yaptım. Gelen herkese de maske dağıttık, mesafeye uyduk” diye konuştu.

 

 

Yasaklar gelmeden tedbirler başladı

 

Köyde 50 nüfus ve 10 hane olduğunu belirten Kara, ihtiyaçların ise ilçe merkezine giden bir kişi tarafından sağlandığını aktararak, “Şu ana kadar köyümüzde virüs çıkmadı, inşallah da olmaz. Elini yıkayacaksın, maske takacaksın, mesafeli duracaksın, bu kadar basit. Burada çocuk bile maskesiz çıkmaz. Bu kurallar onların sağlığı için uygulanıyor.  Sağ olsun herkes de uydu. Ben köy muhtarıysam herkesin sorumluluğu benim üzerimde. Biz daha yasaklar çıkmadan, uyarılar gelmeden tedbirlere uymaya başladık. Televizyonlardan izleyip gördüklerimizi uyguladık. Köyün girişinde herkesin ateşini ölçüyoruz. Tembih ettim, ben olmazsam imam, o yoksa aza ölçecek” ifadelerini kullandı.

 

 

Doğal besleniyorlar

 

Köy sakinlerinden 72 yaşındaki Recep Korkmaz, organik beslenmenin de bağışıklığı kuvvetlendirdiğini anlatarak, “Köyde en fazla süt, yoğurt, tereyağı yeriz, her şey doğal. Sabah tereyağı bal, öğlede kıyma, et, yumurta yiyoruz. Yanı sıra bol sebze tüketiyoruz. Köyde kimse maskesiz gezmiyor. Maskesi olmayanı da hemen uyarıyoruz. Köy oturmalarını kaldırdık, kimse kimseye gidip gelmiyor. Tüm namazları da maskeli kılıyoruz, Cuma namazlarını da zaten bahçede kılıyoruz. Bu süreçte hiç köyden çıkmadım. Erzurum’a dahi gitmiyorum. Sadece ilçeye maaş almaya gidiyorum. İhtiyacımız olduğu zaman da giden bir kişiye söylüyoruz” dedi.

 

 

Tüm kurallara uyuyoruz

 

Aşağı Çakmak Camii İmamı Murat Hürkaya da kendi bahçesinde bostan oluşturarak doğal beslendiğini vurguladı. Hürkaya şunları söyledi; “Köyümüzde müftülüğümüz tarafından camilerde saf 1,5 metre mesafe ile tutuluyor. Camiye girişte dezenfektan veriyoruz. Dışarıdan gelenleri de muhtarımız uyarıyor, teması en aza indiriyor. Biz de Cuma vaazlarında köylüyü bilgilendiriyoruz. Cuma namazlarını da bahçede kılıyoruz, tüm kurallara uyuyoruz. Virüs başlangıcından beri herkes dışarıdaki akrabaları ile telefondan görüşüyor. Mecbur olmadıkça kimse gelmiyor, geleni de uyarıyoruz.”

 

Manolya Bulut/Pusula

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.