Siyaset Haber Girişi : 18 Kasım 2015 13:10

Erzurum Milletvekilleri yemin etti

Erzurum Milletvekilleri yemin etti
TBMM, 26. dönem milletvekillerinin yemin töreni için toplandı. Törende AK Partili Akdağ, 4'üncü, Ilıcalı, Taşkesenlioğlu, Aydemir ile MHP'li Kamil Aydın ikinci, AK Partili Deligöz ise ilk kez yemin töreni heyecanı yaşadı.
Erzurumajans-Yemin töreni sonrası açıklamalarda bulunan AK Partili Recep Akdağ, bakanlık beklentisi olmadığını belirterek, "Erzurum'a en mükemmel hizmet için yeterli tecrübe ve itibarımız var" dedi. Mustafa Ilıcalı ise uluslar arası çağrı merkeziyle ilgili Başbakan Davutoğlu'yla görüştüğünü bildirdi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum'un pastadan büyük pay alması için çalışacaklarını belirtirken İbrahim Aydemir, artık çalışma zamanı olduğunu söyledi. Yeni milletvekili Orhan Deligöz ise daha önce açıkladığı cep telefonunun 24 saat açık olacağını ifade etti.

Yüksek Seçim Kurulu'nun 1 Kasım 26. Dönem Milletvekilliği Seçimi kesin sonuçlarının açıklamasından sonra toplanan Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) milletvekilleri yemin etti. TBMM'de 4'üncü kez yemin eden AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, bakanlık beklentisi olmadığını belirtti. Yemin töreni sonrası açıklamada bulunan Zehra Taşkesenlioğlu, Recep Akdağ, Mustafa Ilıcalı, İbrahim Aydemir ve Orhan Deligöz, artık sözün bittiğini şimdi Erzurum'u hizmet için çalışma zamanı olduğunu dile getirdi.

TBMM, günler süren hazırlıkların ardından dün yeni milletvekillerine merhaba dedi. Güvenlik önlemlerinin ardından TBMM Genel Kurulu, saat 15.00'te toplandı. 7 Haziran seçimleri sonrası olduğu gibi, oturumu en yaşlı üye sıfatıyla CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal yönetti.

Oturum, TBMM Başkanı İsmet Yılmaz'dan görevi devralan Deniz Baykal'ın konuşmasıyla açıldı.

Konuşmasına "Sayın milletvekilleri 1 Kasım 2015'te seçilen milletvekilleri olarak bir aradayız" diye başlayan Baykal, "TBMM'nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız siz değerli milletvekilleri geçici başkanınız olarak saygıyla selamlıyorum. Bölgemizde tarihsel bir kırılma var. Ortadoğu haritası kanlı süreçle yeniden çiziliyor. İlk görevimiz Ortadoğu'daki yangının Türkiye'ye sıçramasına engel olmaktır" dedi.

Ala yemin etti

25'nci dönem Erzurum milletvekili olarak yemin eden eski İçişleri Bakanı Efkan Ala, 26. Dönem Milletvekilliği yemin törenine Bursa Milletvekili olarak katıldı. Efkan Ala, yemin ettikten sonra partili arkadaşları tarafından alkışlandı. 

İlk Akdağ yemin etti

Soyadlarına göre yapılan çağrı sebebiyle Erzurum'da ilk olarak AK Partili Recep Akdağ yemin etti. 4'üncü kez yemin eden Akdağ'ın ardından ikinci olarak kürsüye İbrahim Aydemir çıktı. Erzurum Milletvekillerinde üçüncü olarak yeminini MHP'li Kamil Aydın yaptı. Törende daha sonra sırasıyla Orhan Deligöz, Mustafa Ilıcalı ve Zehra Taşkesenlioğlu milletvekilliği yemini etti.

Büyük pastadan büyük pay

Yemin töreni sonrası açıklamalarda bulunan AK Parti Milletvekili Zehra Taşkesenlioğlu, Erzurum halkının emanetini en iyi şekilde yerine getireceklerini söyledi. AK Parti hükümeti olarak verdikleri sözler için 100 günlük süreyle ilgili bilgi veren Taşkesenlioğlu, Anayasa değişikliğiyle ilgili düşüncelerini de dile getirdi. AK Parti Erzurum milletvekilleri olarak, hükümetin ortaya koyduğu dev projelerden Erzurum'un da büyük oranda faydalanması için çalışacaklarını ifade eden Taşkeseniloğlu, "Hükümetin Türkiye ile ilgili hazırladığı projelerden Erzurum'un maksimum oranda faydalanmasını sağlamak için çalışacağız. Yani büyük pastadan büyük payı Erzurum'a getirmek için çaba göstereceğiz" dedi.

Artık, güven ve huzur var

TBMM'de gördüğü tablonun kendisini mutlu ettiğini söyleyen AK Parti Erzurum milletvekili Recep Akdağ, "7 Haziran'ın sıkıntılı dönemlerinden sonra bugün mecliste geleceğine güvenle bakan bir genel kurul vardı. Bu her yönüyle hissedildi. İktidar partisi olarak biz zaten iliklerimize kadar hissediyoruz. İstikrar, güven, huzur var. Bunu muhalefette hissetmiş görünüyor. Uzlaşma ihtiyacı olan bir döneme giriyoruz. AK Parti olarak kanunlar için yeterli sandalyemiz var ama Anayasa için uzlaşma gerekiyor. Ayrıca kanunlar için de ne kadar uzlaşılırsa toplumu rahatlatan adımlar atılacaktır" dedi.

Bakanlık beklentimiz olamaz

Yeni dönemde 'bakanlık'la ilgili sorulara da cevap veren Akdağ, "Bizim öyle bir beklentimiz olmaz olamaz. Biz Erzurum milletvekilleri olarak en mükemmel şekilde hizmet edeceğimizi biliyoruz. Tecrübemiz, itibarımız yeterli. Bütün vekiller olarak hayırlı hizmetleri getirmeye devam edeceğiz. Bu konuda muhalefet milletvekili arkadaşımızı da yanımızda görmek isteriz" diye konuştu.

Yemin töreni sonrası terörle mücadele ve bundan sonra izlenecek yolla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Akdağ, şunları söyledi:

"Sayın Cumhurbaşkanımız sürecin artık 'Milli birlik ve kardeşlik' süreci olarak bilgilendirdi. Biz de artık Milli birlik ve kardeşlik süreci diyoruz. Burada önemli olan nokta terör bütün unsurları yok edilene kadar mücadele devam edecek. Birileri bizim sanki seçime giderken PKK ile mücadeleye yoğunlaştığımızı iddia ediyorlardı. Ama verilen mükemmel mücadeleyle PKK köşeye sıkışmış durumda. Türkiye'deki kampları berhava edilmiş durumda. İnşallah Allah onlara fırsat vermeyecek ve başlarını doğrultamayacaklar. PKK ile bu mücadele çok yoğun devam ederken halka da yoğun hizmet götüreceğiz. Biz çözümü halkla birlikte yapacağız."

Önümüzde kaymak gibi asfalt var

7 Haziran'la 1 Kasım arasında önemli farklar olduğunu anlatan AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, AK Parti'nin tek başına iktidarıyla herkesin büyük bir rahatlığa kavuştuğunu söyledi. 7 Haziran sonrası oluşan karanlık ortamın AK Parti iktidarıyla dağıldığını ifade eden Ilıcalı, "TBMM başkanı için bizden aday isimleri alındı. Komisyonlar oluşacak, hükümet kurulacak ve icraata başlayacak. 7 Haziran'da bulutlu, sisli olan yol artık 4 gidiş ve 4 geliş olarak rahat bir imkana kavuştu. Artık önümüzde kaymak gibi asfalt bir yol var. Önümüzdeki dönem önemli mesafeler alacağız" dedi.

Seçim sürecinde önemli vaatlerinden biri olan uluslararası çağrı merkezi konusunda önceki gün Başbakan Ahmet Davutoğlu ile görüşme imkanı bulduğunu ifade eden Ilıcalı, bu projenin Erzurum'un istihdam sorununu ortadan kaldıracağını kaydetti.

TBMM'de ikinci yemini

TBMM'de 7 Haziran sonrası ikinci kez milletvekili yemini ettiğini hatırlatan AK Parti Milletvekili İbrahim Aydemir, "O zaman bir hüküm iklimi vardı. AK Parti 258 vekili vardı. Doğrusu o günü bugünle kıyaslıyorum. O dönem mecliste bulunan siyasilerde de endişe vardı. Bundan sonra ne olur endişesi taşıyorlardı. Ancak bugün sürur iklimi var. Mutluluk içinde yeminlerimizi yaptık. Artık sözün bittiği zaman. Artık icraat dönemi başlamıştır. Vaadettiklerimizi gerçekleştirmeye çalışacağız. Bundan sonrası süreçte zaman mefhumu gözetmeksizin millet adına 24 saat hizmette geçecek" dedi.

Cep telefonum açık

Erzurum'un yeni milletvekillerinden AK Partili Orhan Deligöz ise Erzurum'u en iyi şekilde temsil etmeye çalışacaklarını söyledi. Katıldığı bir televizyon programında açıkladığı cep telefonunun 24 saat açık olacağını vurgulayan Deligöz, "Biz Erzurum'un hizmetindeyiz. İlçe başkanlarımız, il başkanımız Erzurum'un hizmetinde. Hiçbir vatandaşımız bize ulaşım sorunu yaşamayacak" diye konuştu.

Zana krize yol açtı

TBMM Genel Kurulundaki yemin töreninde HDP'li Leyla Zana, Kürtçe "Yaşasın barış" dedikten sonra milletvekili yeminine başladı. Yemin metnini tam okumayan Leyla Zana, yerine oturacağı esnada Meclis Başkanı Deniz Baykal'dan uyarı geldi. Baykal'ın tüm uyarılarına rağmen geri dönmeyen Leyla Zana, Genel Kurul Salonunu terk etti.

Deniz Baykal'ın Leyla Zana'yı yeminini yenilemesi için tekrar çağırmasına Genel Kurul salonunda bulunan dinleyiciler alkışla destek verirken, Deniz Baykal da dinleyicileri uyardı, kurallara uymayanların dışarıya çıkartılacaklarını belirtti.

Leyla Zana'yı uyaran Deniz Baykal, "Kendi kişisel anlayışlarına göre değiştirmesi mümkün değildir. Yemin metninin aynen okunması gerekiyor. Sayın Leyla Zana uygun görürse gelip yemin metnini aynen okumalıdır, yemin metni gerçekleşmedi, eğer gelmiyorsa yemin törenine devam ediyoruz" dedi. Fakat Leyla Zana salona geri dönmedi.

Milletvekili yakınları katıldı

26. Dönem için Genel Kurul'da yapılan milletvekili yemin törenine çok sayıda milletvekili yakını katıldı. Vatandaşlar için ayrılan bölümü dolduran milletvekili yakınları, yemin törenini ilgiyle izlerken, ortaya renkli görüntüler de çıktı.

İlk görev meclis başkanlığı

Milletvekillerinin yemin etmesinin ardından göreve başlayacak olan 26. dönem parlamentosunun ilk görevi, yeni başkanını seçmek olacak.

Adaylık başvuruları 17 Kasım-21 Kasım tarihleri arasında alınacak. Meclis başkanlığı seçimi için ilk tur oylamanın 22 veya 23 Kasım'da yapılması bekleniyor.

İlk iki turda bir adayın Meclis Başkanı seçilebilmesi için 367 oy alması gerekiyor. Eğer hiçbir aday 367 rakamına ulaşamazsa, üçüncü turda 276 oy alan aday Meclis başkanı seçilecek. Meclis Başkanı seçiminin ardından yeni hükümet programı Meclis'te okunacak. İki gün sonra program üzerinde görüşmeler, bir gün sonra da güven oylaması yapılacak.

(Salih Tekin/Pusula)
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.