Erzurum Tiyatro Tarihi -I-

Bu şehrin sinema tarihini yazdık, sağlık tarihini yazdık, böylece şehrin kültür tarihi diğer bazı yazılarımızla beraber gazetelerde parça parça yayınlandı.

     Geçtiğimiz günlerde Atatürk Üniversitesinde yüksek lisans yapan bir hanımefendi geldi ve şehrin  tiyatro tarihini yazabilmek için yardım istedi.

     Bilgi almak için gittiği bazı kişiler adımızı vermiş.

     Sağ olsunlar.

     Gerçek şu ki Erzurum tiyatro tarihi üzerine herhangi bir çalışmamız bulunmuıyor. Başkalarının da konuyla ilgilendiklerinin farkında değiliz.

     Tiyatroya ilişkin bazı yazılarımız olmuştur. Şehirde sergilenen bazı oyunları tenkid eden amatörce bazı yazılarımız çıkmıştır, özellikle Milletin Sesi Gazetesinde, 1987- 1992 yıllarında.

     Bir de şehrmize Devlet Tiyatroları Sahnesinin açılmasına dair istek yazımız vardı. Ne mutlu ki Devlet Tiyatrolarının şehrimizdeki açılışında, yazımızın yayınlandığı, Milletin Sesi Gazetesi sahibi Kemal Alyanak’la birlikte salondaydık.

     O yıllarda şehirde Devlet Tiyatroları Sahnesi de yoktu, Atatürk Üniversitesinin Tiyatro bölümü de.

     Bu iki kurum açıldıktan sonra şehrimize yetkin kişilerin geldiğini düşünerek tiyatro üzerine yazmayı durdurduk.

     Tiyatro tarihi üzerine vuku bulan talep üzerine bildiklerimizi, hatıladıklarımızı düzensiz de olsa yayınlamaya karar verdik. Bu yazıların yayınlanma yerinin, Zafer Gazetesi yanında, üniversitemiz tiyatro yazarlığı bölümünden mezun olan Orhan Bozkurt’un internet gazetesi olması da tabii karşılanmalı.

     Önümüzdeki  iki ay boyunca burada, günü belirsiz ve kompozisyonu düzensiz olarak da olsa şehrimizin tiyatro geçmişini ele almaya çalışacağız.

 [email protected]         

Not: 1: Aralık ayında Erzurum Türkocağında vereceğim “Erzurum Türkocağı” adlı konferans için Erzurm Türkocağının geçmişi ile ilgili bilgi ve belge topluyorum.

          2: Yukarıda da yazdığım gibi, bir tanıdığımın hazırladığı “Erzurum Tiyatro Tarihi” için bilgi ve belge topluyorum.

Bu konularda elinde bilgi, belge, fotoğraf ya da sözlü bilgi bulunanların yukarıda verdiğim internet adresine bildirmesini rica ediyorum. Bu bilgiler bizde yoksa, kaynak olarak gönderen kişi yazılacaktır.

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.