Erzurum Haber Girişi : 28 Aralık 2011 11:41

Erzurum göç güzergahı

Erzurum göç güzergahı
Türkiye’de çok önemli bir göç güzergahı üzerinde bulunan Erzurum, birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.
Erzurum Ajans-Türkiye’de çok önemli bir göç güzergahı üzerinde bulunan Erzurum, birçok hayvan türüne de ev sahipliği yapıyor.

Sadece yöreye özgü çok sayıda hayvan türünün tespit edildiği kent ve çevresi, nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bazı ender türleri barındırıyor. Türkiye’nin en önemli kelebek alanlarından biri olan Erzurum, kelebek çeşitliliği, yoğunluğu bakımından ilk sıralarda yer alıyor.

Çoruh Havzası’nın kelebek çeşitliliği açısından Türkiye’nin en zengin bölgeleri arasında yer aldığını belirten uzmanlar, yaz aylarında özellikle yayla, mera, bahçe ve bostanlarda çok sayıda kelebek görmenin mümkün olduğunu söyledi. Avrupa’da nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan bazı nadir türleri barındırması açısından da kentin önemli kelebek alanlarından biri olduğunu kaydeden uzmanlar, baraj, yol ve bina yapımı ile aşırı tarım ilacı kullanımı sonucunda henüz tahrip edilmemiş birçok güzel doğal köşesinde bu kelebekler yaşamlarını sürdürdüklerini dile getirdi.

Kimyasalların pek kullanılmadığı ve genetik mühendislik ürünü tohumlara rağbet edilmediği bölgede, çiftlik hayvanları doğadaki ekolojik rollerini yerine getirdiğini ifade eden uzmanlar, otlaklarda yayılan inek, koyun ve keçilerin sütleri tereyağı ve peynir yapılarak değerlendirildiğini aktardı.

Bölgenin et ihtiyacının yörede yetiştirilen leziz hayvanlardan karşılandığını vurgulayan uzmanlar, genellikle tepelerdeki düzlüklerde kurulmuş olan köylerin çevresindeki arazilerde, hayvan gücünden yararlanıldığını anlattı.
Erzurum ve çevresi, boz ayı, çengel boynuzlu dağ keçisi, dağ keçisi, kurt, yaban kedisi ve vaşak popülasyonları ile de memelilerin çokça bulunduğu alanlar arasında yer alıyor. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.