Ekonomi Haber Girişi : 20 Şubat 2014 15:39

Erzurum Kayseri olur mu?

Erzurum Kayseri olur mu?
Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, "Erzurum bir Kayseri olabilir mi?" dedi.
Erzurumajans-Ünlü İngiliz ekonomist Jim O'Neill'in "diğer şehirlerinde Kayseri gibi olması durumunda Türkiye ilk 10 ekonomi arasına girebilir" sözünü değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Üyesi ve Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, "Erzurum bir Kayseri olabilir mi?" dedi.

Tüketici Hak Arama Derneği Genel Başkanı Nihat Altay, soğuk iklimi, yerel yönetimlerin başarısızlıkları ve halkın bilinçli olmaması nedeniyle Erzurum'da sanayileşmenin geçmişten günümüze gelişemediğini belirterek, "Sağlam Anadolu dayanışmasını ve kültürel harsı korumak amacıyla, göçü önlemek için Erzurum'a yıllar boyu normalin üstünde devlet memuru istihdam edilerek yatırım yapılmadı ve sadece memur şehri olarak kaldı. Daha iyi şartlarda üretim yapılan, ulaşım imkânlarına sahip Kayseri ile 8 ayı ağır kış şartlarında geçen Erzurum aynı teşvik şartlarına sahip olduğundan, iş adamları şehre yatırım yapmadığı gibi bölgeye özel teşvikler uygulanmadı" diye konuştu.

2012 TUİK istatistiklerine göre Erzurum nüfusunun 11 bin 466 kişi azalarak doğunun en fazla göç veren ili olduğunu anlatan Altay daha sonra şunları kaydetti; "Bunun nedenlerinin başında üretimin olmaması ve halkın gelecek korkusuyla istihdam sıkıntısı gelmektedir. Ayrıca ağır geçen kış şartları, yakıt giderleri, giyim ve gıda pahalılığı tüketicilerin elini ve cebini yakması önemli bir etkendir. Erzurum'da yaşayan evi sobalı olan bir aile en az 2,5 ton kömür tüketmekte ve 2,5 ton kömür 1.800 TL'ye yakın tutmaktadır. Doğalgaz kullanıcıları daha da fazla ödeme yapmaktadırlar. 2013 yılı döneminde 71.08 milyon dolar tutarında ihracata karşılık, 31.9 milyon dolar ithalat yapılması Erzurum'un gelişmekte olan il olduğunu söyleyebiliriz. Son yıllarda turizm, ulaşım, sağlık ve hizmet sektörü alanlarında atılan adımlar önemlidir. KOSGEB'in 30 bin lira hibe, 70 bin lirada faizsiz kredi sağlaması ve Erzurum'da 150 kişinin kendi işini kurarak kent ekonomisine katkı sağlaması olumlu bir gelişmedir. Ancak bu yapılanlar üretim ve istihdamın artmasında yetersiz olmakla birlikte göçü engelleyememiştir. Bu nedenle hızlı tren, 2. Organize Sanayi Bölgesi, şehir hastanesi, turizm sektörü, termal tesisleri, tarım, hayvancılık ve Lojistik Köy projesi gibi yarım kalmış birçok proje ve yeni yatırımlar uygulamasında devlet desteği olmadan Erzurum bir Kayseri olmaz. Tüm Erzurum ve hükümet elini taşın altına koymalıdır. Ve kenti hak ettiği ekonomik seviye ve refaha en kısa zamanda ulaştırılmalıdır." şeklinde konuştu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.