Erzurum Haber Girişi : 19 Nisan 2012 15:30

Erzurum'da çiftçilere organik tarım semineri

Erzurum'da çiftçilere organik tarım semineri
Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Erzurumlu çiftçilere organik tarım anlatıldı.
Erzurum Ajans-Erzurum Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonunda Erzurumlu çiftçilere organik tarım anlatıldı.
Erzurum Organize Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı’nın konuşmasıyla başlayan programda ilk olarak, Erzurumlu çiftçilere organik tanırımı tanıtan bir sinevizyon gösterisi izlettirildi. Erzurum da ve bölgede tarım faaliyetleri üzerine araştırmalar yapmak üzere Türkiye’ye gelen Uluslararası Organik Tarım Hareketleri Kurumu Üyesi Alman Bernard Geiter, Erzurumlu çiftçilere organik tarımla ilgili dünyanın çeşitli ülkelerindeki gözlemlerini ve tespitlerini paylaştığı bir sunum yaptı.
Erzurum’da ki çiftçiyle, batıdaki çiftçiyi kıyaslayan Nazmi Ilıcalı; ‘’Çukurova da, İzmir, Ödemiş ve bütün Ege de bir çiftçi yılda üç kez ürün alabiliyor. Ama bizim bu bölgedeki çiftçilerimizin öyle bir imkânları yok. Bu çiftçiler aynı kefeye konulamaz. Bu adil değil. Ziraat Bankasından alınan tarım kredilerinde faiz oranları yüzde 18 ve doğudaki çiftçiye de batıdaki çiftçiye de aynıymış gibi muamele yapılıyor’’ dedi.
Ilıcalıdan sonra kürsüye çıkan Alman Bernard Geiter, Türkiye de ve bu bölgede olmaktan mutluluk duyduğunu söyledi. ‘’Organik tarımcılar ve en başta insanlar olarak doğayı incelemek ve bilmek zorundayız. Aksi halde başarısız oluruz” diyen Geiter, geleneksel tarımda kimyasal ilaçların yoğunlukla kullanıldığını ve bunun uzun vadede toprağa çok zarar verildiğini, bir daha tarım yapılamaz hale getirebildiğini söyledi.
Erzurum da tarım için düzgün arazilerin olduğunu söyleyen Geiter, Erzurum’u ve bölgeyi cazibe merkezi yapmanın organik tarıma geçmekle mümkün olabileceğini söyledi. Geiter, ‘’Organik tarım yapıldığı alanlar da çevre de temiz ve güzel kalıyor. Aynı yerde birçok ürün yetiştirilebiliyor bu da çevreye zenginlik katıyor’’ dedi.
Kimyasal katkılarla yapılan tarımda bunun mümkün olamayacağına dikkat çeken Geiter, geleneksel tarım kullanılan kimyasallardan dolayı ürünleri tek tip yapmaya mecbur bırakıyor. Tarım yapılan yerde tek bir ağaç bile kalmıyor’’ dedi.
Erzurum’un merkeze bağlı Tınazlı Köyünde de incelemelerde bulunan Geiter, hayvancılık konusunda Erzurum’un konumu ve yeryüzü şekilleri itibariyle ideal olduğunu, ancak şuan ki verilerin potansiyelin çok altında kaldığını vurguladı.
Programdan sonunda Erzurum Organize Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Nazmi Ilıcalı, organik tarıma yönelme yolunda kendilerini destekleyen Erzurum Tarım İl Müdürlüğüne, Kuzeydoğu Kalkınma Ajansına (KUDAKA) Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesine ve Veterinerlik Fakültesine teşekkür etti.
Ilıcalı, katılımları için Bernard Geiter için hazırlanan teşekkür plaketini salonda bulunan KUDAKA Genel Sekreteri Rıfat Altan’ı sahneye davet ederek birlikte sundu.
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.