Erzurum Haber Girişi : 23 Mayıs 2021 22:06

Erzurum GSF'den mezun beş ressam İstanbul'da buluştu

Erzurum GSF'den mezun beş ressam İstanbul'da buluştu
Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi'nden mezun 5 arkadaşın yıllar sonra bir araya gelerek kurduğu 'Doğuyorum Sanat Grubu', 'Lirik Bir Yolculuk' adlı resim sergisiyle sanatseverlerle buluşacak.  

ERZURUM AJANS - Atatürk Üniversitesi bünyesinde 1992 yılında kurulan Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan İsmail Tetikçi, Kadir Ablak, Mustafa Albayrak, Musa Güney ve Tolga Boztoprak 2008 yılında ‘Doğuyorum Sanat Grubu’nu kurdu.

 

Hayatlarına İstanbul’da devam eden ve bağlarını hiç koparmayan beş ressam sanat dünyasının önemli isimleri haline gelirken, şimdiye kadar bir dizi etkinliğe de birlikte imza attı.

 

Görsel sanatlar alanında kolektif bilinci yaygınlaştırmak ve ortak paydalarda buluşarak resim sevdasını yaşatma güdüsünü taşıyan Doğuyorum Sanat Grubu, bu kez de ‘Lirik Bir Yolculuk’ adlı sergiyle sanatseverlerin karşısına çıkacak.

 

25 Mayıs - 10 Temmuz tarihleri arasında İstanbul Corpus Galeri’de düzenlenecek sergi için davette bulunan ressam Mustafa Albayrak, resimle ilgilenenleri bambaşka bir boyuta taşıyacaklarını söyledi.

 

 

“BİZ BÖLGEMİZ İÇİN EN ZOR OLANI, SANATI SEÇTİK!”

 

Doğuyorum Sanat Grubu’nu anlatan ressam Mustafa Albayrak, şunları söyledi. “Anadolu’nun zorlu yaşam koşulları büyük kentlere göçü arttırdığı gibi eğitim yoluyla daha kaliteli ve rahat bir yaşam arayışını ortaya çıkarmıştır. Bizler ise bölgemiz için en zor olanı, sanatı seçtik. Profesyonel sanat ortamından habersiz yaşarken, bir araya gelmemize Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi sebep oldu. Okul/ Üniversite, amatör heyecanlarımızı profesyonel heyecanlara dönüştürdü…”

 

 

“YAPIŞIK İKİZ MİSALİ HER İŞİ BİRLİKTE YAPTIK”

 

“1995 yılında ben ve Boztoprak resim bölümü, Güney ise grafik bölümünü tercih ederek eğitim hayatımıza başladık. 1996 yılında Tetikçi, 1998 yılında ise Ablak resim bölümünü kazanarak bu ortama dahil oldular. Boztoprak ile birlikte okulun ilk günlerinden itibaren yapışık ikiz misali her işimizi birlikte yapıyorduk. İlerleyen süreçte ilk atölyemizi açıp eğitimimizle birlikte birçok ortak projeye imza attık. Güney’in grafik bölümünde okumasına rağmen, üniversite öncesi güçlü resim alt yapısı çabucak kaynaşmamıza vesile oldu. Ayrıca atölye komşuluğu yapıyorduk. Bizlerden bir sonraki yıl resim bölümünü kazanan Tetikçi ile sınıf arkadaşlarından ayrışan yeteneği ve sempatik kişiliği sayesinde daha o günlerde yakın arkadaşlık kurduk. Ablak’la ise ortak arkadaşlar vasıtası ile tanışmıştık. Üniversite yıllarında başlayan arkadaşlığımız ilerleyen süreçte atölye ortaklığına kadar yükseldi. Fakültemizin organize ettiği bazı ortak projelerde yer aldık. Bu çalışmalarda yer almamız bugünlere gelen dostluğumuzun güçlenmesini ve grup çalışma ruhumuzun gelişmesini sağladı.”

 

 

“GÜNEŞERESİM GRUBUNDA BULUŞTUK”

 

Günü gelince herkes mezun oldu yollar ayrıldı. Farklı ortamlarda hayatlar kuruldu. Sanat mücadelemize ise bireysel olarak devam ettik. 1999 yılında, önce Boztoprak Kartal’a, ardından Güney ise Yeşilpınar İstanbul’a yerleşti. İlk atölyelerini Boztoprak Kadıköy Moda da, Güney ise Yeşilpınar da kurarak bu kadim şehirde sanat mücadelesini başlattılar. 2004 yılında bende Alibeyköy İstanbul’a yerleştim. 2006 yılında ise Beyoğlu Sadri Alışık sokakta hayalini kurduğum atölyeme kavuştum. Çok geçmeden kadim dostum Boztoprak ile birlikte o günlerde başlayan Güneşeresim Grubu hareketinin içerisinde yer aldık. İlerleyen süreçte dernekleşen Grup hareketinin kurucu üyeliğine imzalarımızı attık. 2005 yılında Tetikçi, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’nde doktora eğitimi yapmak için İstanbul Kadıköy’e taşındı. Ablak ise 2006 yılında Erzincan’dan ayrılarak İstanbul Güneşli’ye yerleşti.  İlerleyen aylarda diğer arkadaşlarımda Güneşeresim sanat hareketine dahil oldular. Grubun 25 üye sanatçısıyla birlikte birçok ortak etkinlikte yer aldık. Daha sonraki süreçte Güneşeresim Derneği’nin Beyoğlu Plastik Sanatçılar Derneği’ne dönüşmesinde önemli rolümüz oldu.

 

 

“YEŞİLÇAM BÖLGESİN İMESKEN TUTTUK”

 

2008 yılı başlarında kısa süreliğine atölyesiz kaldığım günlerde bu kez beş arkadaş Beyoğlu Yeşilçam bölgesini mesken tuttuk. Paris kafelerinin entelektüel ortamlarını aratmayan sanatçı buluşmalarına dönüştürdüğümüz o günlerde, beş eski dost sık sık bir araya geliyorduk. Bu buluşmalarda sanat projeleri ve geleceğe dair hedefler üzerine sıkı tartışmalar yapıyorduk. Bu tartışmalar sonucu ortak bir karara vardık. Bireysel çalışmalara devam edilecek güç birliği adına ise yeni kurduğumuz DOĞUYORUM Sanat Grubu çatısı altında birleşilecekti. İlk faaliyet olarak 2008 yılı TÜYAP Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı’na katılmayı, hedef olarak belirledik. Büyük bir heyecanla şu anki sergimizin oluşmasına vesile olan ilk faaliyetimizi gerçekleştirdik. Hemen ardından Ablak’la atölye ortaklığına karar vererek atölyemizin adını Doğuyorum Sanatevi olarak kararlaştırdık. Sonrasında bireysel sergiler ve Doğuyorum sanat grubu faaliyetlerini yürütmeye devam ettik. Doğuyorum Sanat Grubu’nun bazı sergilerinde grup sanatçı sayısı beş ten az olurken bazı sergilerde daha fazla sanatçıyla bir araya geldik.”.

 

 

DOĞUYORUM SANAT GRUBU -  2008-2021 FAALİYETLERİ

 

2021-  “Doğuyorum Lirik Bir Yolculuk” Corpus Sanat Galerisi, Şişli / İstanbul

2019 -   “Renklerin Ustaları”, Emin Antik Sanat Galeresi, Altındağ / Ankara                               

2012-  “Yedi İz Yedi İmge” Antre Sanat Galerisi, Kocaeli GSF 

2009 -  19. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, Doğuyorum Sanat Grubu, TÜYAP, Büyükçekmece  İstanbul

2009 -  Doğuyorum Sanatevi Atölye Açılışı Resim sergisi, Doğuyorum Sanatevi, Beyoğlu / İstanbul

2009 -  “İlkinciler” Resim, Heykel ve Fotoğraf Sergisi, Bindallı Sanatevi, Beyoğlu / İstanbul

2008 -  18. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı, Doğuyorum Sanat Grubu, TÜYAP, Büyükçekmece

 

 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.