Bölge Haber Girişi : 08 Kasım 2010 00:58

Erzurum HES'e 'HAYIR' Dedi!..Ama Neden?..

Erzurum HES'e 'HAYIR' Dedi!..Ama Neden?..
Erzurum'da çoğunluğu AK Partili İl Genel Meclisi, Gelinkaya Köyü'ne yapılmak istenen HES'e oybirliğiyle hayır dedi. Peki neden?

Erzurum Ajans- Hidroelektrik santrallara (HES) muhalefet tırmanırken hükümetin HES karşıtlarına yönelik eleştirileri de sertleşti. Son 1.5 ayda yaptıkları açıklamalarda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan HES’lere itiraz edenleri Türkiye’nin kalkınmasını önlemeye kalkmakla suçladı. Enerji Bakanı Taner Yıldız HES’lere karşı çıkanların ‘enerji lobileri’nin uzantısı olduğunu öne sürdü. Çevre Bakanı Veysel Eroğlu ise HES karşıtlarının vatanını sevmediğini ima etti. 

Karar oybirliğiyle alındı

Hükümet cephesinde durum böyleyken Erzurum’un Aziziye ilçesine bağlı Gelinkaya Köyü’nde yapılmak istenen HES’e çoğunluğunu AK Partililerin oluşturduğu il genel meclisinden ‘red’ yanıtı geldi. İl Meclisi PAK Enerji Üretimi ve Sanayi Tic. A.Ş.’nin HES’i yapmak için ihtiyaç duyduğu imar değişikliğinı oybirliğiyle hayır dedi. Meclis Başkanı AK Partili İhsan Özdemir kararlı: “HES’le ilgili tereddütlerimiz giderilmedi. Tatmin olmadık. Biz yazları sulama sezonunda suya dokunulmamasını istiyoruz. Eğer firma bize taahhüt verirse o zaman belki düşünebiliriz. Ancak şu an bu konuya onayımız yoktur.”

Yerel yöneticinin yöresini koruması: Görev mi, suç mu?

Gelinkaya HES’e 39 AK Parti, 8 BDP, 5 MHP, 1 DP ve 5 bağımsız üyenin tamamı ‘oybirliği’yle hayır dedi. Yerel oylarla seçilen yerel yöneticilerin hayır kararında yerel çıkarları koruma çabası, yani görevini yapma bilinci dikkat çekti: 

Önce tarım

Bayındırlık ve İmar Komisyonu Başkanı Yusuf Kılıç “Kuzgun Barajı’ndan gelen su, tarım alanları için hayati önem taşıyor. Firmanın dört ay boyunca suyu kullanmaması halinde proje uygun görülebilir. Bu yörede HES sebebiyle çiftçilerin mağduriyeti büyük olacaktır” dedi. HES karşıtları da projelere tarım ve turizm gibi öncelikli geçim kaynaklarını kurutacağı endişesiyle hayır diyor. AK Parti’li Aras Altınışık da “Tortum’da yaptığımız tüm girişimlere rağmen HES’e engel olamadık. Eğer 4 aylık sulama sezonunda suyun bırakılmasını sağlayabilirsek büyük bir başarı sağlarız” diye konuştu. HES karşıtlarının en önemli mücadelelerinden biri derelere bırakılacak cansuyu miktarının arttırılması ki, derelerdeki yaşam, tarım, balıkçılık ve turizm bitmesin. 

Niye başkasına verelim?

AK Partili Tahsin Bayramoğlu ise “O dere, ovanın sulanmasına bile yetmiyor. Gelinkaya’da HES yapılacaksa özel idare olarak biz yapalım. Kazancıyla da Erzurum’a ve 1100 köyüne hizmet götürelim. Başkalarına niye kiraya verelim, madem kârlı, biz yapalım” dedi. (Radikal)

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.