Erzurum Haber Girişi : 15 Kasım 2012 13:00

Erzurum kaşar peyniri tescillenecek

Erzurum kaşar peyniri tescillenecek
Erzurum’un Tortum ilçesinde kaşar üreticiliği yapan Adem Söğütlü kaşar üretiminde yeni bir marka oluştuğunu belirterek, “Birçok insan kaşar peynirinin üretim yerini Kars olarak bilirdi.
Erzurumajans-Erzurum’un Tortum ilçesinde kaşar üreticiliği yapan Adem Söğütlü kaşar üretiminde yeni bir marka oluştuğunu belirterek, “Birçok insan kaşar peynirinin üretim yerini Kars olarak bilirdi. Ancak artık kaşar peynirisin üretim merkezi Erzurum” dedi.

Dış ülkelerden ve yurdun dört bir yanından kaşar peyniri isteyen insanların Erzurum’a geldiğini gelemeyenlerin ise telefon aracılığı ile siparişte bulunduğunu söyleyen Başbar Süt Ürünleri İşletme Müdürü Adem Söğütlü Kars’ın ismi ile anılan kaşar peynirinin artık Erzurum’un markası haline geleceğini ifade etti.

Yaklaşık 20 yıldır peynir üretimi yaptığını belirten Söğütlü, “Mesleğe başladığım ilk yıllarda kaşar üretiminde Kars’tan gelen ustaların sözlerine tabi kalırdık fakat artık Erzurum’da üretilen kaşarların namı Kars kaşarını geçti. Kaşar peyniri almak için Kars’a giden birçok vatandaş artık rotasını Erzurum’a çevirdi. Çünkü Erzurum’da üretilen kaşarlar sağlıklı otlakların bulunduğu meralarda otlayan hayvanlardan elde edilen sütlerle yapılıyor. Organik tarım ve hayvan üreticiliğinde birinci sırayı koruyan Erzurum’da kaşar peyniri de aynı değerde markalaştı. İleride tescilletmeyi de düşündüğümüz Erzurum kaşarı daha şimdiden dünya çapında adını duyurdu. Birçok yabancı ülke peynir ihtiyacını Erzurum’dan karşılıyor. Belirlenen bayilerde satışı gerçekleştirilen Başbar kaşarları teknolojik gelişmeleri de yakından takip ederek, ürünlerin daha uzun ömürlü olması sağlanıyor. Erzurum’da üretilen kaşar peynirleri hijyen bakımından da oldukça güvenilir. Steril tesislerde ürettiğimiz kaşar peynirleri el değmeden vakumlayarak müşterilerin sofrasına temiz bir şekilde ulaştırabiliyoruz. Kars ile olan peynir atışmasında Erzurum kalitesini kanıtladı” dedi.

“BÖLGE SÜT ÜRETİCİLİĞİNDE DAHA FAZLA İLERLEMELİ”

Erzurum Bölgesinin tarım ve hayvancılık konusunda el verişli alanlara sahip olduğunu söyleyen Başbar Süt Ürünleri İşletme Müdürü Adem Söğütlü, “Erzurum kaşarı köylerden toplanan sağlıklı ve organik sütlerden yapmaktayız. Bunun devamı ve kalitenin artması için köylü vatandaşların süt hayvancılığına daha çok önem vermeleri gerekmekte. Kerti kaşar denilen eski kaşarın hazırlanıp sofralara gelebilmesi 6 ay sürmekte. O yüzden yaz kış üretim devam etmeli. Yaz aylarında süt konusunda bir sıkıntı duymuyoruz. Ancak kış aylarında süt üretimi düşüyor. Köylüler ürettikleri sütleri kendileri kullanıyor. Kış aylarında da süt üretimi gerçekleştirip ticareti sürdürebilir konuma getirilmesi halinde Erzurum’da tescilli ve üretim ağı geniş bir sermaye doğmuş olacak. Kars ili ile olan peynir atışmasının galibi Erzurum oldu” diye konuştu. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.