Ekonomi Haber Girişi : 25 Aralık 2011 16:43

Erzurum kalkınma rotasın belirliyor

Erzurum kalkınma rotasın belirliyor
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kentin sadece kış turizmiyle değil diğer alanlarda da aktif bir rol aldığını belirtti.

Erzurum Ajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası (ETSO) tarafından gerçekleştirilen ‘Erzurum İli Arama Konferansları I’ isimli toplantı ETSO konferans salonunda gerçekleştirildi. Toplantıya Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve işadamları katıldı.

 

Toplantının “İlimiz İçin Öncü Sektörlerin Belirlenmesi” konulu oturumunda konuşan Sağlık Bakanı Recep Akdağ, kentin artık eskisi gibi sadece kış turizmiyle değil diğer alanlarda da aktif bir rol aldığını söyledi. Bakan Akdağ, “Kış turizmi kentte iyi bir noktaya ulaştı. Sivil toplum kuruluşları ve işadamları bu alana olan desteklerini bundan sonrada devam ettirmelidir. İşadamları ve sivil toplum kuruluşlarının sorunların çözümü için ortak hareket etmesi yerinde olacaktır. Hükümet olarak gereken desteği her zaman vermeye hazırız” dedi.

 

Kent için öncü sektörlerin hangileri olması ve bu sektörlerin geliştirilmesi için neler yapılması gerektiği konusundaki görüşlerin tartışılacağı toplantının ilkini gerçekleştirdiklerini ifade eden ETSO Yönetim Kurulu Başkanı Lütfü Yücelik, sivil toplum kuruluşları ve meslek kuruluşlarının öne sürdüğü öncelikli alanlar değerlendirildiğinde bir çok sektörün kentin kalkınmasında öncü olabileceğini söyledi.

 

Şehrin kalkınması için bir çok sektörün aynı anda öne çıkarılmasının dengeli bir kalkınma için yeterli olduğunu kaydeden Yücelik, şöyle devam etti:

“Bu potansiyelin uygun devlet destekleri ile desteklenmesi gerekir. Daha önce verilen destekler incelendiğinde bir çok desteğin işletmeler tarafından kullanılamadığı görülmüştür. Ülkenin nispi olarak az gelişmiş durumdaki Doğu ve Güneydoğu Bölgelerinde yeniden yapılanma ve canlandırılma ihtiyacı olan sektörlere yönelik olarak yeni yatırımların teşviki amacıyla söz konusu bölgelerde yapılacak üretime yönelik sabit sermaye ve yenileştirme yatırımları için belirli miktarlarda hibeden yararlanmaları sağlanmalıdır.

 

Buna ilave olarak daha az gelişmiş bölgelerde kurulacak işletmeler için 2012 - 2023 yıllarını kapsayacak biçimde dolaylı ve dolaysız vergi istisnası getiren vergi kredisi uygulaması yapılmalıdır.

 

Bu çerçevede ayrıca, yukarıda zikredilen nispi olarak az gelişmiş bölgelere yönelik olarak, madencilik, sanayi sektöründe faaliyet gösteren ve bilgi teknolojisi, turizm, otelcilik, enerji dağıtım hizmetleri, inşaat ve ticaret hizmetleri veren işletmelere yönelik olarak, yeni hazırlanan kanunda üretime yönelik sanayi yatırımlarına arsa alımları, endüstriyel çevre etki değerlendirmesi faaliyetleri, yeni teknoloji alımı faaliyetleri gibi alanlarda hibe şeklinde nakit destekler verilmelidir.

 

Yatırımlar için verilen teşvik tedbirlerinde belirlenen öncelikli yatırım alanları, Bölgesel bazda belirlenen yardım limitlerine tabi tutulmamalıdır. Önceki kanunlarda yer alan enerji desteği, istihdam desteği gibi uygulamalar devam etmelidir.

 

Bu toplantıda, öne çıkarılması istenen sektörler belirlenerek bu sektörlerin geliştirilmesi için uygun stratejilerin belirlenmesi için çalışmalar yapılacak ve elde edilecek sonuçlar ilgili kurum ve kuruluşların yanı sıra kamuoyu ile de paylaşılacaktır. Erzurum’un kalkınması için göstermiş olduğunuz hassasiyete teşekkür eder, çalışmalarınızda başarılar dilerim.”

 

Açılış konuşmalarının ardından toplantı, basına kapalı olarak devam etti. 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.
  • veis 01 Ocak 1970 02:00

    evet develer telal pireler berber iken şehir hz MUSA döneminde şehir saltukluda selçukluda osmanlıda şehir Cumhuriyetin kurucu şehri dokuz konsolosluk bulanan ipek yolunun geçtiği tren yolunun bulunduğu şehir hatta kıymetli yazar ahmet hamdi tanpınarın romanına ürettiği malların acem illerinde nasıl kapışıldığının anlatıldığı şehir sanayisinde döküm haneleri bulunan şehir antep ilene karalastik satan şehir ve Bursa köy iken Erzurum şehir ve türkülere konu olan şehir Erzurum çarşı bazar LEYLİM AMAN AMAN SARI GELİN.bu konuyu gündeme taşıyan erzurum ajansa ve erzurum sevdalısı çok kıymetli sayın LÜTFÜ YÜCELİĞE TEŞEKKÜR EDİYORUM