Eğitim Haber Girişi : 21 Mayıs 2012 19:30

Erzurum'da konu: kene

Erzurum'da konu: kene
Erzurum’da halkın bilinçlendirilmesi için Yakutiye Toplum Sağlık Merkezi tarafından kene konusunun ele alındığı bir konferans düzenlendi.
Erzurum Ajans-Erzurum’da halkın bilinçlendirilmesi için Yakutiye Toplum Sağlık Merkezi tarafından kene konusunun ele alındığı bir konferans düzenlendi.
Erzurum Lisesi Kültür Merkezi'nde düzenlenen konferansa çok sayıda kadın katıldı. Konferansta Yakutiye Toplum Sağlık Merkezi Grup Başkanı Dr. Mehtap Mert, kene konusunda katılımcıları bilgilendirdi. Keneyle mücadele ve yapılması gerekenler hakkında bilgiler aktaran Mert, Türkiye’de Erzurum’un da bulunduğu Doğu Anadolu Bölgesinin özellikle Mayıs ayından itibaren Kırım Kongo vakalarının arttığını belirtti. Kene vakalarına karşı herhangi bir tam ilaçlı müdahale yönteminin bulunmadığını kaydeden Mert, “Bunun için en etkili yöntem keneden korunmaktır. Özellikle pikniğe, kırsal bir alana gittiğimizde pantolonumuz paçası çorapların içerisine sokunuz. Piknikten geldikten sonra giysilerimizi çıkarıp vücudumuzu kontrol edelim. Açık renkli kıyafetler giyinelim bu tür yerlere gidildiğinde. Açık renkli kıyafette keneyi fark etmemiz daha kolay olur. Keneye kesinlikle çıplak elle müdahale etmeyelim” dedi.
Keneyle mücadele için değişik yöntemler kullandığını, kekliklerin de bu mücadele türünden birini olduğunu ifade eden Mert, “Biz gördük ki keklik yöntemi kenenin daha da fazla artmasına neden oldu. Kene sert olduğu için keklik yiyemiyor ve gagasında, ayaklarında taşıyor. Bu da artış nedeni oldu. Dünyada belirlenen 866 kene türü var. Bunlardan 31 adedi bilinen zehirli türü” diye konuştu.
Öte yandan, konferansta kene vakaları ve kenelerle ilgili sinevizyon gösterisi yapılırken, annesinin yanında bulunan 5 yaşındaki Batuhan Cicim isimli çocuk, korkarak annesinin kucağına sığındı.
Konferans soru cevap kısmıyla sona erdi. 
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.