Erzurum Haber Girişi : 18 Ocak 2015 14:50

Erzurumlu seracı toprağı derin dondurucu olarak kullanıyor

Erzurumlu seracı toprağı derin dondurucu olarak kullanıyor
Erzurum'da seracılık yapan Necati Yıldızer, yaz mevsiminde yetiştirdiği havuç, turp, yer alması gibi ürünleri 'derin dondurucu' diye nitelendirdiği toprağın altında saklayarak taze kalmasını sağlıyor.
Erzurumajans-Erzurum'da seracılık yapan Necati Yıldızer, yaz mevsiminde yetiştirdiği havuç, turp, yer alması gibi ürünleri 'derin dondurucu' diye nitelendirdiği toprağın altında saklayarak taze kalmasını sağlıyor.

Erzurum'un Yakutiye ilçesine bağlı Dadaşköy yolu üzerinde seracılık yapan Necati Yıldızer, toprağı adeta derin dondurucu olarak kullanıyor. Yıldızer, yaz mevsiminde ürettiği ürünleri soğuklardan korumak için toprağın altına gömerek ürünlerin kış ayına kadar taze kalmasını sağlıyor. Eskiden aile büyüklerinin bu yöntemi kullandığını belirten Necati Yıldızer, kendisinin de 10 senedir toprağı derin dondurucu gibi kullandığını ve bu şekilde üründeki su kaybını önlediğini söyledi.

ÜRETTİĞİ ÜRÜNLERİ SOĞUKTAN KORUMAK İÇİN TOPRAĞA GÖMÜYOR

Şiddetli soğukların yaşandığı Erzurum'da ürünleri en iyi saklama yerinin toprak olduğunu ifade eden Yıldızer sözlerini şöyle sürdürdü. Yaz mevsiminde kendi seramızda ürettiğimiz havuç, turp ve yer elması gibi ürünleri toprağa gömüyoruz ve kışın topraktan çıkartıp ilk günkü gibi taze bir şekilde yiyoruz. Eskiden büyüklerimiz böyle yapardı şimdi seralarda olunca bu bizim için artı bir avantaj oldu. Yazın ürettiğimiz ürünleri toprağa gömüyoruz kış mevsiminde de taze taze toprağın altından çıkartıp evimize götürüyoruz. Bunu yapmamdaki amaç şimdi yazın ürettiğimiz bir ürünü kışa kadar saklamak mümkün değil. Buzdolabına koysak bu ürünü bozulur ama toprağa gömdüğümüz zaman üretilen sebzenin orjinalliği bozulmadan, bitkinin soğuğu çekilmeden daha lezzetli bir hal alıyor. Toprağı derin dondurucu veya ambar niteliğinde kullanıyorum. Toprağın kuru olması şartıyla toprağın 20 santimetre altına bu ürünleri gömüyorum. Eğer toprak nemli olursa ürünlere don işleyebilir ve bunun sonucunda da sebzeler çürür. Biz kendi ürünlerimize alıştık. Damak tadı dolayısıyla ürünlerimizi tüketmeyi tercih ediyoruz. Yazın ürettiğimiz ürünleri toprak yardımıyla kış mevsimine kadar saklayıp tüketiyoruz".
Yorum Yaz
  • UYARI: Konuyla ilgisi bulunmayan, hakaret içeren cümleler veya imalar, inançlara saldırı, şiddete teşvik yorumları onaylanmamaktadır.