Kültür-Sanat Haber Girişi : 10 Mart 2023 12:34

Erzurumlu oyuncu tarihi dize rol aldı

Erzurumlu oyuncu tarihi dize rol aldı
TRT1'de yayınlanan Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı dizisinde Erzurumlu oyuncu Dursun Ali Erzincanlı rol aldı.

Ekranların başarılı tarihi ve kurgu yapımları arasında yer alan Barbaros Hayreddin: Sultanın Fermanı, yayınladığı ilk günden beri ilgiyle takip ediliyor.

 

Başrollerinde Tolgahan Sayışman, Timur Acar, Melisa Döngel gibi isimlerin bulunduğu dizi, Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk kaptan paşası Barbaros Hayreddin Paşa’nın hayatını konu alıyor. Dizinin son bölüm fragmanı ise yayınlandı.

 

Daha önce de Diriliş Ertuğrul dizisinde Osman’ın hocası rolünde oynayan Dursun Ali Erzincanlı, Barbaros dizisinde ise Beşiktaşlı Yahya Efendi’yi canlandıracak. Dizinin yeni bölümü bugün akşam TRT1’de yayınlanacak.

 

Beşiktaşlı Yahya Efendi, Kanunu Sultan Süleyman döneminde yaşamış mutasavvıf, alim ve şair.  İstanbul evliyasından kabul edilen Yahya Efendi, İstanbullu denizcilerin inanışına göre Aziz Mahmud Hüdayi, Yuşa Peygamber ve Telli Baba ile beraber Boğaz’ın dört manevi bekçisinden biri olarak kabul ediliyor.

 

 

Donanma geleneği

 

Öte yandan Türk donanması İstanbul Boğazı’ndan geçerken, gemilerin mürettebatı donanmada yüzlerce yıldır sürdürülen gelenek doğrultusunda Beşiktaş’taki Barbaros Hayreddin Paşa Türbesi ile ‘denizcilerin şeyhi’ olarak bilinen Yahya Efendi’nin makamını selamlıyor. Tunus ve Cezayir fatihi Kaptan-ı Derya Barbaros Hayreddin Paşa’nın türbesi önünde denizcilerin ‘çimariva’ olarak bilinen ve selamlama için yanyana dizilişini ifade eden ritüeli yapmaları, hemen ardından şapkalarını 3 kez sallayarak saygı duruşu icra ediyorlar. Pusula 

 

Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.